18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τσίπρας: “Η βάση της Σούδας μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί”

Ημερομηνία:

Στο επίκεντρο και της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε της συνάντησης Αλέξη Τσίπρα και Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε η Κρήτη και η Σούδα.

Δίχως να έχουν γίνει γνωστές οι παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το καθεστώς των βάσεων στα Χανιά, το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν πέρα για πέρα ευχαριστημένος εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες για την φιλοξενία στη Σούδα ενώ μίλησε για “εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση”.

Τι καρπούς γέννησε αυτή η συζήτηση θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι όπως είπε και ο πρωθυπουργός της χώρας σε ερώτηση που του απηύθυνε δημοσιογράφος: “Η βάση της Σούδας θα αναβαθμιστεί”.

tsipras 2

Πιο συγκεκριμένα, μία από τις λίγες ερωτήσεις που επιτράπηκαν να γίνουν από δημοσιογράφους αφορούσε την Κρήτη και τη Σούδα με τον δημοσιογράφο να θέτει αρχικά την ερώτηση στον Ντόναλντ Τραμπ:

“Χαιρετήσατε την συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και μέσω της βάσης στη Σούδα. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας;”

Η απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ είχε ως εξής: “Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα, Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος. Ξέρω ότι έχουν σχέδια και θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα αξιόπιστοι.

Με τον Τσίπρα είχαμε μία εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου. Θα ηθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες που φιλοξενούν τις αμερικανικες δυνάμεις στη Σουδα. Επίσης είναι μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% για τις αμυντικές δαπάνες. Αυτή η συμφωνία μέχρι 2,4 δισ ευρώ για τα F16 θα ενισχύσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τη σχέση μας.

Παρόμοιας μορφής ερώτηση τέθηκε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα: “Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή σας για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, ειδικά για την Σούδα;”

Απάντηση: “Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση προχωρήσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών σε νέο δόγμα πολιτικής με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας. Εμβαθύναμε την συνεργασία μας με Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Ελλάδα και η Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Αλλά μπορεί και να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι απλά ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.

«Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί» δήλωσε επ’ αυτού ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ