14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Ποινικές διώξεις 15 μήνες μετά σε διαμαρτυρόμενους πολίτες στην παρέλαση, με μόνο στοιχείο τις καταθέσεις δύο αστυνομικών

Ημερομηνία:

Στις 7 Ιανουαρίου 2013 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανιών απέστειλε κλήτευση σε 11 άτομα ύστερα από μήνυση δύο αστυνομικών. Οι πολίτες αυτοί κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2011 και καλούνται να απολογηθούν για το παράπτωμα της Διατάραξης της Κοινής Ειρήνης (άρθρο 189 Π.Κ.)!

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου το 2011 αυθόρμητα πολίτες σε όλη τη χώρα είχαν αποδοκιμάσει τους επίσημους παραβρισκόμενους και, σε αρκετές περιπτώσεις, διέκοψαν τις παρελάσεις προκειμένου να κάνουν πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα του Μνημονίου. Όπως σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, έτσι και στα Χανιά η παρέλαση μετατράπηκε αυθόρμητα σε αντιμνημονιακή και αντιφασιστική διαδήλωση μεγάλου αριθμού των παραβρισκόμενων.

Αυτό ακριβώς δεν είναι ανεκτό για την κυβέρνηση των Μνημονίων που δείχνει να έχει εμπλακεί σε ένα μπαράζ δικαστικών διώξεων σε όλη την Ελλάδα ενάντια σε πολίτες που διαμαρτύρονται. Χαρακτηριστικό αυτών είναι η επίδοση κλήτευσης, ή ακόμη και η προσαγωγή του κατηγορούμενου ξημερώματα μέσα από το σπίτι του (π.χ. Χαλκιδική), πολλές βδομάδες μετά τα περιστατικά. Οι δικαστικές διώξεις επιλέγονται ως συμπληρωματικό μέτρο στην άγρια καταστολή. Να υπενθυμίσουμε τους 64 προσαχθέντες εκ των διαδηλωτών στα γεγονότα της επόμενης εθνικής εορτής, της 25ης Μαρτίου 2012, ύστερα από πρόκληση που δέχτηκε η αυθόρμητη πορεία 250 ατόμων από ομάδα χρυσαυγητών, κανείς από τους οποίους δεν προσήχθη.

Οι δύο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, Μαυρακάκης Δημήτριος και Θεοδωράκης Αντώνης κατέθεσαν στις 27 Ιανουαρίου 2012 για τα παραπάνω γεγονότα, και η Αστυνομική Δ/νση Χανίων έστειλε τη δικογραφία προς την Εισαγγελία Πλημ/κών Χανίων αναφέροντας ότι: «Μετά το πέρας της παρέλασης, 500 περίπου άτομα εισήλθαν στην οδό που πραγματοποιούνταν η παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1941 και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.

Από αστυνομικούς διεκόπη η πορεία των παραπάνω… Οι διαδηλωτές κατά τη διακοπή της πορείας τους, απωθούσαν βίαια τους αστυνομικούς προκειμένου να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων με απειλητικές διαθέσεις. Μετά την ασφαλή απομάκρυνση των επισήμων [επετράπη] η διέλευση των διαμαρτυρομένων. Η πορεία συνεχίστηκε προς τη πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και κατά τη διέλευσή της από την εξέδρα των επισήμων ορισμένοι ανέβηκαν πάνω φωνάζοντας συνθήματα κατά της “Μνημονιακής” πολιτικής της Κυβέρνησης.

Παράλληλα ορισμένοι διένειμαν φυλλάδια στους συγκεντρωμένους με “αντιμνημονιακό περιεχόμενο”. Από Αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας αναγνωρίστηκαν ανωτέρω κατηγορούμενοι» [σ.σ. έχουμε διατηρήσει την ορθογραφία και το συντακτικό της δικογραφίας].

Αρκετά σημεία προκαλούν την προσοχή μας στη δικογραφία που συνέταξε η Αστυνομική Δ/νση Χανίων. Καταρχάς, θα πρέπει να τους υπενθυμίσει κάποιος ότι η επέτειος που γιορτάζεται με τις παρελάσεις είναι αυτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 και όχι του 1941!

Δεύτερον, αναγνωρίζεται από την ίδια την αστυνομία ότι 500 άτομα συμμετείχαν σε αυτή την αυθόρμητη διαμαρτυρία, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος που δείχνει τη μαζικότητα και τη λαϊκή αποδοχή των όσων ακολούθησαν.

Τρίτον, γίνεται αναφορά στη δράση των κατηγορούμενων και στο γεγονός ότι φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και διένειμαν αντιμνημονιακό υλικό. Αυτό το τελευταίο το θεωρούν τόσο σημαντικό που παραθέτουν και τα σχετικά πειστήρια, φυλλάδια του ΕΠΑΜ και του ΣΥΡΙΖΑ με συνθήματα ενάντια στην τρόικα, ενάντια στο ξεπούλημα της χώρας και στην πτώχευση του λαού, και υπέρ της τιμωρίας των ενόχων!

Σχετικά με τα φυλλάδια που “κατασχέθηκαν και παραθέτονται ως πειστήρια»(!) προκύπτουν κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Αφενός, αναφέρεται στη δικογραφία ότι τα παρέδωσε στην υπηρεσία ο αρχιφύλακας Μαστοράκης Λυσίμαχος στις 28 Οκτωβρίου 2012, δηλαδή ένα χρόνο μετά το συμβάν και εννέα μήνες μετά την κατάθεση της δικογραφίας στην Εισαγγελία. Αφετέρου, ούτε το περιεχόμενο ούτε το μοίρασμα των φυλλαδίων συνιστούν παράπτωμα. Προφανώς αποδεικνύεται η στοχοποίηση και της πιο απλής διαμαρτυρίας με αυτόν τον τρόπο. Τέλος, τα φυλλάδια ανήκουν σε δύο κόμματα, ενώ οι αστυνομικοί στην κατάθεσή τους αναφέρουν ότι «εντός των ατόμων αυτών ήταν πολλά άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου». Αλλοίμονο, αν πει κανείς στους αντιεξουσιαστές ότι μοίραζαν φυλλάδια του ΕΠΑΜ και του ΣΥΡΙΖΑ: θα ανοίξει η γη να τους καταπιεί! Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε επίσης τη στοχοποίηση ατόμων με βάση την εικαζόμενη ιδεολογία τους, ενώ στο ποινικό δίκαιο ενδιαφέρει η πράξη και καθόλου οι ιδεολογικές ή άλλες προτιμήσεις των ατόμων.

Φαίνεται όμως πως για την Ελληνική Αστυνομία αυτά είναι ψιλά γράμματα και απροκάλυπτα πλέον στοχοποιούν ανθρώπους με βάση τον πολιτικό χώρο στον οποίον ανήκουν – μόνο φυσικά όταν αυτός ο χώρος είναι της αριστεράς ή της αναρχίας. Έτσι ανάμεσα σε 500 άτομα, αναγνώρισαν συγκεκριμένους ανθρώπους που, στην πλειονότητά τους, συμμετέχουν ενεργά στα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης των Χανίων.

Ιδιαίτερη εντύπωση και προβληματισμό θα πρέπει να μας κάνει κι ένα τελευταίο στοιχείο. Οι δύο αστυνομικοί στην κατάθεσή τους αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί που ανέκοψαν την πορεία του πλήθους «δεχόντουσαν ύβρεις, αντικείμενα όπως πλαστικά μπουκάλια γυάλινα μπουκάλια μπύρας και πέτρες…».

Αυτή η κατηγορία, που είναι ίσως και η πιο βαριά από όσες αναφέραμε, δεν έχει συμπεριληφθεί στην τελική δικογραφία που έστειλε η Αστυνομική Δ/νση στην Εισαγγελία. Γιατί άραγε; Ίσως την απάντηση να μας την δίνει ένα άλλο έγγραφο, αυτό με το οποίο η Αστυνομία ζητά από τα τηλεοπτικά κανάλια ΚΥΔΩΝ και ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ να τους αποστείλουν οπτικοακουστικό υλικό από την παρέλαση και την πορεία «προκειμένου να αξιοποιηθούν-μελετηθούν από την υπηρεσία». Αυτά μάλιστα τα ζητά, όπως αναφέρει, «στα πλαίσια της προανάκρισης για παραβάσεις περί εξύβρισης, απειλής, απείθειας, αντίστασης και διατάραξης κοινής ειρήνης».

Τα κανάλια όμως δεν παρέδωσαν τέτοιο υλικό – συγκεκριμένα ο ΚΥΔΩΝ δήλωσε ότι είχε διακόψει τη μετάδοση μόλις τελείωσε η πορεία. Φαίνεται λοιπόν ότι, είτε δεν μπορούσε να στηριχτεί αυτό το κατηγορητήριο, είτε βρέθηκε υλικό που αποδείκνυε πως ουδέποτε συνέβησαν τα παραπάνω γεγονότα και γι’ αυτό αφαιρέθηκαν από τη δικογραφία, ενώ και οι δύο αστυνομικοί τα κατέθεσαν. Τελικώς η κατηγορία που έμεινε είναι η διατάραξη κοινής ειρήνης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ