Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Να στηριχθεί η ΔΕΔΙΣΑ κι η Ανακύκλωση στα Χανιά – Όχι σε ένα Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί την Περιφέρεια Κρήτης να αντιδράσει άμεσα στην πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και στα σχέδια για ένα και μοναδικό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη διάλυση της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά και σε πολλά βήματα πίσω (δεκαετίες) τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Χανιά.

Η προθεσμία για να αντιδράσει η Περιφέρεια είναι μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου και θα έπρεπε ήδη να έχει κινηθεί ενάντια στα καταστροφικά αυτά σχέδια, τα οποία συνδέονται με την προώθηση από την κυβέρνηση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και στην Περιφέρεια Κρήτης, κόντρα στις αποφάσεις της Περιφέρειάς μας για διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

"Sponsored links"

Η προώθηση της καύσης απορριμμάτων θα είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς μεγάλο τμήμα των απορριμμάτων περιέχει πλαστικά, τα οποία όταν καίγονται, απελευθερώνουν καρκινογόνες διοξίνες στην ατμόσφαιρα. Όσο κι αν επικαλούνται τις «σύγχρονες προδιαγραφές» οι υποστηρικτές της υποτιθέμενης «λύσης» αυτής, κι οι πέτρες ακόμη γνωρίζουν πού έχουν γραμμένες τις διάφορες προδιαγραφές και κανονισμούς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, που ετοιμάζονται να αναλάβουν το έργο αυτό. Κι ακόμη, ποιοι (ανύπαρκτοι) κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί θα τους ελέγχουν; Ποια εργαστήρια θα μετράνε την ποιότητα της ατμόσφαιρας εκεί που θα είναι το εργοστάσιο; Πώς θα διασφαλίσουν ότι δεν θα καίγονται εκεί και πλαστικά, όταν ακόμη κι η ΔΕΔΙΣΑ, με δεκαετίες εμπειρίας κάνει αγώνα για να βγάλει όλα τα πλαστικά από το κομπόστ που παράγει, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν πλαστικά καλαμάκια και μπατονέτες; Κι αν δυσκολεύεται να αφαιρέσει όλα τα πλαστικά η ΔΕΔΙΣΑ, θα το κάνει η υπόλοιπη Κρήτη, που τώρα μόλις κάνει τα πρώτα της βήματα στη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών; Να προσθέσουμε δε ότι η καύση απορριμμάτων αφήνει τοξικά κατάλοιπα τα οποία θα πρέπει να πληρώνουμε για την ασφαλή διαχείρισή τους (πχ θάψιμο σε ορυχεία αλατιού στη Γερμανία).

Η διαχείριση των απορριμμάτων στα Χανιά έφτασε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα (53% ανακύκλωση και παραγωγή κομπόστ από τα οργανικά απορρίμματα), μέσα από μια επίπονη διαδικασία δεκαετιών. Οι παλιότεροι θυμούνται το αίσχος του Κουρουπητού, της χαράδρας όπου τα σκουπίδια ρίχνονταν και αυτοαναφλέγονταν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα κινδύνους για την υγεία όλων μας που έφτασε να οδηγήσει στη διεθνή καταδίκη της χώρας μας και στην επιβολή προστίμων. Έχουμε πληρώσει ακριβά ως Χανιά την πορεία μας στη δημιουργία της ΔΕΔΙΣΑ, για να φτάσουμε σήμερα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Αυτή η διαχείριση απορριμμάτων που γίνεται σήμερα στα Χανιά, που στην Παλιά Πόλη έχει προχωρήσει στην ανακύκλωση στην πηγή πόρτα – πόρτα, αποτελεί πλέον πανελλαδικό παράδειγμα και πρωτοπορία για τα δεδομένα της χώρας μας.

Φυσικά και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Χανιά. Αυτό που σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να γίνει είναι να επιστρέψουμε δεκαετίες πίσω, στη λογική «τα σκουπίδια δε μας νοιάζουν, ας παράγονται όσα να ‘ναι, θα τα στέλνουμε κάπου μακριά (σε κάποια κορόιδα) να εξαφανίζονται μαγικά χάρη στην τεχνολογία». Τα σκουπίδια δεν εξαφανίζονται μαγικά, όλα κάπου πηγαίνουν στη φύση, στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα (στο νερό που πίνουμε), στο χώμα (που καλλιεργούμε και μας δίνει τροφή), στον αέρα όταν καίγονται (που αναπνέουμε). Ας μη γυρίσουμε πίσω στα παλιά μας λάθη.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις