Καιρικό SOS εκπέμπουν τα Βαλκάνια – Μισό τρισ. έχουν κοστίσει οι καταστροφές από ακραία φαινόμενα στην Ευρώπη

Κανένα σχόλιο

Ανεπαρκή τα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για το οικονομικό κόστος των καταστροφών που έχουν προκληθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα στις χώρες – μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δηλαδή τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και την Τουρκία, από το 1980 μέχρι το 2017, καθώς υπολογίζεται στα 453 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), η Γερμανία είχε τις μεγαλύτερες δαπάνες, ξεπερνώντας τα 96 δισ. ευρώ, και ακολουθούν Ιταλία και Γαλλία, των οποίων οι οικονομίες έχουν επιβαρυνθεί με δαπάνες 64,6 δισ. ευρώ και 62 δισ., αντίστοιχα, από καιρικές καταστροφές. Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τη Μάνδρα και το Μάτι αλλά και τις πρόσφατες καταστροφές στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα το κόστος των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα υπολογίζεται στα 7,3 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 37 ετών.

"Sponsored links"

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εντάσσει στα σοβαρά καιρικά φαινόμενα τους καύσωνες, τις καταιγίδες και τις πλημμύρες. Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες προκαλούν τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημίες, καθώς αναλογούν στο 31% του προαναφερόμενου κόστους των 453 δισ. ευρώ, ωστόσο η έρευνα τονίζει πως οι καύσωνες είναι πιο θανατηφόροι, προκαλώντας το 68% των θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος των καιρικών καταστροφών έχει αυξηθεί, από τα 7,4 δισ. ευρώ ανά χώρα – μέλος του ΕΟΧ κατά μέσον όρο την περίοδο 1980-89, στα 13,4 δισ. ευρώ το 1990-99 και στα 14 δισ. ευρώ το 2000-09.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΕΑ, η τάση αναμένεται ανοδική, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου θεωρούνται ανεπαρκή σε παγκόσμια κλίμακα. (Υπενθυμίζεται πως στην έρευνα δεν έχει συμπεριληφθεί το προηγούμενο έτος και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν υπολογιστεί οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ιβηρική χερσόνησο το καλοκαίρι του 2018).

Πρωτοβουλία του Πάπα

Απογοητευτικές είναι οι εξελίξεις και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», οι θανατηφόροι καύσωνες και οι βαριές βροχοπτώσεις αποτελούν πια συχνό φαινόμενο στη χώρα του Καναδά, ιδιαίτερα τα τελευταία έτη.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ότι το Βατικανό κάλεσε σε διάσκεψη τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους του κόσμου (τη βρετανική ΒΡ, την ιταλική ΕΝΙ, την ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell και την αμερικανική ExxonMobil) στα μέσα Ιουνίου με κεντρικό θέμα συζήτησης την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι εν λόγω επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και όλων όσων ασχολούνται με την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Βασικός «αντίπαλος» της όλης συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από τις πρώτες κιόλας μέρες της Προεδρίας του έσπευσε να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ένα συνωμοσιολογικό σενάριο. Ο Τραμπ αρνείται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και στο περιβάλλον. Μάλιστα αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παρ’ όλα αυτά, η Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) προειδοποίησε πως οι φυσικές καταστροφές στη χώρα – από τυφώνες μέχρι πυρκαγιές – κόστισαν 91 δισ. δολάρια το 2018. Πέρυσι, μάλιστα, οι ΗΠΑ υπέστησαν 14 φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.

"Sponsored links"

Ευάλωτη η Γηραιά Ήπειρος

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει πως η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, τις οποίες χαρακτηρίζει ως τις πιο συχνές φυσικές καταστροφές.

«Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία είναι ευάλωτες και αντιμετωπίζουν αρκετές μακροχρόνιες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση της παραγωγικότητας, η αποδυνάμωση των επενδύσεων και η κλιματική αλλαγή. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μια σειρά διαθέσιμες επιλογές πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης και την άμβλυνση αυτών των προκλήσεων» δήλωσε ο Κιρίλ Μίλερ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

topontiki.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις