22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Θεοφάνης Μαυρωμάτης (Fan Noli)

Ημερομηνία:

Ο Θεοφάνης γεννήθηκε σε ένα αρβανιτοχώρι της Ανατολικής Θράκης το 1882.
Εδώ να διευκρινήσουμε κάτι. Άλλο είναι οι Αρβανίτες και άλλο οι Αλβανοί. Αρβανίτες είναι οι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυρίων, Έλληνες δηλαδή. Αλβανοί είναι απόγονοι των Τατάρων, μιας φυλής του Καυκάσου, οι οποίοι έφτασαν στα Βαλκάνια και παρέμειναν στη σημερινή Αλβανία, αφού κατέσφαξαν όσους Αρβανίτες δεν κατάφεραν να φύγουν. Αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι Μουσουλμάνοι, είναι η ίδια φυλή με τους Τατάρους Τούρκους που γνωρίζουμε από την ιστορία μας.

Πάμε τώρα στον Θεοφάνη μας. Αφού τελείωσε το ελληνικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης, έφυγε για την Αθήνα για να σπουδάσει φιλοσοφία. Λόγω οικονομικών δυσκολιών δε συνέχισε και ασχολήθηκε με περιστασιακές εργασίες. Κάποια στιγμή βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια, διδάσκοντας σε ελληνικό σχολείο. Στο τέλος κατέληξε να σπουδάζει στο Χάρβαρντ στη σχολή καλών τεχνών. Αργότερα έμαθε Αλβανικά και άρχισε να μεταφράζει το Ευαγγέλιο και άλλα Ορθόδοξα ιερά κείμενα στα Αλβανικά. Ζήτησε μάλιστα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ανακηρύξει τις μητροπόλεις Τιράνων, Κορυτσάς, Βερατίου και Αργυρόκαστρου, αυτοκέφαλες και να γίνει εκείνος αρχιεπίσκοπος. Το πατριαρχείο δεν δέχτηκε και εκείνος αυτοκηρύχτηκε αρχηγός της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας», ενώ παράλληλα είχε έντονη πολιτική δράση, όπου το 1924 διετέλεσε και πρωθυπουργός Αλβανίας.

Στην Αλβανία θεωρείται σπουδαία ιστορική προσωπικότητα παρότι ήταν κληρικός. Ήταν σεβαστός ακόμα και από το Κομμουνιστικό καθεστώς, του οποίου τη φωτογραφία έβαλαν σε χαρτονόμισμα των 100 λέκ.

Οι ορθόδοξοι τον τιμούν και σήμερα υπό το φόβο των Εθνικιστών Αλβανών που τον έχουν κάνει σημαία, γιατί θέλουν την Αρχιεπισκοπή αυτοκέφαλη με αλβανό προκαθήμενο.

Μιχαήλ Γ. Κελαϊδής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

5 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταγραφή των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων της Βενετοκρατίας στον Δήμο Αποκορώνου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο Δημαρχείο Αποκορώνου,...

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...