Ο Κρητικός ήρωας Εμμανουήλ Στ. Τριπαλίτης (Τριπαλιτάκης)

Κανένα σχόλιο

Επιμέλεια Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής AEJ/IFJ

Πηγή: vlahofonoi.blogspot.gr

Εμμανουήλ Στ. Τριπαλίτης (Τριπαλιτάκης): Ο Ασηγωνιώτης ήρωας που θυσίασε τη ζωή του μαχόμενος για την υπεράσπιση του ελληνισμού της περιοχής Μοσχοπόλεως και Σίπισχας.

"Sponsored links"

Οπλαρχηγός από το χωριό Κούφη Ρεθύμνης, όπου γεννήθηκε το 1889. Η οικογένειά του μετοίκησε στην Κούφη από το γνωστό ορεινό χωριό μεγάλων οπλαρχηγών των αγώνων του Έθνους την Ασή Γωνιά Αποκορώνου Χανίων, που αποτελεί τη γενέτειρα της οικογένειας των Τριπαλίτιδων (Τριπαλιτάκιδων). Έλαβε μέρος στους απελευθερωτικούς πολέμους 1912-13 και εισήλθε από τους πρώτους στην απελευθερωθείσα Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, κατά συμπλοκή με Τούρκους στη Θεσσαλονίκη σκότωσε Τούρκο αξιωματούχο, του οποίου τα ασημοποίκιλτα άρματα φορούσε έκτοτε.

Στο Βορειοηπειρωτικό αγώνα του 1914 συμμετείχε ως Οπλαρχηγός. Του είχε ανατεθεί, από την Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου, η διοίκηση της περιοχής της Μοσχοπόλεως και της Σίπισκας, όπου φονεύθηκε σε ηλικία 25 ετών, μαχόμενος ηρωικά το Σεπτέμβριο του 1914, προσπαθώντας να διατηρήσει τον ελληνικό έλεγχο στην περιοχή, η οποία τότε εδέχετο ισχυρότατες πιέσεις από τις αλβανικές πολιτοφυλακές. Η σορός του θάφτηκε εκεί, σε σημείο που παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα. Λίγο μετά το θάνατό του, ακολούθησε η ανακατάληψη της περιοχής από τον Ελληνικό Στρατό, τον Οκτώβριο 1914, κατόπιν συγκατάθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

tripalitakhs

Διασώθηκε η τελευταία του αλληλογραφία με τον εξάδελφό του Κωστή Τριπολιτάκη στην Κρήτη, με ημερομηνία τη 10η Ιουλίου 1914.

Η επιστολή αναφέρει:

tripalitakhs letterΣίπισχα τη 10η Ιουλίου 1914

Αγαπητέ αξάδελφε Κωστή χαίρε, υγειένω τουθ’ όπερ κι δυά υμάς ποθώ.

Ευρίσκομαι εις την περιφέρειαν Σίπισχας όπου είμαι γενικός αρχηγός της περιφερείας ταύτης, η δύναμις του Σώματός μου εν καιρόν ανάγκης υπερβαίνει τους 150, επί του παρόντος είναι 95 μόνον άνδρες, τους οποίους έχω διαιρέσει εις 9 σώματα και 9 σωματάρχας  στους οποίους έχω πρόσβαση.

Ταύτα ως καλήν αντάμωση ο σου αξάδελφος,

"Sponsored links"

ο Αρχηγός της περιφερείας Σίπισχας
Εμμανουήλ Τριπαλίτης. 

Η σύστασίς μου
Προς τον Αρχηγόν της Περιφερείας Σίπισχας
Εμμ. Τριπαλίτη
Μοσχόπολην Ήπειρος

Η επιστολή φέρει σφραγίδα με το δικέφαλο αετό και τη φράση: Αρχηγός Εμ. Σ. Τριπαλίτης, Κρήτη – Ήπειρος – 1914.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today