Μίλησαν και οι φοιτητές του υπό κατάληψη Πανεπιστημίου Κρήτης για την αναγόρευση Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα – Παρέμβαση Εισαγγελέα

Κανένα σχόλιο

Με μεγάλη καθυστέρηση απάντησε και το Συντονιστικό των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο επέτρεψε κι ενώ βρισκόταν σε κατάληψη, να πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του καθηγητή κ. Χάιντς Ρίχτερ. Όπως τονίζουν σε σχετικό κείμενο, παρά την “προφανής”, όπως λένε, διαφωνία με τις θέσεις Ρίχτερ περί Μάχης της Κρήτης επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη τελετή στη λογική “της υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας” και όχι για να υπερασπιστούν τις θέσεις του ιστορικού Ρίχτερ.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται τα εξής:

“Πολύς λόγος γίνεται για την αναγόρευση του κ. Richter σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος  Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σαν Συντονιστικό Κατάληψης θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης είχε προγραμματίσει τη συγκεκριμένη αναγόρευση από καιρό, πριν ξεκινήσει η κατάληψη. Επιτρέψαμε την αναγόρευση στη λογική της υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και όχι για να υπερασπίσουμε τις θέσεις του συγκεκριμένου ιστορικού.

"Sponsored links"

Προφανώς διαφωνούμε με αυτές στο βαθμό που ο κ Richter σχετικοποιεί  τα γεγονότα της μάχης της Κρήτης και του πολέμου, αποδίδοντας με ίσο τρόπο ευθύνες σε επιτιθέμενους και αμυνόμενους.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία του αγώνα και των θυσιών του Κρητικού λαού ενάντια στους Ναζί κατακτητές. Δε θεωρούμε, όμως, ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να συνδέεται με την κυβέρνηση Σαμαρά και τις κυρίαρχες πολιτικές, ούτε να επιζητείται η δικαίωσή του από μια τέτοια κυβέρνηση.

Για εμάς η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες και τα θύματα της πάλης ενάντια στο φασισμό του τότε είναι εξίσου σημαντική με τον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο φασισμό και την ακροδεξιά-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των μνημονίων που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Σαν κομμάτι του φοιτητικού κινήματος παλεύουμε ενάντια στην επιβολή αυτής της πολιτικής στην εκπαίδευση και την κοινωνία, ενδιαφερόμενοι όχι μόνο για τα αμιγώς φοιτητικά ζητήματα, αλλά  και για τα προβλήματα που απασχολούν το νησί. Στηρίζοντας στην πράξη τους τοπικούς αγώνες (νοσοκομείο, κίνημα κατά των ΒΑΠΕ) συζητάμε αυτά τα θέματα και στα πλαίσια της κατάληψης μέσα στις σχετικές εκδηλώσεις. Θεωρούμε ότι μόνο μαζί, φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι, ντόπιοι και μετανάστες, όλα τα πληττόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας, ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην υποτίμηση των ζωών μας και να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Συντονιστικό Κατάληψης Σχολών Πανεπιστημίου Ρεθύμνου”

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Εν τω μεταξύ, σήμερα και μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, προχωρά σε έρευνα ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου κ. Πατεράς αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αναγόρευση του κ. Χάιντς Ρίχτερ.

Μεταξύ αυτών που έχουν κληθεί να καταθέσεις είναι ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης

Και ο Αντιδήμαρχος Καντάνου Σελίνου για την αναγόρευση Ρίχτερ

"Sponsored links"

Αναλυτικότερα, είπε ο Αντιδήμαρχος Καντάνου Σελίνου:

Ως πολίτης και ως αντιδήμαρχος του μαρτυρικού δήμου Καντάνου – Σελίνου, εκφράζω την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία μου για την βράβευση του κ. Ρίχτερ, ενός ιστορικού που αρνείται το μεγαλείο της Μάχης της Κρήτης και επιχειρεί να αμαυρώσει την Εθνική Αντίσταση και τον ηρωικό αγώνα του ανυπότακτου κρητικού λαού. Ο πάνδημος ξεσηκωμός, η αυθόρμητη συμμετοχή του λαού στη Μάχη της Κρήτης για την υπεράσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας αποτελεί φάρο αγωνιστικότητας και λεβεντιάς και παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Ο λαός μας, ο λαός του δήμου Καντάνου – Σελίνου, του νομού Χανίων και της Κρήτης, ο λαός της Ελλάδας στο σύνολό του, που προσέφερε τα πάντα για την ελευθερία και την πατρίδα, που έδωσε λυσσώδη αγώνα εναντίον του ναζισμού, που αντιστάθηκε παραπάνω από γενναία στους κατακτητές και τη βαρβαρότητα, δεν ανέχεται τέτοιες προσβολές στην Ιστορία του.

Τότε, στη μάχη της Κρήτης, ο κρητικός λαός πολέμησε ηρωικά αλλά σεβάστηκε τους νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες του εισβολέα. Σήμερα, έχουμε αλληλεγγύη απέναντι στον γερμανικό λαό και υποδεχόμαστε με φιλόξενα αισθήματα όλους τους Γερμανούς στον τόπο μας. Όμως δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, Έλληνα ή ξένο, όποια ιδιότητα κι αν έχει, όσο ψηλά κι αν ίσταται, να αμφισβητήσει ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: την τιμή μας και την Ιστορία μας. Τώρα ιδίως, που κλιμακώνεται ο εθνικός και δημοκρατικός αγώνας της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια αλλοίωσης και μεροληπτικής προσέγγισης της Ιστορίας μας είναι κατευθυνόμενη και πολλαπλά επιζήμια.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τις Ενώσεις Θυμάτων, αγωνιζόμαστε για ισχυρό και μαχητικό Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων κι απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Καθιστούμε σαφές ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων και η επιστροφή του κατοχικού δανείου και των αρχαιολογικών μας θησαυρών, προϋπόθεση για τη δικαίωση της Θυσίας των Ελλήνων, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον μαρτυρικό μας δήμο και τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.                                                                                                                                                                                                                                               Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Αντιδήμαρχος Καντάνου Σελίνου και Εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεμων, κ. Γεώργιος Βακάκης ο οποίος δήλωσε ότι ειδικά σήμερα “κάθε προσπάθεια αλλοίωσης και μεροληπτικής προσέγγισης της Ιστορίας μας είναι κατευθυνόμενη και πολλαπλά επιζήμια”.

EKH: “Το Πανεπιστήμιο να ζητήσει συγγνώμη”

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, αναφέροντας τα εξής:

“Η αναγόρευση του καθηγητή Heinz Richter σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί προσβολή στην μνήμη χιλιάδων νεκρών που άφησε η Γερμανική κατοχή στο νησί μας και στο σύνολο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης .

Απορούμε με το μέγεθος του ατοπήματος που μπορεί να οδηγήσει και το μεγάλο ζήτημα των Εθνικών διεκδικήσεων της Ελλάδας από την Γερμανία σε επικίνδυνες ατραπούς.

Είναι δυνατόν ακαδημαϊκός που ταυτίζει θύτες και θύματα «σε αλληλένδετα εγκλήματα» να τυγχάνει τιμής από το Πανεπιστήμιο μας;

Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που υπερασπίστηκαν τα σπίτια, τις οικογένειες τους, την ελευθερία τους, την ίδια τους τη ζωή να ταυτίζονται με τους εγκληματίες του στρατού εισβολής και κατοχής;

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ζητά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης τουλάχιστον μια δημόσια συγγνώμη την οποία οφείλει στα θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά των εγκληματικών ‘’αντιποίνων’’ που διέπραξαν αλλά και στους απογόνους αυτών των νεκρών που μεγάλωσαν σε μύριες στερήσεις στην καμένη γη και στα καμένα χωράφια τους”.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις