19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Βρισκόμαστε στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση”: Κινητοποίηση καλλιτεχνών και στα Χανιά

Ημερομηνία:

Σε κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα καλλιτέχνες και στα Χανιά στα πλαίσια πανελλαδικής κινητοποίησης καλλιτεχνών, δημιουργών και όλων των εργαζόμενων στο θέαμα – ακρόαμα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε περίπου στις 6.30 το απόγευμα με μία μικρή συγκέντρωση καλλιτεχνών στην αρχή της οδού Χάληδων, απέναντι από την πλατεία 1866.

Η κατάσταση που βιώνουν είναι δραματική αφού τα περιοριστικά μέτρα και η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων στα οποία εργάζονται έχει φέρει ένα μεγάλο τμήμα εργαζόμενων και καλλιτεχνών να παλεύουν για να επιβιώσουν.

Αυτό διαπίστωσε και ο Χριστόφορος Φλυτζάνης, καθηγητής στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων ο οποίος σε δηλώσεις στην εφημερίδα μας είπε:

Χριστόφορος Φλυτζάνης, καθηγητής στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων

Από την αρχή ουσιαστικά της καραντίνας δόθηκαν κάποια επιδόματα με μεγάλη αργοπορία που δεν κάλυψαν όμως ένα μεγάλο μέρος του κλάδου. Την περίοδο του καλοκαιριού αυτό που έγινε είναι ότι όλος αυτός ο χρόνος που κερδήθηκε το προηγούμενο διάστημα πήγε περίπατο. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν περιοριστικά μέτρα ή μέτρα περιοριστικής της καλλιτεχνικής δραστηριότητας που μας έπληξε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι από τη μία παίρνει τα περιοριστικά μέτρα αλλά από την άλλη δε δείχνει το απαραίτητο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στους χώρους που τίθονται σε αναστολή ώστε αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν να ζήσουν στην περίοδο που δε μπορούν να δουλέψουν:

“Έχουμε μία σειρά αιτήματα, είναι δεκάδες τα σωματεία που έχουν συνδιαμορφώσει το πλαίσιο. Ζητούμε άμεση στήριξη 534 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στο θέαμα και στο ακρόαμα που βρίσκεται σε αναστολή η επιχείρηση που εργάζονται ή σε περιοριστικά μέτρα, να αποζημιωθούν οι καλλιτέχνες που ακυρώθηκαν οι συναυλίες τους, να ακυρωθούν χρέη και να τεθούν σε αναστολή αυτά που υπήρχαν προς ΔΕΚΟ και Τράπεζες, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός. Αυτό που γίνεται είναι ότι οι κλάδοι των καλλιτεχνών μετά από πάρα πολλά χρόνια βρίσκονται στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση.

Κάναμε μια σειρά από συναντήσεις. Σε κάποιες στην Αθήνα μας στείλανε ολόκληρες κλούβες από ΜΑΤ, σε κάποιες δε βρίσκαμε τους υπουργούς, και κάποιες τους βρίσκαμε και μας χτυπούσαν φιλικά την πλάτη. Αλλά τώρα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα”.

Ο κ. Χριστόφορος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση στη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση των καλλιτεχνών εφάρμοσε για πρώτη φορά και τον νέο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Όπως είπε:

“Έστειλε μέσω της αστυνομίας έγγραφα στα δεκάδες σωματεία που συνδιοργανώνουν τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση. Τους έβαλε περιορισμούς στο πού μπορούν να διαδηλώσουν, τους έδωσε συγκεκριμένη διαδρομμή που πρέπει να ακολουθήσουν. Εμείς το καταγγέλουμε. Τα σωματεία πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους τις εκδηλώσεις που θα κάνουν, το τι μορφή θα έχουν και δε χρειάζεται συνδιαμόρφωση με την αστυνομία.”

Υπενθυμίζουμε το σύνολο των αιτημάτων των σωματείων που συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση:

  • Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).
  • Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.
  • Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.
  • Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.
  • Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
  • Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
  • Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.
  • Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.
  • Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.
  • Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
  • Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.
  • Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.
  • Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος,σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε – φυσικά πρόσωπα – ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.
  • Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...