16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο Πρόεδρος της ΣΚΟΛΕΥ αείμνηστος Λάκης Ψημολοφίτης

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανώλης Καλλιγέρης
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΑΡΔΑΣ, ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ
Ο Λάκης Ψημολοφίτης ήταν ένας άνθρωπος με ωραία ιδανικά, άρχοντας, πρόσχαρος, φιλόξενος και λάτρης της Κρήτης που με τίμησε με τη φιλία του από το 1983 έως το θάνατό του το 2015.

Γνωριστήκαμε το 1983 όταν η Κυνηγετική Ομοσπονδία Κύπρου, επί προεδρίας του αειμνήστου Μιχάλη Πουπαζή, είχε καλέσει στο συνέδριο της την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Μέλος της αποστολής εκείνης ήμουν και εγώ με την ιδιότητα μου ως Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης-Δωδεκανήσου. Η υποδοχή και η φιλοξενία των Κυπρίων αδελφών μας, μας έχει μείνει αξέχαστη. Από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισα σε εκείνη την αποστολή ήταν ο Λάκης, ο οποίος μας ξενάγησε στην Κύπρο, μας φιλοξένησε στο σπίτι του ενώ παράλληλα μας ξενάγησε στο εργοστάσιο φυσιγγίων του στου Ψημολόφου.

Θυμάμαι αξέχαστα ότι όταν στο τραπέζι εκείνο τότε ενημέρωσα ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χανίων είχε αγοράσει έκταση 104 στρεμμάτων και ότι είχαμε την υπόσχεση και τη βούληση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σήφη Βαλυράκη για την κατασκευή Σκοπευτηρίου στα Χανιά, αβίαστα προσφέρθηκε να το πραγματοποιήσουμε. Πραγματικά χάρη στις οδηγίες του, τα σχέδια του και τις συμβουλές του φτιάξαμε ένα σκοπευτήριο υψηλοτάτων προδιαγραφών στα Χανιά. Στα εγκαίνια του Σκοπευτηρίου δε, μας έστειλε δώρο 20000 φυσίγγια για τις ανάγκες των αθλητών του Σκοπευτικού Συλλόγου Ο ΒΑΡΔΑΣ.

Στους αγώνες που καθιερώσαμε από τότε το Μάιο με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ο Λάκης ήταν πάντα κοντά μας και μας τιμούσε με την παρουσία του.

Η στενή φιλία μας αλλά και η αγάπη του για την Κρήτη οδήγησαν το 1990 στην αδελφοποίηση των σωματείων μας του ΒΑΡΔΑ και της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λευκωσίας γεγονός που συνέλαβε στην ανάδειξη πολλών νεαρών σκοπευτών μέχρι σήμερα και από τα δύο σωματεία.

Ο αγαπημένος μου φίλος Λάκης δεν θα φύγει ποτέ από τη σκέψη μου και την καρδιά μου, ήμουν τυχερός που τον γνώρισα και με τίμησε με την φιλία του τόσο εγώ όσο και τα Χανιά και η χανιώτικη σκοποβολή. Άλλωστε αν τα Χανιά έχουν σήμερα σκοπευτήριο ένα μεγάλο λίθο σε αυτό έβαλε ο αείμνηστος Λάκης Ψημολοφίτης.
Ο Πρόεδρος της ΣΚΟΛΕΥ αείμνηστος Λάκης Ψημολοφίτης όχι μόνο αγκάλισε την ιδέα, αλλά πρωτοστάτησε μαζί με τον Πρόεδρο του ΒΑΡΔΑ για άμεση υλοποίησης της απόφασης του Δ.Σ. ,της ΣΚΟΛΕΥ. Πάρθηκε ομόφωνα στις 4/7/1990 και του Δ.Σ., του ΒΑΡΔΑ στις 6/7/1990. Η πραγματοποίηση της τελετής της αδελφοποίησης έγινε στις 14/9/1990 στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας, συγχρόνως έγιναν και Πανελλήνιοι αγώνες σκοποβολής. Όλη η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του τότε Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Χριστόφορο Χριστοφίδη, ο οποίος αποκάλυψε και την πλάκα αδελφοποίησης. Το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης υπογράφηκε από τους προέδρους των δύο σωματείων, τον αείμνηστο Λάκη Ψημολοφίτη και εμένα. Το πρωτόκολλο μεταξύ των άλλων προνοεί την ανταλλαγή αθλητικών αποστολών για συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο της Κύπρου και σε Πανελλήνιους αγώνες στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων.

Στο πρωτόκολλο αναγράφεται:
ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1990 ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΒΑΡΔΑΣ» ΧΑΝΙΩΝ – ΚΡΗΤΗΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...