19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο μαραθώνιος των εναεριτών για αποκατάσταση του ρεύματος: Ακόμα πέφτουν δέντρα, κοιμόμαστε 3-4 ώρες

Ημερομηνία:

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια της Αττικής, επτά ημέρες μετά την κακοκαιρία «Μήδεια». Εναερίτης εξήγησε στο Sputnik τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ειδικά συνεργεία.

Μαραθώνιες είναι οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια της Αττικής, επτά ημέρες μετά τον χιονιά που έπληξε τη χώρα.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια» φέρεται να έχει αποκατασταθεί, οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ πηγαίνουν πλέον πόρτα πόρτα ώστε να τροφοδοτήσουν άμεσα με ρεύμα και τα τελευταία σπίτια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών, περίπου 400 άτομα επιχειρούν το πρωί και άλλα 400 το απόγευμα, σε όλο το τμήμα των βορείων προαστίων από τη Φιλοθέη έως την Κηφισιά, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη και την Εκάλη.

«Εκ των πραγμάτων κοιμόμαστε τρεις με τέσσερις ώρες το βράδυ ώστε να ανταπεξέλθουμε στον όγκο της δουλειάς. Οι εργασίες δεν σταματούν καθόλου. Έχουμε φτάσει στα όριά μας» όπως εξήγησε στο Sputnik o εναερίτης του ΔΕΔΔΗΕ Γεράσιμος Μίγκας.

«Καταφέραμε και ηλεκτροδοτήσαμε όλο το δίκτυο, καθότι δώσαμε το ρεύμα στο κεντρικό κομμάτι. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν έχει φτάσει ρεύμα μέσω κάποιων παροχών που αποτελούν παρακλάδια του δικτύου» προσθέτει.

«Τα δέντρα εξακολουθούν να πέφτουν»

Στις δεντρόφυτες περιοχές -και ειδικά των βορείων προαστίων- τα δέντρα υποχώρησαν από το βάρος του χιονιού.

«Οι παροχές στηρίζονται πάνω σε στυλίσκους οι οποίοι έπεσαν μετά τις πτώσεις των δέντρων. Συνεπώς, πηγαίνουμε σε κάθε σπίτι ώστε να τροφοδοτηθούν όλοι με ρεύμα».

Όπως επισημαίνει o κ. Μίγκας, όλα αυτά γίνονται κάτω από την πίεση που προκαλούν οι συνεχείς πτώσεις δέντρων.

«Τα δέντρα εξακολουθούν να πέφτουν, καθώς απέκτησαν μεγάλη κλίση από τον χιονιά. Εμπόδισαν τη διέλευσή μας τις προηγούμενες ημέρες. Είναι πιθανό να πέσουν πάνω μας ή πάνω στους στυλίσκους με τις παροχές και να προκαλέσουν εκ νέου ζημιές».

Ως εναερίτης τα τελευταία 35 χρόνια ο κ. Μίγκας έχει κληθεί να επιδιορθώσει βλάβες που προκλήθηκαν από κακοκαιρίες των προηγούμενων ετών αλλά και πυρκαγιές. Ως εκ τούτου γνωρίζει τους σημαντικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσουν τα καλώδια και η τάση τους.

«Τα δέντρα έκοψαν ατσάλινους αγωγούς»

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μίγκας, είναι δύσκολο να κοπούν οι αγωγοί από τα δέντρα καθότι περιέχουν ατσάλι. Όμως, καθώς ακουμπούν πάνω στα καλώδια, εμποδίζουν την παροχή του ρεύματος.

"google ad"

«Τις προηγούμενες μέρες, έπεσαν δέντρα ύψους 15-20 μέτρων με τεράστια δύναμη. Ήταν τόσο μεγάλη η δύναμη που κατάφεραν να σπάσουν το ατσάλινο περιεχόμενο των αγωγών» εξηγεί ο ειδικός.

Τα δέντρα μάλιστα είχαν κλείσει τον δρόμο και δυσχεραίνουν το έργο των εναεριτών.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι υπάρχει ένα «πολύπλοκο» νομικό πλαίσιο όσον αφορά το κλάδεμα των δέντρων που τις περισσότερες φορές απαγορεύει κάθε επέμβαση: Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένες αποστάσεις του δικτύου από τα δέντρα. Κατά την προσωπική μου άποψη, οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο κλάδεμα».

Παράλληλα τονίζει ότι το επάγγελμά του δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα άκρα των εναεριτών πονούν.

«Πρόκειται για την εργασία που επιλέξαμε και είναι υποχρέωσή μας να τη φέρουμε σε πέρας. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να αποκτήσουν όλοι ρεύμα, άμεσα» καταλήγει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...