22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πέθανε ο Βαρδής Τσουρής – Θα ξεκινήσουν λεωφορεία από τα Χανιά για την κηδεία του

Ημερομηνία:

Έφυγε μία μεγάλη προσωπικότητα των Χανίων αφήνωντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο των ασυμβίβαστων αγωνιστών των ιδεών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο Βαρδής Τσουρής έδινε μάχη τα τελευταία 2 χρόνια με τον καρκίνο. Έδωσε αυτή τη μάχη με αξιοπρέπεια. Φάνηκε ότι θα νικήσει. Τελικώς δεν τα κατάφερε.

Σήμερα, περίπου στις 8 το βράδυ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.

Η πολιτική κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι στις 3 η ώρα στο χωριό Λιβαδά Ανατολικού Σελίνου.

Για την κηδεία του θα ναυλωθούν 3 λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από το σπίτι του, στην οδό Γιαμπουδάκη απέναντι από την εκκλησία Πέτρου και Παύλου  στις 1 το μεσημέρι.

Να σημειώσουμε ότι η σωρός θα παραμείνει στο σπίτι του στην οδό Γιαμπουδάκη όλο το βράδυ όπου θα τον συντριφεύσουν για μια τελευταία φορά οι φίλοι και σύντροφοί του.

Παράκληση της οικογένειας να μην κατατεθούν στέφανα, αλλά να ενισχυθεί η «Κοινωνική κουζίνα».

tsouris
Πρόσφατη φωτογραφία του Βαρδή Τσουρή από το καλοκαίρι του 2016

Ο Βαρδής Τσουρής ήταν πάντα παρών σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού μας. Είχε συλληφθεί και κρατηθεί στις φυλακές στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων κατά των βάσεων στις 23 ιούλη του 1990.

Η σύλληψή του παρά τω ότι ο Βαρδής Τσουρής ανήκε πάντα στον αναρχικό χώρο τον οποίον υπηρέτησε με συνέπεια, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αυθόρμητες κινητοποιήσεις των Χανιωτών ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης που απαιτούσαν με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις και έξω από τις φυλακές την άμεση αποφυλάκισή του.

Το επάγγελμά του ήταν πολιτικός μηχανικός.

khdeia

1990-1992: Χρονικό της υπόθεσης Βαρδή Τσουρή

23 Ιούλη 1990: Διαδήλωση Χανιωτών κατά των αμερικάνικων βάσεων δέχεται επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα κ.λπ. Χιλιάδες Χανιώτες, αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι αντιστέκονται συγκρουόμενοι με την αστυνομία επί 18 ώρες. Υψώνονται οδοφράγματα και πυρπολείται το κτίριο της Νομαρχίας. Γίνονται συλλήψεις.

24 Ιούλη 1990: 15.000 Χανιώτες διαδηλώνουν ξανά κατά των βάσεων, των ΜΑΤ και του νομάρχη Νάτσικα. Απελευθερώνονται όλοι οι συλληφθέντες της προηγούμενης μέρας.

"google ad"

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aπό συμμετοχή σε κινητοποίηση κατά την περίοδο των “Αγανακτισμένων” στις 16 Ιουνίου του 2011

Νοέμβρης 1990: Καλούνται σε ανάκριση 106 Χανιώτες για τα γεγονότα του Ιούλη. Προφυλακίζεται ο Μανώλης Τσινιαράκης με κατασκευασμένες κατηγορίες. Έως το τέλος του χρόνου καλούνται και άλλοι για ανάκριση, αλλά αφήνονται ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης.

31 Γενάρη 1991: Καλούνται για ανάκριση 4 Χανιώτες από τους οποίους προφυλακίζεται μόνο ο αναρχικός Βαρδής Τσουρής. Αμέσως χιλιάδες Χανιώτες συγκροτούν αυθόρμητη διαδήλωση και αποκλείουν τις εισόδους των δικαστηρίων επί 12 ώρες μην επιτρέποντας να εκτελεστεί η απόφαση της προφυλάκισης και απαιτώντας την ανάκλησή της.

1 Φλεβάρη 1991: Κατατίθεται αίτηση αποφυλάκισης του Βαρδή Τσουρή.

Λίγες μέρες μετά αποφυλακίζεται ο Μανώλης Τσινιαράκης. 

nomarxia-1990-a04

Οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Β. Τσουρή συνεχίζονται από αναρχικούς στην Αθήνα.

20 Φλεβάρη 1991: Αποφυλακίζεται ο Βαρδής Τσουρής με καταβολή εγγύησης 200.000 δραχμών και με τον όρο να παρουσιάζεται κάθε πρώτη του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

29 Μάρτη 1991: Αίτηση του Βαρδή Τσουρή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να τροποποιηθούν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του απορρίπτεται.

25 Γενάρη 1992: Κατατίθεται δεύτερη αίτηση του Βαρδή Τσουρή.

10 Ιούνη 1992: Απορρίπτεται η δεύτερη αίτηση του Β. Τσουρή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αποφασίζεται η εκ νέου προφυλάκισή του.

9 Ιούλη 1992: Η απόφαση αυτή αποστέλλεται στην Ασφάλεια Χανίων για να εκτελεστεί.

11 Σεπτέμβρη 1992: Ο Βαρδής Τσουρής συλλαμβάνεται εκ νέου.

14 Σεπτέμβρη 1992: Κατατίθεται αίτησή αποφυλάκισής του. 

18 Σεπτέμβρη 1992: Παρ’ ότι ο εισαγγελέας συμφωνεί να αποφυλακιστεί με όρους, όπως καταβολή εγγύησης 500.000 δραχμών και χωρίς να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα, η αίτηση απορρίπτεται.

19 Οκτώβρη 1992: Κατατίθεται νέα αίτηση αποφυλάκισης.

* Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση του Βαρδή Τσουρή μπορεί κανείς να βρει στο δελτίο πληροφόρησης «Ο Αναρχικός», στην αναρχική εφημερίδα «Η Ανταρσία των Αγγέλων» και σε προκηρύξεις της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης.

**Επίσης και εδώ: https://agonaskritis.gr

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράσεις από το Μουσικό Σχολείο Χανίων

Μια σειρά από μουσικές δράσεις διοργανώνει τις επόμενες ημέρες...

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για την Υγεία στο Λασίθι

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά φορείς και...

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...