20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας για “συμφιλίωση” χωρίς γερμανικές αποζημιώσεις – Εκνευρισμός για τη μη συμμετοχή Κρητικών

Ημερομηνία:

Με τη φράση “στη βράση κολλάει το σίδερο” ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας Thomas Thomer χαιρέτησε την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Βόννη όπου τέθηκαν οι βάσεις της ίδρυσης του Ελληνογερμανικού ιδρύματος Νεολαίας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα άλματα συνεννόησης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

 

Στην πρώτη συνάντηση στο Bad Honnef της Γερμανίας, φορείς που ασχολούνται με ζητήματα νέων από Ελλάδα και Γερμανία συζήτησαν τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του Ιδρύματος που θα λάβει τη μορφή διεθνούς οργανισμού.

Η συμφωνία για την ίδρυση του Ιδρύματος υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείο παιδείας. Το Ίδρυμα θα καλύπτει σχολικές και εξωσχολικές ανταλλαγές νέων, πρακτικές ασκήσεις και επισκέψεις νέων σε τόπους μνήμης, μαρτυρικά χωριά κλπ.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό δελτίο τύπου, η χρηματοδότηση για την δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος θα είναι συνολικά περίπου 6εκ ευρώ, με ισόποση συμμετοχή των δύο χωρών.

Η απόφαση των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερη σημαντική, καθώς η Γερμανία έχει πράξει το ίδιο δύο φορές στο παρελθόν, με τη Γαλλία και την Πολωνία, λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε το ναζιστικό καθεστώς. Στην Ελλάδα όμως, με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων να είναι ακόμα ανοικτό, οι αντιδράσεις που εγείρονται είναι και πολλές και έντονες.

Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης

Sth brash kolaei to sidero

Πολλοί συμμετέχοντες αναρωτήθηκαν γιατί άργησε τόσο πολύ αυτή η πρωτοβουλία, δεδομένων των φρικαλεοτήτων του ναζισμού στην Ελλάδα, και έρχεται τώρα κατά την κρίση.

«Στόχος μας είναι η προσέγγιση των κοινωνιών. Το εγχείρημα έχει σκοπό την υλοποίηση δράσεων, όπως περιγράφεται και στο διμερές πρωτόκολλο, που έχουν να κάνουν με τη νεολαία αλλά παράλληλα, φυσικά εξυπηρετεί και την βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων», επεσήμανε στην EurActiv.gr ο ΓΓ Νέας Γενιάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Παραδέχτηκε ότι «σίγουρα έχει κάποιο ερέθισμα η κρίση» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή το είδε πολύ θετικά και «αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και τρέχει με τους ίδιους ρυθμούς με τη Γερμανία σχετικά με την υλοποίηση».

Η Sigrid Skarpelis-Sperk, πρώην βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και εισηγήτρια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, τόνισε στην EurActiv.gr ότι το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα αποτέλεσε πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών πριν τον σχηματισμό του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

Αναφορικά με τη φημολογία ότι η ελληνική πλευρά είναι διστακτική στη Συμφωνία απάντησε:

«Ίσως. Στην πολιτική και δη σε καιρούς προεκλογικής περιόδου έχεις δεύτερες σκέψεις. Στις αντίστοιχες συμφωνίες με Πολωνία και Γαλλία υπήρχαν πολλοί που δεν ήθελαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τη Γερμανία. Αλλά στο τέλος τα ιδρύματα πραγματοποιήθηκαν προς όφελος των ειρηνικών σχέσεων των νέων ανθρώπων», υπογράμμισε.

"google ad"

Οι πολεμικές αποζημιώσεις

Πηγές του γερμανικού υπουργείου παιδείας που μίλησαν στην EurActiv, είπαν ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί σε «καμία περίπτωση», το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, διότι αυτό αφορά μια πλατφόρμα νέων που θέλουν να «δουν μπροστά ένα κοινό μέλλον».

Πάντως, για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών την αντίθεσή του έχει εκφράσει πολλές φορές το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα 

Να σημειώσουμε ότι στο πρώτο ταξίδι που είχεπραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι αντιδράσεις που είχαν δημιουργηθεί ήταν έντονες. Η χρηματοδότηση των ταξιδιών των Ελλήνων καλεσμένων είχε γίνει από τη Γερμανική Πρεσβεία και είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τους κατοίκους μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Περιοχών, δηλαδή, που διεκδικούν την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων.

Στην προηγούμενη αποστολή παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος και είχε υπογράψει τη δήλωση προθέσεως εκκινήσεως για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα για την Νεολαία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει «ελπιδοφόρο ξεκίνημα» την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Υποτροφιών «Bellevue» του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Μπος» και τη δημιουργία του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο προεδρικό ανάκτορο της Γερμανίας, από τον γερμανό Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ. 

Αρ. Συγγελάκης: Γερμανική εμμονή στην αναθεώρηση της ιστορίας

Πάντως, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες. Όπως είχε γράψει και ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης , μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας υπάρχει μία γερμανική εμμονή στην αναθεώρηση της Ιστορίας. “Δικαιώνεται πλήρως ο Αργύρης Σφουντούρης, που έχει εγκαίρως επισημάνει ότι επί χρόνια το γερμανικό κράτος ουσιαστικά εμμένει στις χαλκευμένες αναφορές του Γ’ Ράιχ. Σύμφωνα μ’ αυτές τις επίσημες αναφορές, η φοβερή σφαγή του Διστόμου δεν ήταν παρά «αναπότρεπτες ενέργειες στο πλαίσιο πολεμικών επιχειρήσεων», ενώ οι 401 πολίτες που εν ψυχρώ εκτελέστηκαν στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, σε μια σαδιστική διαδικασία που κράτησε τρεις ολόκληρες ημέρες, «πυροβολήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν».”

Για τον κ. Συγγελάκη, η ίδρυση Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, πρόκειται να είναι ακόμα πιο επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα αφού: μέσα από τη χρηματοδότηση υποτροφιών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και υποσχέσεων για εργασιακή αποκατάσταση και γενικότερη ανάδειξη, επιχειρείται η βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας, σε επικοινωνιακό, πολιτικό ή ακόμη και νομικό επίπεδο και η διαμόρφωση νέων ανθρώπων, φιλικά διακείμενων στη Γερμανία και την πολιτική της. Στόχος η διευκόλυνση της προέλασης της Γερμανίας και η ανάσχεση ή και ακύρωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών”.

Και συνέχιζει: “Όχι άδικα, μας ανησυχεί το αρνητικό ιστορικό προηγούμενο: τη δεκαετία του 1950 επιλέχθηκαν από το γερμανικό κράτος παιδιά από τα Καλάβρυτα για να σπουδάσουν στη Γερμανία (όχι βέβαια σε πανεπιστημιακές αλλά σε κατώτερες ή μέσες σχολές) και της επιλογής τους προηγήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος ώστε να αποκλειστούν παιδιά που οι συγγενείς τους είχαν οποιαδήποτε σχέση με την Αντίσταση και την Αριστερά!”

50 συμμετοχές από Ελλάδα – καμία από Κρήτη

Να πούμε ότι σε αυτή τη συνάντηση στο Bad Honnef συμμετείχαν 50 εκπρόσωποι φορέων από διάφορες περιοχές της χώρας, από οικολογικές οργανώσεις, και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και δημοσιογράφους.

Να σημειώσουμε ότι, αν και κλήθηκε να συμμετάσχει ο Χαράλαμπος Δασκαλάκης ως μέλος του Δικτύου Νέων των μαρτυρικών πόλεων και δήμων Ελλάδος, τελικά δεν παρευρέθηκε στο Φόρουμ.

Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, στο γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τη μη συμμετοχή Κρητικών από τα μαρτυρικά χωριά σε αυτές τις εκδηλώσεις και ερευνούν τις δυνατότητες ώστε στις επόμενες συναντήσεις να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο.

Ήδη έχουν ξεκινήσει να ρωτούν ανθρώπους στην Κρήτη αν επιθυμούν ή αν γνωρίζουν ανθρώπους από μαρτυρικές πόλεις και χωριά που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε μία επόμενη συνάντηση.

Το πρόγραμμα του Φόρουμ

Παραθέτουμε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της συνάντησης στο Μπαντ Χόννεφ για το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας. Η συνάντηση διάρκησε από 3 έως 6 Νοεμβρίου.

Πρόγραμμα Δευτέρα 3 Νοεμβρίου

Έως τις 16:00

Προσέλευση των γερμανών και ελλήνων συμμετεχόντων και προετοιμασία των παρουσιάσεων για την πλατφόρμα έργων

ώρα 16:00

Χαιρετισμός και εισαγωγική εισήγηση

Thomas Thomer, γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας (BMFSFJ), προϊστάμενος τμήματος Παιδιών και Νεολαίας

Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

ώρα 16:40

Οι ελληνογερμανικές ανταλλαγές αποδίδουν! Νέοι εθελοντές από τη Γερμανία και την Ελλάδα μιλούν για τις εμπειρίες τους

ώρα 17:00 – 18:00

Ελληνογερμανικές σχέσεις: μεταξύ ενθουσιασμού και απογοήτευσης

Σπύρος Μοσκόβου, διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, Βόννη

Από μόνο του δεν πάει ή: Γιατί απομένει ακόμα (τρομερά) πολλή δουλειά να γίνει στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις

Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια και ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Αθήνα

ώρα 18:30

Δείπνο

ώρα 19:30

Ελληνογερμανική βραδιά

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ώρα 09:00

Καλωσόρισμα και παρουσίαση των επιμέρους εργασιών της ημέρας

ώρα 09:15 – 10:30

Οι ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων– δυνατότητες και προκλήσεις

Ανταλλαγή εμπειριών σε ομάδες εργασίας

ώρα 10:30 – 11:00

Διάλειμμα για καφέ

ώρα 11:00 – 12:30

Πλατφόρμα ανταλλαγής έργων Παρουσίαση των φορέων, των προγραμμάτων δράσεων και των ιδρυμάτων από τη Γερμανία και την Ελλάδα

ώρα 12:30 – 13:30

Γεύμα

ώρα 13:30 – 15:00

Συνέχιση των εργασιών της Πλατφόρμας ανταλλαγής έργων

ώρα 15:30

Αναχώρηση για Κολωνία

ώρα 16:30 – 18:00

Ενημέρωση επί τόπου Επισκέψεις σε έργα στην Κολωνία, στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος

ώρα 20:00

Δείπνο στη μπυραρία „früh“

ώρα 22:00

Επιστροφή στο Μπαντ Χόννεφ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ώρα 09:00 – 10:00

Αποτίμηση των επισκέψεων σε έργα στο πλαίσιο ομάδων εργασίας

ώρα 10:00 – 10:10

Καλωσόρισμα και παρουσίαση των επιμέρους εργασιών της ημέρας

ώρα 10:10 – 10:45

Σχήματα, στόχοι και μέθοδοι των διεθνών ανταλλαγών νέων,

Christiane Reinholz-Asolli, IJAB

ώρα 10:45 – 11:15

Διάλειμμα για καφέ

ώρα 11:15 – 13:00

Διεθνείς κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους: Κεντρικά θέματα και η υλοποίησή τους

Συζήτηση σε ομάδες εργασίας

Επαγγελματική κατάρτιση / πρακτική άσκηση

Διαδικασία συμφιλίωσης

Ανταλλαγή ιδεών σε θέματα πολιτισμού

Οικολογία / βιώσιμος τουρισμός

Ενσωμάτωση και ισότητα των ευκαιριών

ώρα 13:00 – 14:00

Γεύμα

ώρα 14:00 – 17:00

Εργαστήρια ιδεών Συλλογή ιδεών για εκπόνηση έργων και η υλοποίησή τους σε ομάδες εργασίας

ώρα 18:00

Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο Villa Hammerschmidt

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ώρα 09:00 – 10:30

Στο μέλλον μαζί: Παρουσίαση των σχεδιαζόμενων έργων

ώρα 10:30

Αποτίμηση και συμπεράσματα

ώρα 11:00

Χρόνος για καφέ και κουβέντα Αναχώρηση των συμμετεχόντων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κωνσταντής από τα Χανιά που έγινε στα 21 του… τουρκοφάγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής...

Κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΕΠ στο Βαμβακόπουλο

Από τη Διεύθυνση ΚΕΠ του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι...

Μαθήματα ναυαγοσωστικής στο ΝΟΧ για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Το κολυμβητήριο Χανίων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 27 μαθητές ...