Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης και ηλεκτρική ενέργεια

Κανένα σχόλιο

Ακούσαμε την μελετήτρια στα Χανιά, να αφιερώνει περίπου το 40% του χρόνου της παρουσίασης της στο κεφαλαίο ενέργεια. Είναι δηλαδή φανερό ότι οι επιλογές του υπουργείου για τη Κρήτη στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, τα επόμενα χρόνια, έχουν ιδιαιτέρα βαρύνουσα σημασία για το μέλλον του νησιού. Ας δούμε πρώτα τις παραδοχές:

Ενεργειακή Διασύνδεση με την Ελλάδα τα αμέσως προσεχή χρόνια, για αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ του νησιού

Σχεδιασμός για εγκατεστημένη ισχύ για παραγωγή ενέργειας από αιολικά, μόνο, περίπου διπλάσιος των ενεργειακών αναγκών του νησιού, χωρίς να δικαιολογείται από τις ανάγκες του νησιού ή της χώρας

"Sponsored links"

Προώθηση αποκλειστικά μονάδων ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας

Προώθηση γιγαντίων φαραωνικών συστημάτων αποθήκευσης με αξιοποίηση μόνο της δυνατότητας για αντλιοταμιευτηρες.

Λειτουργία σημαντικών συμβατικών σταθμών ενέργειας στο νησί, παρά τις τεράστιες μονάδες ΒΑΠΕ που προωθούνται

Δηλαδή, είναι φανερό ότι από τη μελετητική ομάδα με τις οδηγίες του υπουργείου, προωθούνται μεγάλα ιδιωτικά έργα ΒΑΠΕ, ιδιαιτέρα αιολικά, που συνδυάζονται με την ενεργειακή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή αποδοχή του προτεινομένου χωροταξικού σχεδιασμού ισοδυναμεί με πλήρη αποδοχή μεγαλεπήβολων φαραωνικών έργων ΒΑΠΕ που έχουν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στο νησί και αλλού. Αγνοείται επιδεικτικά η προώθηση μικρών μονάδων ΑΠΕ, η προώθηση συγχρόνων τεχνολογιών αποθήκευσης, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν γίνεται ουσιαστική αναφορά στον εξίσου σημαντικό πυλώνα της εξοικονόμησης ενέργειας, αγνοούνται εντελώς οι εξελίξεις στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης ενέργειας. Είναι ενδιαφέρον, ότι αν δούμε επίσης τη σύνθεση της μελετητικής ομάδας. θα διαπιστώσουμε ότι δε συμμετέχει κανένας ειδικός σε θέματα ενέργειας. Δυο μηχανολόγοι – ηλεκτρολόγοι συμμετείχαν στη συγγραφή ενός πολύ μικρού παραρτήματος για την οριοθέτηση των αιολικών, και δεν υπογράφουν τη μελέτη, αφού δεν ανήκουν στη μελετητική ομάδα.

Παράλληλα ενδιαφέρον από πολιτικής πλευράς είναι ο χρόνος υποβολής της μελέτης που έγινε τον Νοέμβριο του 2014, δηλαδή επί κυβερνήσεως Σαμαρά και σύμφωνα με τις οδηγίες της. Ενδιαφέρον επίσης είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Γεναρη του 2015, για ταχεία προώθηση των υπό εξέλιξη περιφερειακών χωροταξικών, θέση που διατύπωνε και ο απερχόμενος υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,. κ. Τσιρώνης. Διαπιστώνουμε δηλαδή τη σύμπλευση όλων των δυνάμεων, πλην ΚΚΕ, που απαρτίζουν τη σημερινή βουλή στην ουσιαστική υποστήριξη – προώθηση του σχεδίου περιφερειακού χωροταξικού Κρήτης, έστω με αστερίσκους, σε ότι αφορά την ενέργεια.

Μπορούμε, λοιπόν να μιλάμε, ότι το σχέδιο περιφερειακού χωροταξικού της Κρήτης και στο τομέα της ενέργειας, αποτελεί, βασική μνημονιακη επιλογή στην όποια πρέπει να αντιταχθούμε , σθεναρά, στεντόρεια, και χωρίς μισόλογα. Δηλαδή:

ΟΧΙ στις ΒΑΠΕ,

ΟΧΙ στο ΚΑΛΩΔΙΟ,

ΟΧΙ σε ΦΑΡΑΩΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

"Sponsored links"

OXI στη διατήρηση, εσαεί, σημαντικών σταθμών παραγωγής ενέργειας συμβατικής τεχνολογίας στο νησί,

ΝΑΙ στην μικρές ΑΠΕ

ΝΑΙ στην εξοικονόμηση ενέργειας

ΝΑΙ στις σύγχρονες τεχνολογίες ήπιας αποθήκευσης ενέργειας

ΝΑΙ στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για ουσιαστική αποδέσμευση από συμβατικής τεχνολογίας ρυπογόνους σταθμούς

ΝΑΙ στην ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού μας

ΝΑΙ στη προώθηση νέων αυστηρών κανόνων περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Για τους παραπάνω λόγους είναι επιβεβλημένη η απόρριψη του σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού, από τη κοινωνία τους φορείς και το περιφερειακό Συμβούλιο, η αναμόρφωση των οδηγιών του υπουργείου, και η ουσιαστική ανασύνταξη της μελέτης σε συνεργασία και διάλογο με τους φορείς.

Μανόλης Ντουντουνακης

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις