Κρήτη: “Βροχή” τα αιτήματα για μεροκάματο – σανίδα σωτηρίας στα λιόφυτα

Κανένα σχόλιο

Του Αντώνη Παντινάκη

Μεροκάματο – σανίδα σωτηρίας στα λιόφυτα αναζητούν αρκετοί συνάνθρωποί μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου!

Το πιο αξιοπρόσεκτο, βεβαίως, στοιχείο εφέτος είναι άλλο: παρότι τα προηγούμενα χρόνια το 80% των ενδιαφερομένων (κι εν τέλει των εργατών) ήταν αλλοδαποί, τώρα το 95% είναι Έλληνες, “και μάλιστα μας παίρνουν κι από άλλες περιοχές της χώρας (Μεσολόγγι, Αττική)” – μας πληροφορεί ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

"Sponsored links"

“Δυστυχώς, διανύουμε μία δύσκολη χρονιά!” παρατηρεί ο ίδιος. “Ερχόμαστε από μία δύσκολη τουριστική περίοδο – ειδικά για την Κρήτη χτύπησε στο κόκκινο η ανεργία! Ήδη, ως Περιφέρεια έχουμε φτάσει στην τρίτη θέση! Είναι κάτι το πρωτοφανές για το νησί μας! Τα νοικοκυριά περνούν δύσκολα και ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις! Και αυτή τη στιγμή, εάν υπάρχει κάτι, υπάρχει στον πρωτογενή τομέα. Άρα, πρέπει να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εκφράζει εντούτοις τις ενστάσεις του: “Έχουμε πει ότι διαφωνούμε με την εξαγγελία των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, γιατί πραγματικά μια – ιδιαίτερα – μικρομεσαία επιχείρηση μόνο από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα κάνει νέες προσλήψεις. Εδώ, πρέπει να προστατευτούν τώρα οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας · και να γίνουν στοχευμένες πολιτικές, όπως αυτό που κάνουμε τώρα”.

“Λύσεις στα νοικοκυριά”

Ο κ. Βοργιάς αναδεικνύει κι ένα άλλο ζήτημα: “Η Κρήτη αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει λοιπόν να απελευθερωθούν χέρια από το ταμείο ανεργίας, να σταματήσει η Πολιτεία να επιδοτεί την ανεργία. Φανταστείτε πως εάν κάποιος που είναι άνεργος εργαστεί στον πρωτογενή τομέα, θα χάσει το Ταμείο Ανεργίας, θα χάσει ίσως την δυνατότητα πρόσληψης και αναστολής εργασίας. Πραγματικά, όλο αυτό είναι παράλογο! Θα πρέπει να διατηρεί το επίδομά του και να μπορεί να εργαστεί και στον πρωτογενή τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, και θα δουλέψει κόσμος προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων και της εθνικής οικονομίας. Και πραγματικά, θα δοθούν λύσεις στα νοικοκυριά!”.

Επαφές στο Υπουργείο και θετική (προ)διάθεση

Το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης ο κ. Βοργιάς θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Η ατζέντα της συζήτησης, συγκεκριμένη. “Ήδη είχε προχωρήσει σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο αύξησε τα ημερομίσθια στα 75, αλλά αυτό δυστυχώς απ’ ο,τι μας ενημερώνουν από τον ΟΑΕΔ αφορά μόνο την κάρτα ανεργίας – κι όχι όταν κάποιος παίρνει επίδομα ανεργίας. Άρα, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα: Άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν, αλλά και να μην “τιμωρηθούν”, χάνοντας το Ταμείο Ανεργίας” τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Μολαταύτα, διαπιστώνει πως “υπάρχει μία θετική διάθεση”, και “γι’ αυτό και ζητάμε τη στήριξη του Υπουργείου, έτσι ώστε μαζί να καταθέσουμε την πρόταση στο Υπουργείο Εργασίας, για να αλλάξει αυτό το παράλογο για εμάς μέτρο, με το οποίο δεν αφήνουν τον κόσμο να εργαστεί, αλλά προτιμούν να κάθεται με τα επιδόματα! Αν αυτή η προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου, είχε την στήριξη και των Δήμων και της Περιφέρειας, αλλά ιδιαίτερα της Πολιτείας, καταλαβαίνετε ότι θα υπήρχε ακόμη περισσότερη ανταπόκριση, και θα δίνονταν λύσεις σε πολλούς παραγωγούς”.

cretalive.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις