Συρία: Στην αγκαλιά του Άσαντ οι Κούρδοι υπό την απειλή τουρκικής εισβολής

Κανένα σχόλιο

Μια συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για το μέλλον της διοίκησης των αυτόνομων κουρδικών περιοχών στη βόρεια Συρία είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κούρδος στρατιωτικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Ρεντούρ Χαλίλ, ζητώντας τη διατήρηση των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Μετά από δεκαετίες κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, η κουρδική μειονότητα στη Συρία κατέλαβε τον έλεγχο του 30% των εδαφών της χώρα (βόρεια και βορειοανατολικά), εγκαθιστώντας μια de facto αυτονομία, έπειτα από τις εμπόλεμες μάχες από το 2011.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η αυτόνομη κουρδική διοίκηση θα καταλήξει σε λύση με την κυβέρνηση, επειδή οι περιοχές μας είναι μέρος της Συρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ

"Sponsored links"

Αιχμή του δόρατος στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η αραβοκουρδική συμμαχία των SDF, που υποστηρίζεται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων, κατόρθωσε να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από διάφορες περιοχές της Συρίας.

Όμως, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο για την πρόθεσή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ώθησε τους Κούρδους σε νέα συμμαχία με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για να αντιμετωπίσει τις απειλές μιας τουρκικής επίθεσης.

Κατόπιν έκκλησης των Κούρδων, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια στα περίχωρα της πόλης Μάνμπιτζ (βόρεια).

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την κυβέρνηση για μια τελική λύση αναφορικά με τη διοίκηση στην Μάνμπιτζ», δήλωσε ο Χαλίλ στην συνέντευξη που παραχώρησε στην πόλη Αμούντα (βορειοανατολικά).

«Αν μια ρεαλιστική λύση, η οποία θα διατηρεί τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής, επιτευχθεί για την Μάνμπιτζ, αυτή θα εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες περιοχές ανατολικά του Ευφράτη», σημείωσε, αναφερόμενος σε περιοχές που ελέγχονται από τους SDF στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Οι Κούρδοι ξεκίνησαν για πρώτη φορά συνομιλίες τον Ιούλιο με το καθεστώς της Δαμασκού, το οποίο εξακολουθεί να διαλαλεί τη βούλησή του να επανακαταλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της συριακής επικράτειας.

Ο Χαλίλ έκανε λόγο για «θετικά σημάδια» στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συριακή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι; «Η ανάπτυξη του στρατού στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Σημείωσε ωστόσο τις «διαφωνίες που υπάρχουν με την κυβέρνηση που απαιτεί διαπραγματεύσεις με διεθνή υποστήριξη» και ζήτησε από τη Ρωσία – χώρα σύμμαχος του Άσαντ – να αναλάβει ρόλο «εγγυητή».

"Sponsored links"

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατιωτικός διοικητής των Σύρων Κούρδων απέκλεισε την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τις περιοχές τους.

«Ίσως η αποστολή τους να αλλάξει, αλλά δεν θα αποσυρθούμε από τη γη μας», είπε χωρίς να απορρίψει την «ένταξή τους στον εθνικό στρατό της Συρίας»

Ο Χαλίλ ζήτησε για «ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και του κουρδικού λαού».

Χάρη στη στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας, το καθεστώς Άσαντ κατόρθωσε ελέγχει πλέον τα 2/3 της συριακής επικράτειας.

topontiki.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις