Σπ. Δανέλλης: Αναγκαία, η εφαρμογή αυστηρών μέτρων φυτοϋγειονομικού ελέγχου ενάντια στο βακτήριο Xylella Fastidiosa που καταστρέφει τις ελιές

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης, για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων φυτοπροστασίας, σε σχέση με το προερχόμενο από το εξωτερικό βακτήριο Xylella Fastidiosa.

Το συγκεκριμένο φυτοπαθογόνο έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή της γειτονικής Ιταλίας και, σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να εμποδίσει, πάση θυσία, μια πιθανή είσοδό του στην ελληνική επικράτεια, με τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, κατά τα διεθνή πρότυπα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Sponsored links"

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Μέτρα αντιμετώπισης του βακτηρίου Xylella Fastidiosa από την ελληνική Πολιτεία».

Το, προερχόμενο από την Αμερική, βακτήριο Xylella Fastidiosa, γνωστό και ως «Ξυλέλλα» αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτοπαθογόνα, το οποίο έχει προκαλέσει εκεί σοβαρές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φυτών (αμπέλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα), που λειτουργούν ως ξενιστές του. Το ιδιαίτερα ανθεκτικό βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε λανθάνουσα κατάσταση σε ένα μεγάλο αριθμό αυτοφυών ξενιστών, ενώ παράλληλα διαθέτει και πολυάριθμους φορείς.

Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών του, το βακτήριο κατατάχθηκε στους οργανισμούς καραντίνας, τόσο από τις Ευρωπαϊκές, όσο και από τις Ελληνικές υπηρεσίες.

Παρά τα μέτρα των Ευρωπαϊκών υπηρεσιών, ωστόσο, το Xylella Fastidiosa εντοπίστηκε το 2013 στη Νότια Ιταλία, όπου προσέβαλλε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών στην περιοχή της Απουλίας, παρουσιάζοντας ως συμπτώματα χαρακτηριστικά «καψίματα» στα φύλλα και ταχύτατη ξήρανση των δένδρων.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα σειρά μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν:

· την καταστροφή όλων των φυτών και δέντρων που έχουν προσβληθεί στην Απουλία,
· την εφαρμογή, εντός των ορίων της Ε.Ε., αυστηρών περιορισμών για τις εισαγωγές και τις μεταφορές των φυτών που έχουν κριθεί ως ύποπτα για μόλυνση από την Xylella,
· την απαγόρευση της εισαγωγής φυτών καφέ από την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα,
· την αναφορά όλων των νέων πιθανών κρουσμάτων της ασθένειας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και κυρίως νησιωτικές περιοχές (όπως η Κρήτη, η Λέσβος, η Κέρκυρα, η Θάσος), προκειμένου να μην παρουσιαστούν φαινόμενα παρόμοια με αυτά της γειτονικής Ιταλίας, που θα ήταν καταστροφικά όχι μόνο για την ελληνική ελαιοπαραγωγή, αλλά και για τις καλλιέργειες αμπελιών και εσπεριδοειδών, κρίνεται αναγκαία, η εφαρμογή αυστηρών μέτρων φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

"Sponsored links"

Δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια χημική ουσία που να καταπολεμά αποτελεσματικά το εν λόγω βακτήριο.

Δεδομένου ότι είναι αναγκαία, η έγκαιρη λήψη μέτρων για την προστασία των κυριότερων κλάδων της ελληνικής φυτικής παραγωγής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχουν ενημερωθεί όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την ύπαρξη του εν λόγω φυτοπαθογόνου βακτηρίου;
2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο στην κατεύθυνση του περιορισμού του Xylella;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ν. Ηρακλείου

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις