13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Η ομάδα πίσω από το “Rock Under the Clock Festival” συμπαραστέκεται στην κατάληψη Rosa Nera

Ημερομηνία:

Πολλοί καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί φορείς της πόλης μας έβρισκαν στέγη στην κατάληψη Rosa Nera. Ένας από αυτούς τους φορείς που ξεκίνησε από την κατάληψη είναι και η ομάδα μουσικών που συναντήθηκε επί σκηνής στην κατάληψη τον Σεπτέμβρη του 2015 και αποφάσισε τη δημιουργία του φεστιβάλ. Οι πρώτες συσκέψεις έγιναν στην κατάληψη και από τότε το φεστιβάλ έγινε θεσμός της πόλης.

Με κείμενο που ανέρτησε στον λογαριασμό της στο facebook η ομάδα των διοργανωτών αναφέρει:

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ

Με συναισθήματα απογοήτευσης και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε για την εκκένωση της κατάληψης “Ρόζα Νέρα”, στο λόφο Καστέλι του παλιού λιμανιού.
Η κατάληψη “Ρόζα Νέρα” κατά τη 16ετή παρουσία της στην πόλη, υπήρξε ένας ιδιαίτερος και πολυδιάστατος θεσμός. Ηταν χώρος φιλοξενίας και στέγασης, χώρος ελεύθερης διατύπωσης και ανταλλαγής πολιτικών απόψεων, χώρος δράσης και η σκεπή ποικίλων πολιτισμικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων. Το κτήριο της κατάληψης διέθετε αίθουσα θεάτρου, αίθουσα προβολών και συνελεύσεων, δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα βιβλιοπαρουσιάσεων, παιδικό στέκι, χαριστικό παζάρι, συλλογική κουζίνα και συλλογικό αντι-εμπορευματικό καφενείο. Φυσικά, δεν είναι πρόθεσή μας να συμπυκνώσουμε των 16 ετών ιστορική πορεία και το πλούσιο κοινωνικό έργο της “Ρόζα Νέρα”, ούτε το αντέχει αυτό το πόστ.
Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ιδιαίτερα ότι, ουσιαστικά χάρη στην κατάληψη, ένα υπέροχο σημείο της πόλης παρέμεινε για χρόνια προσβάσιμο και ανοιχτό στον καθένα. Γνωρίζουμε καλά ότι πριν από την κατάληψη του (τον Ιούνιο του 2004) το κτίριο και ο αύλειος χώρος του βρίσκονταν σε άθλια παραίτηση. Μας θλίβει η προοπτική της μετατροπής ενός ανοιχτού χώρου αλληλεγγύης, όπου για χρόνια ανθίζουν καλλιτεχνικά δρώμενα, σε μια ακόμα κλειστή τουριστική επιχείρηση, μόνο για προνομιούχους.
Για το Rock Under The Clock Festival η υπόθεση αυτή έχει και μια ξεχωριστή σημασία. Τον Σεπτέμβριο του 2015, στην αυλή της κατάληψης συναντήθηκαν επί σκηνής οι Woodtales με τους The Dragons γεννώντας την ιδέα του Rock Under The Clock Festival σε συνδυασμο με την αλληλεγγύη που βρίσκεται πίσω από αυτήν. Η “Ρόζα”, όπως την αποκαλούν οι Χανιώτες, αποτέλεσε την πρώτη στέγη του συλλόγου μας και έδωσε τον χώρο της για την υλοποίηση αυτού του live στο οποίο συγκεντρώθηκαν αρκετές δεκάδες προσφορές με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία προωθήθηκαν στους πρόσφυγες και σε άτομα που τα είχαν ανάγκη εκείνες τις ημέρες.
Το Rock Under The Clock Festival από την θέση της δημιουργίας του και της μη-κερδοσκοπικής/αφιλοκερδούς και αλληλέγγυας δράσης του συνεχίζει να βρίσκεται στο πλάι της Ρόζα Νέρα και στους ελεύθερους χώρους δράσης, δημιουργίας, φιλοξενίας και αλληλεγγύης!
Η ομάδα του Rock Under The Clock Festival
? Φωτογραφία από την φιλανθρωπική συναυλία – 2015

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...