15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πλήθος καλεσμάτων για την Παγκρήτια αντιφασιστική κινητοποιήση το Σάββατο στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

Ημερομηνία:

Πολλά είναι τα καλέσματα που καταφθάνουν στην εφημερίδα μας σχετικά με την παγκρήτια κινητοποίηση ενάντια στον φασισμό το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Μεταξύ των συλλογικοτήτων που έστειλαν σχετικό κείμενο είναι η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες / Μετανάστες, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου – Χωρίς Μεσάζοντες.

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες / μετανάστες

Χωρίς καμία έκπληξη παρακολουθήσαμε την Τέταρτη 28 Σεπτεμβρίου μια συντονισμένη επίθεση στο αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης, και συγκεκριμένα στην πόλη του Ρεθύμνου, από ομάδα ακροδεξιών, οι οποίοι με την ταμπέλα των «αγανακτισμένων πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση μεταναστών στο νησί», και με την αγαστή -για άλλη μια φορά- συνεργασία της αστυνομίας, προχώρησαν στη δημιουργία σκηνικού έντασης στο κέντρο της πόλης έξω από το δημοτικό συμβούλιο όπου συζητιόταν το θέμα.

Σε δήθεν απάντηση στις λεκτικές αντιπαραθέσεις ρατσιστών συμπολιτών μας και του αντιφασιστικού κινήματος της πόλης έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου, οι αστυνομικές δυνάμεις, αφού έτειναν χείρα βοηθείας στους «αγανακτισμένους», αντέδρασαν όπως πάντα με τη χρήση βίας και χημικών (δίπλα σε δημοτικό σχολείο) εναντίον των συγκεντρωμένων αντιφασιστών/στριών, αλλά και περαστικών.

Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν τέσσερις προσαγωγές (οι δύο εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις) και ο σοβαρός τραυματισμός αντιφασίστριας, την οποία έσυραν από τα μαλλιά άντρες της ασφάλειας για περισσότερα από 30 μέτρα.

Γνωρίζουμε καλά τα σκηνικά εντάσεων που δημιουργούνται σε πολλές περιοχές της χώρας (και σε άλλες χώρες της Ευρώπης) κυρίως από ακροδεξιές, ρατσιστικές φωνές με κοινό παρανομαστή το δράμα των προσφύγων. Παραμένουμε σταθεροί/ές στις θέσεις μας ως αλληλέγγυοι πολίτες στον πληθυσμό εκείνο που βρίσκεται υπό διωγμό είτε για λόγους οικονομικούς είτε εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων στις πατρίδες τους. Υπενθυμίζουμε σε όσους και όσες ισχυρίζονται πως «δεν είναι ρατσιστές αλλά…» ότι στη χώρα μας αιώνες τώρα ζούσαν και ζουν αρμονικά άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο. Υπενθυμίζουμε σε όσους και όσες ισχυρίζονται πως τάχα μου δεν έχουν πρόβλημα με τους πρόσφυγες πολέμου αλλά με τους οικονομικούς μετανάστες, βαφτίζοντας και διαιρώντας κατά το δοκούν τους υπό διωγμό συνανθρώπους μας σε επιθυμητούς πρόσφυγες και σε ανεπιθύμητους οικονομικούς μετανάστες, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν το ρατσισμό τους, πως η Ελλάδα της κρίσης έχει διώξει 420.000 νέους στον «αναπτυγμένο ευρωπαϊκό βορά» και αλλού προς εύρεση εργασίας. Αυτοί οι Έλληνες πολίτες δεν έφυγαν επειδή διώκονται λόγω πολιτικών απόψεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικής ταυτότητας, δεν είναι πρόσφυγες πολέμου, είναι και αυτοί οικονομικοί μετανάστες.

Καλούμε στην παγκρήτια κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και υπέρ των προσφύγων/μεταναστών, Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Την Τετάρτη 28/9 πραγματοποιούνταν Δημοτικό Συμβούλιο με κεντρικό θέμα συζήτησης την εγκατάσταση των προσφύγων στο νομό Ρεθύμνης. Την ίδια ώρα φασιστοειδή καλούσαν σε σύναξη μίσους κατά των προσφύγων έξω από το Δημαρχείο και προκαλούσαν με στόχο την ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απέναντι από το Δημαρχείο αντιφασίστες/στριες μέλη φοιτητικών συλλόγων, εργαζόμενοι, δάσκαλοι και γενικότερα αλληλέγγυοι πολίτες διαδήλωναν κατά της φασιστικής πρόκλησης.

"google ad"

Η Αστυνομία έκανε πλάτες στα φασιστοειδή επιτρέποντας επιθέσεις κατά των αλληλέγγυων και ενορχηστρώνοντας κατά μέτωπο επίθεση με χρήση χημικών, με στόχο την διάλυση των αντιφασιστών διαδηλωτών. Μόλις έφτασε στο σημείο του Δημαρχείου η αντιφασιστική συγκέντρωση η Αστυνομία άρχισε να πετά δακρυγόνα αδιαφορώντας για το ότι ακριβώς δίπλα από την συγκέντρωση υπήρχε το 2ο Δημοτικό Σχολείο με την παρουσία παιδιών την ώρα του διαλείμματος στην αυλή!

Η αντιφασιστική συγκέντρωση παρέμεινε στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των φασιστών και υπέρ των προσφύγων. Ύστερα από λίγη ώρα, χωρίς καμία αφορμή, οι φασίστες εκτόξευαν μπουκάλια με νερό και ξύλα προς την αντιφασιστική συγκέντρωση σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία που έριχνε χημικά. Τα ΜΑΤ ακολουθώντας ασφαλώς εντολές συνέχισαν να κάνουν χρήση χημικών προς την αντιφασιστική συγκέντρωση εν ώρα αιχμής σε κεντρικό δρόμο τρομοκρατώντας ακόμα και απλούς πολίτες. Οι αστυνομικοί μάλιστα προσήγαγαν αντιφασίστρια, την οποία έσυραν για παραπάνω από 30 μέτρα από τα μαλλιά και την κλωτσούσαν, με αποτέλεσμα τον έντονο τραυματισμό της. Επιπλέον, όταν η πορεία κατευθύνθηκε προς ανοιχτό χώρο, τα ΜΑΤ συνέχισαν να καταδιώκουν και να πιέζουν σε απόσταση αναπνοής με σκοπό την πλήρη καταστολή της συγκέντρωσης. Κατά την διάρκεια των παραπάνω έγιναν τέσσερις προσαγωγές αντιφα-σιστών/στριών από τις οποίες οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν με την ψευδή κατηγορία της οπλοκατοχής και της αντίστασης κατά της Αρχής.

Για άλλη μια φορά η Αστυνομία του Τόσκα συνεργάστηκε ανοιχτά με τα τάγμα εφόδου της Χρυσή Αυγής. Την ώρα που δικάζεται η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες και την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ , οι φασίστες προσπαθούν να ανακτήσουν έδαφος στην περιοχή του Ρεθύμνου με στόχο να σπείρουν το φόβο και την τρομοκρατία.

Η πολιτική της κυβέρνησης με την συνέχιση της εφαρμογής της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας οδηγεί στον άθλιο εγκλωβισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης-hotspot και στην στέρηση των δικαιωμάτων στο άσυλο, στην ελεύθερη μετακίνηση, την παιδεία και την υγεία. Οι πρόσφυγες εξεγείρονται στην Λέσβο και την Χίο και ο Μουζάλας συνεχίζει την ίδια πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Στη Κρήτη υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και ζητάμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να φτιαχτούν δομές αλληλεγγύης στα χέρια των Δήμων και όχι των ΜΚΟ που σπαταλάν πολύτιμους πόρους.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι νόμιμο κόμμα αλλά ναζιστική εγκληματική οργάνωση γι αυτό και τώρα ξαναβγάζει τα τάγμα εφόδου στους δρόμους με την ανοχή της Αστυνομίας.

Δεν θα επιτρέψουμε στους απογόνους των ναζί που πυρπόλησαν χωριά στην Κρήτη για να σβήσουν την αντίσταση, τη Βιάνο, την Κάνδανο, τα Ανώγεια, το Κοντομαρί, να χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων, κατά των μουσουλμάνων όπως οι ναζί έχυναν κατά των Εβραίων.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις, την αριστερά, τα κινήματα αλληλεγγύης, τις κινήσεις των αντιστασιακών να κινητοποιηθούμε μαζικά για να τσακίσουμε τα τάγμα εφόδου των φασιστών και για να παραμείνει η Κρήτη νησί αντιφασιστικό, νησί της αλληλεγγύης στην προσφυγιά που φτάνει εδώ κατατρεγμένη από τους πολέμους και την φτώχεια.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου – Χωρίς Μεσάζοντες

Σκέψεις για τη συμπλοκή έξω από το Δημαρχείο την Τετάρτη 28/9 για το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων στο Ρέθυμνο

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ) καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο αντιδρώντας στην επικείμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου να διαθέσει προς ενοικίαση σπίτια για 50 οικογένειες προσφύγων. Παρόμοιο ξενοφοβικό κάλεσμα προωθείται “ανώνυμα” από διαφορετικές πηγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από αυτοκίνητο που γυρνά τους δρόμους της πόλης μας διασπείροντας ψεύδη και τρομοκρατώντας σχετικά με τον «επικείμενο κίνδυνο» από την έλευση των προσφύγων στο νησί που “έρχονται να μας πάρουν ιδιοκτησίες και δουλειές”.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με τη φιλοξενία προσφύγων στο νομό; Από την επιδοτούμενη από την Ύπατη Αρμοστεία ενοικίαση 50 ξενοίκιαστων σπιτιών κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους οι φτωχοί εξαπατημένοι δανειολήπτες ή από ξένα επενδυτικά κεφάλαια που ετοιμάζονται να αγοράσουν τα σπίτια μας στο 20% της αξίας τους; Ρωτήστε καλύτερα αυτούς που καπελώνουν το ΣΑΟΡ και εκμεταλλεύονται την περηφάνεια, την οργή και τον πόνο των εξαπατημένων συμπολιτών μας για να φτιάξουν τα πρώτα ρατσιστικά τάγματα εφόδου στο Ρέθυμνο.

Ποιες δουλειές θα μας πάρουν οι πρόσφυγες; Τις ανύπαρκτες; Ευθύνονται αυτοί για το 37% της ανεργίας στη χώρα μας και για τις χιλιάδες των ελλήνων οικονομικών μεταναστών που τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες; Ή μήπως ευθύνονται οι πρόσφυγες για την μνημονιακή ακύρωση κάθε εργασιακής συνθήκης, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εξαθλίωση των συνθηκών εργασίας;

Και απ’ την άλλη, ας σκεφτούμε ποιος πραγματικά ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία πέντε χρόνια. Ποιος προκαλεί, ποιος συντηρεί και ποιος κερδίζει από τις εμπόλεμες καταστάσεις στα διάφορα μέρη του κόσμου που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις χώρες τους.

Η ιστορία έχει δείξει πως, σε συνθήκες κρίσης σαν τη σημερινή, ο φασισμός γιγαντώνεται πατώντας σε τέτοιου είδους απλοποιημένες αναγωγές που, στοχοποιώντας εύκολα θύματα, αφαιρούν από το κάδρο τους πραγματικούς υπαίτιους και στρέφουν την αντίδραση στους συνανθρώπους μας που στην ουσία είναι θύματα της ίδιας κατάστασης με εμάς.

Αυτό που ακολούθησε είναι πρωτοφανές για την πόλη μας. Εικόνες από το Ρέθυμνο με την αστυνομία πλάι-πλάι με τους ροπαλοφόρους που χτυπούν ομαδικά εκπαιδευτικό στο ΑΤΜ της Εurobank κάνουν το γύρο του κόσμου. Τα ΜΑΤ σέρνουν στο οδόστρωμα από τα μαλλιά μια μικροκαμωμένη φοιτήτρια που σπάει το χέρι της, τη συλλαμβάνουν, την κρατούν χωρίς ιατρική περίθαλψη για ώρες και τη φορτώνουν με ψευδείς κατηγορίες. Την ίδια ώρα μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τελούνται αξιόποινες πράξεις από τραμπούκους χωρίς καμία προσαγωγή. Στη λεωφόρο, η ελληνική αστυνομία, με εγκληματική αμέλεια εκτοξεύει επικίνδυνα καρκινογόνα χημικά σχεδόν μέσα στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου εν ώρα λειτουργίας του, μπροστά σε έντρομους περαστικούς και τουρίστες.

Για πρώτη φορά είδαμε να παρελαύνει στη λεωφόρο ένα τάγμα εφόδου αποτελούμενο από 30 ροπαλοφόρους που χτυπούν και τραμπουκίζουν μαθητές, φοιτητές, μετανάστες, τουρίστες και περαστικούς. Η οπισθοφυλακή του τάγματος: διμοιρία των ΜΑΤ που υπό τις οδηγίες του επικεφαλής της επιχείρησης ακολουθεί από απόσταση, ανέχεται και προστατεύει τους ροπαλοφόρους τραμπούκους και τους παρακολουθεί να ξυλοφορτώνουν τους “αντιπάλους”.

Οι ευθύνες της Αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας είναι τεράστιες. Η βία των χρυσαυγιτών δίνει την καθημερινή της παρουσία στην πόλη. Ήδη από την επόμενη μέρα παρέες χρυσαυγιτών τρομοκρατούν στα ΕΠΑΛ και επιτίθενται σε μαθητές έξω από το σχολείο. Γονείς καταγγέλουν και προειδοποιούν τον Εισαγγελέα για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 3/10 ομάδα κρούσης 10-12 ατόμων με κράνη και καλυμμένα πρόσωπα, οπλισμένα με πτυσσόμενα γκλομπ χτυπάει δύο άτομα στην πλατεία της Μητρόπολης και απειλεί τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Γίνονται καταγγελίες.

Η ρεθεμνιώτικη κοινωνία οφείλει να αντιδράσει άμεσα πριν αρχίσουν φονικά και προσωπικές βεντέτες. Η στυγνή δολοφονία του Φύσσα πρέπει να μας διδάξει. Δεν υπάρχουν δύο άκρα. Το άκρο είναι ένα. Ο φονιάς Ρουπακιάς ξεπήδησε από ένα τάγμα εφόδου και η αστυνομία απλώς παρακολουθούσε το γεγονός. Να μην αφήσουμε να επαναληφθούν τα ίδια στο Ρέθυμνο. Τα τάγματα εφόδου πρέπει να αποκαλυφθούν και να διαλυθούν άμεσα.

Επιτακτική ανάγκη πλέον είναι να ανοίξει ο διάλογος με τους συμπολίτες μας για το θέμα του φασισμού. Να μην επιτρέψουμε την προπαγαδισμένη λήθη, να μην επιτρέψουμε, με την αδράνεια μας, την επανάληψη των αισχών των ταγμάτων εφόδου. Να αναδείξουμε την αλληλεγγύη σαν εργαλείο απέναντι στο φόβο και στο μίσος, να αγωνισθούμε για την δημοκρατία. Να παλέψουμε με πολιτική ανιδιοτέλεια ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των τραπεζών που ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα σπίτια των συμπολιτών μας.

Ως Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου – Χωρίς Μεσάζοντες απευθύνουμε κάλεσμα σ’ εσάς που ένα χρόνο τώρα, απαντάτε με αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες (100 κούτες ρουχισμό, 1 τόνο όσπρια για τους πρόσφυγες και αποστολή εθελοντών σε δομές υποδοχής και υποστήριξης προσφύγων σε Μυτιλήνη και Ειδομένη): Ας μην επιτρέψουμε στο ρατσισμό και την ξενοφοβία να επικρατήσει. Γνωρίζουμε τι θα πει προσφυγιά και γνωρίζουμε ότι μόνο με την αλληλεγγύη μπορούμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας.

Όλοι στο παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Δημαρχείο του Ρεθύμνου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 12 μ.μ.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου – Χωρίς Μεσάζοντες

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ