13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τζανίν Άνιες, πραξικοπηματίας πρόεδρος της Βολιβίας: “Οι ιθαγενείς δεν έχουν καμία θέση στην πρωτεύουσα. Να γυρίσουν στα βουνά τους” – “Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!”, απαντούν οι ιθαγενείς

Ημερομηνία:

Η Τζανίν Άνιες η οποία ήταν γερουσιάστρια της δεξιάς αντιπολίτευσης και αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, ονειρεύεται μια Βολιβία χωρίς αυτόχθονες ινδιάνους και σατανικές τελετές, όπως έχει δηλώσει. «Οι ιθαγενείς δεν έχουν καμία θέση στην πρωτεύουσα. Να γυρίσουν στα βουνά τους» είπε μόλις αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της Βολιβίας.

Οι αυτόχθονες από την άλλη συνεχίζουν απτόητοι τις διαδηλώσεις, κρατώντας το Wiphala, το πολύχρωμο λάβαρο των αυτοχθόνων των Άνδεων, φωνάζοντας το σύνθημα «όχι στη δικτατορία» και ζητώντας την απομάκρυνσή της.

Οι ιθαγενείς της χώρας ήταν ως το 2005 στο περιθώριο και οι φτωχότεροι μεταξύ των φτωχών. Το 2005, όμως, εξέλεξαν έναν δικό τους άνθρωπο για πρώτη φορά ως πρόεδρο. Ο Έβο Μοράλες ήταν ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας και ο πρώτος πρόεδρος που είχε εκλεγεί με πάνω από 50% από τον πρώτο γύρο. Μπορεί να μην έκανε την επανάσταση αλλά μοίρασε δικαιότερα τον πλούτο και οι ιθαγενείς είχαν μια καλύτερη ζωή.

Όταν ο ακροδεξιός ηγέτης της αντιπολίτευσης  Λουίς Φερνάντο Καμάτσο εισέβαλε στο εγκαταλελειμμένο προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ τη 10η Νοεμβρίου, λίγες ώρες αφότου ο Μοράλες είχε υποβάλει την παραίτησή του, κρατούσε τη Βίβλο στο ένα χέρι και τη βολιβιανή σημαία στο άλλο, έσκυψε το κεφάλι του προσευχόμενος μπροστά από την προεδρική σφραγίδα και υποσχέθηκε να καθαρίσει την κυβέρνηση από την κληρονομιά των ιθαγενών και να «επαναφέρει τον Θεό στο καμμένο μέγαρο».

Πρόκειται για έναν ισχυρό πολυεκατομμυριούχο, το όνομα του οποίου φιγουράρει και στα Panama Papers, υπερσυντηρητικό Χριστιανό φονταμενταλιστή, μυημένο από φασίστες παραστρατιωτικούς, διαβόητους για υποθέσεις ρατσιστικής βίας στην πλουσιότερη περιοχή της Βολιβίας, τη Σάντα Κρουζ.

Όταν ο φιλελεύθερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Κάρλος Μέσα προκάλεσε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα τον Οκτώβριο κατηγορώντας  την κυβέρνηση του Μοράλες για εκλογική απάτη, ο ακροδεξιός Καμάτσο, αναδύθηκε κι έγινε το πρωταγωνιστικό πρόσωπο του πραξικοπήματος.

Στην άλλη όχθη, χιλιάδες ιθαγενείς διαδηλώνουν στους δρόμους της φτωχότερης συνοικίας (Ελ Άλτο) της πρωτεύουσας της Βολιβίας, Λα Παζ, φωνάζοντας: «τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!» (ahora si, guerra civil!).

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...