19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Θεοδωράκης – Γλέζος αλλά και Τσόμσκι και Όλιβερ Στόουν συνυπογράφουν έκκληση για την απελευθέρωση Τζούλιαν Ασάνζ

Ημερομηνία:

«Βαριές» διεθνείς υπογραφές στην επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπερυ. Του ζητούν να παρέμβει ώστε να απελευθερωθεί ο Ασάνζ. Από ελληνικής πλευράς υπογράφουν και οι Μανώλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης. Κωλύματα έβαλαν οι βρετανοί στην ισπανική δικαιοσύνη, που εξετάζει τις κατηγορίες περί κατασκοπείας εις βάρος του Ασανζ.

Την επιστολή υπογράφουν εξήντα διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η βορειοϊρλανδή κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μάριντ Μαγκουάιρ, ο Νόαμ Τσόμσκυ, ο Ολιβερ Στόουν, ο πρώην διευθυντής της Λε Μοντ Ντιπλοματίκ Αλαίν Γκρές και, από ελληνικής πλευράς, ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Οι υπογράφοντες καλούν τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να απελευθερώσουν άμεσα τον Julian Assange, πολίτη της Αυστραλίας, από τη φυλακή Belmarsh όπου κρατείται κατά “τρόπο άδικο και βάναυσο”, όπως υποστηρίζουν. Επισημαίνουν ότι ο Assange δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα στη Βρετανία ή στη Σουηδία και ότι οι μόνες κατηγορίες εναντίον του προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι καθαρά πολιτικές και αποβλέπουν στο να τιμωρηθεί για δημοσίευση ακριβών πληροφοριών που του δόθηκαν από πληροφορημένες πηγές.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική όλων των mainstream ΜΜΕ, συνεχίζει η επιστολή, χαρακτηρίζοντας ως “όνειδος” το ότι αυτά τα Μέσα δεν υπερασπίζονται τώρα τον κ. Assange, έστω κι αν έχουν δημοσιεύσει τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες που δημοσίευσε και αυτός. Με την τωρινή μεταχείριση που επιφυλάσσει στον Julian Assange, το Ηνωμένο Βασίλειο “ευτελίζεται σε απλό εργαλείο πολιτικής καταπίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών”, προσθέτουν οι υπογράφοντες, που θεωρούν ότι αυτή η υπόθεση έχει κλονίσει πολύ σοβαρά την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ.

Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν την τωρινή φυλάκιση του Julian Assange “στίγμα” στο δικαστικό σύστημα του βρετανικού έθνους και “απαξίωση” της Βρετανικής αξιοπρέπειας, προειδοποιώντας ότι, αν αυτό το “σκάνδαλο” μπορεί σήμερα να αποκρύπτεται σε μεγάλο βαθμό, θα αναδειχθεί μετά βεβαιότητος στην ιστορία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους ανώτατους εκπροσώπους του Βρετανικού λαού για να διορθωθεί αυτή η μείζων αδικία. Και η επιστολή καταλήγει: “Απευθυνόμαστε στην αίσθησή σας δικαίου και εθνικής τιμής για να τιμήσετε τις καλύτερες παραδόσεις της Βρετανικής δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απελευθερώνοντας άμεσα τον Julian Assange”.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ

Εν τω μεταξύ, το δικαίωμα να καταθέσει παραχώρησε στον Τζούλιαν Ασάνζ η βρετανική δικαιοσύνη, μετά το αίτημα Ισπανού δικαστή, που διερευνεί τις κατηγορίες περί κατασκοπείας της Ισπανικής Εταιρίας UC Global, που περιφρουρούσε την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όσο ο Ασανζ φιλοξενούνταν εκεί.

H Εταιρία UC Global φέρεται να τον κατασκόπευε για λογαριασμό της CIA και να έχει παραδώσει στους αμερικάνους όλες τις συνομιλίες του Ασανζ με τους δικηγόρους του. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Νταβίντ Μοράλες, καυχιέται ότι «τώρα δουλεύει για τη σκοτεινή πλευρά».

Ο Ισπανός δικαστής Χοσέ ντε λά Μάτα έλαβε την άδεια να μιλήσει μέσω ίντερνετ με τον Ασανζ στις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και θα μεταφερθεί από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέρλματς, όπου κρατείται, στα δικαστήρια του Ουεστμίνστερ.

Την κατασκοπεία εις βάρος του Ασανζ και για λογαριασμό της CIA αποκάλυψε τον περασμένο Ιούλιο η Ισπανική εφημερίδα Ελ Παϊς, που έφερε επίσης στο φως τον τρόπο με τον οποίο είχαν τοποθετηθεί μικρόφωνα στην πρεσβεία του Ισημερινού «εν αγνοία όλων των ενδιαφερομένων και θιγομένων πλευρών» και πως «το ηχογραφημένο υλικό παραδίδονταν σε αρχές του Ισημερινού και πράκτορες των ΗΠΑ».

Ο δικαστής ντε λα Μάτα απέστειλε στις βρετανικές αρχές το αίτημα για την κατάθεση Ασάνζ στις 25 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες, δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία για την εξέτασή του. Οι βρετανικές αρχές προέβησαν σε κάθε δυνατή γραφειοκρατική καθυστέρηση, ενώ συνήηθως ανάλογα αιτήματα εγκρίνονται αυτόματα. Εν τέλει, μόλις την περασμένη εβδομάδα το αίτημα μεταφέρθηκε στον Ασανζ ο οποίος συμφώνησε και θα καταθέσει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...