16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Προσοχή! Η κάρτα ανανέωσης των 10 ευρώ στα περίπτερα πλέον κοστίζει 11,10 ευρώ!

Ημερομηνία:

Πολίτης έστειλε μήνυμα στην εφημερίδα μας με το οποίο εξέφρασε την οργή του για αυτό που αναγνώρισε ως νέο “χαράτσι” σε άλλη μία υπηρεσία που αποτελεί βασική ανάγκη για κάθε άνθρωπο, αυτόν της επικοινωνίας.

Όπως μας είπε, πήγε σε περίπτερο των Χανίων για να αγοράσει κάρτα ανανέωσης των 10 ευρώ. Όταν όμως έδωσε το 10εύρω στον περιπτερά αυτός του είπε ότι το κόστος για μια κάρτα των 10 ευρώ είναι 11,10 ευρώ. Στην απόδειξη που μας έστειλε αναγράφεται ότι πέραν των 10 ευρώ πληρώνει 0,3 ευρώ για “παροχή υπηρεσίας” και ένα επιπλέον κόστος 0,8 ευρώ για “ψιλικά”.

Ο πολίτης μας είπε ότι καρτοκινητά χρησιμοποιούν όσοι πολίτες θέλουν από κάπου να εξοικονομήσουν χρήματα. Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που οπωσδήποτε δεν είναι πλούσιοι. Μας είπε ότι είναι ανήθικο σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβάλλεται ένα νέο χαράτσι 10%  για κάτι που πλέον αποτελεί σχεδόν βασική ανάγκη, δηλαδή, την ανάγκη για επικοινωνία.

Ο περιπτεράς στον οποία εξέφρασε το παράπονό του ο αναγνώστης είπε ότι αυτός δε φέρει καμία ευθύνη αφού ουσιαστικά αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, κάτι που όμως από ότι εξακριβώσαμε, δεν είναι τόσο ακριβές.

Με μία μικρή έρευνα που κάναμε ανακαλύψαμε ότι η έξτρα προμήθεια που χρεώνουν για τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας περίπτερα και καταστήματα της μικρής λιανικής, είναι νόμιμη, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εμπορίου που ήδη από πέρυσι είχε κάνει γνωστό ότι η ανανέωση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με οποιαδήποτε μορφή δεν υπόκειται σε διατίμηση και ως εκ τούτου το τίμημα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς, σύμφωνα με τις κείμενες εμπορικές και φορολογικές διατάξεις.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα ικανοποιεί τον κλάδο καθώς μέχρι σήμερα και επί σειρά ετών είχε εξαιρετικά χαμηλό κέρδος από τις πωλήσεις των καρτών και άλλων ειδών φυσικά, όπως καπνικά, κλπ, για αυτό ειδικά τα περίπτερα περιορίστηκαν σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, εφόσον τα ποσοστά κέρδους από την πώληση των καρτών κινητής τηλεφωνίας, πχ της κάρτας των 10 ευρώ, το ποσοστό κέρδους για τον περιπτερούχο ήταν 1% (10 λεπτά), δηλαδή μόλις 10 ευρώ για πώληση 1.000 καρτών, λογικό ήταν οι περισσότεροι να μην έχουν καν προς διάθεση. Όπως μας ανέφεραν σχετικά, υπήρχε μάλιστα και το ρίσκο της κλοπής, οπότε η ζημία θα ήταν τεράστια σε σχέση με τα ισχνά κέρδη!

Σε κάθε περίπτωση μετά και τα νέα δεδομένα, οι λιανοπωλητές που επιθυμούν να πωλούν κάρτες ανανέωσης κινητής τηλεφωνίας με παροχή υπηρεσιών, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ρύθμιση της ταμειακής μηχανής τους με κουμπί παροχής υπηρεσιών ΦΠΑ 24%. Και αυτό γιατί η πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας είναι στο 0% ΦΠΑ και μόνο η παροχή υπηρεσίας είναι στο 24% ΦΠΑ.

Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανάρτηση σε εμφανές σημείο του καταστήματος τους ότι πωλούν κάρτες κινητής τηλεφωνίας με συγκεκριμένη προμήθεια την οποία έχουν ορίσει οι ίδιοι ελεύθερα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμα της η «ελευθερία».

Από όλα αυτά προκύπτει ότι ο περιπτεράς στην περίπτωση του αναγνώστη μας ΚΑΚΩΣ δεν τον ενημέρωση για την τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ενώ και το συνολικό ποσό των 11,10 ευρώ δεν είναι το ίδιο σε κάθε περίπτερο ούτε οφείλεται σε απόφαση της κυβέρνησης, όπως άφησε να εννοηθεί ο περιπτεράς, αλλά ο ίδιος επέλεξε αυτή την τιμή.

Το θέμα βεβαίως είναι για ποιο λόγο οι καταναλωτές να συνεχίσουν να αγοράζουν κάρτες από το περίπτερο και όχι από τα καταστήματα κινητής όπου δεν επιβάλλεται αυτό το επιπλέον χαράτσι και η κάρτα των 10 ευρώ κοστίζει 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...