21.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Τι λένε οι «αλληλέγγυοι» παραγωγοί που κοπήκαν από την ΕΡΤ Χανίων

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκάλεσε η είδηση ότι η ΕΡΤ Χανίων αποφάσισε να κόψει τις εκπομπές των παραγωγών, που ως μέρος του κινήματος αλληλεγγύης είχαν αγωνιστεί ενάντια στο «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παραγωγοί σε κείμενό τους, δεν επιβάρρυναν καθόλου τα οικονομικά του σταθμού, αφού οι εκπομπές γινόταν αμμισθί ενώ σημειώνουν ότι ακόμα και πριν το «μαύρο» στην ΕΡΤ οι πολίτες έκαναν εκπομπές ελεύθερα στον κρατικό ραδιοσταθμό. Σημειώνουν ότι την περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ, ήταν οι πολίτες με τις εκπομπές τους που κράτησαν ζωντανό το σταθμό. Σήμερα, και με την έλευση νέου διευθυντή, αυτές οι εκπομπές, δίχως κάποια πειστική εξήγηση, κόβονται.

Διαβάστε το κείμενο των παραγωγών:

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δεχτήκαμε την Δευτέρα 30-10-2017 από την ΕΡΤ Χανίων (και όχι άμεσα από τον νέο διευθυντή της τον κ. Κτιστάκη), οι εκπομπές «Διαρκείς και Πάγιες Ανάγκες», «Πολιτισμός εν κινήσει», «Roundabout», «Οι λέξεις ταξιδεύουν» καθώς και η εκπομπή των Κωσταντίνας Γεωργαντά και Κατερίνας Φουράκη (Δευτέρα 8-9 το βράδυ) κόβονται μέχρι νεωτέρας.

Τι είναι αυτές οι εκπομπές και γιατί χρειάζεται να κοπούν; Είναι εκπομπές που τις δημιουργούν μη-εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δηλαδή άνθρωποι που έχουν μεράκι για το ραδιόφωνο. Προσφέρουν την εργασία τους αφιλοκερδώς και χωρίς φυσικά να επιβαρύνουν τα οικονομικά του σταθμού.

Τι περιεχόμενο έχουν αυτές οι εκπομπές; Το περιεχόμενό τους ποικίλει. Υπάρχουν κάποιες με πολιτικό κι άλλες με πολιτιστικό, μουσικό χαρακτήρα ενώ άλλες είναι εκπομπές λόγου και μουσικής. Κάποιες έχουν καλεσμένους από την τοπική κοινωνία και άλλες εμβαθύνουν σε κοινωνικά ζητήματα. Με λίγα λόγια, αυτές είναι εκπομπές που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ Χανίων εμπλουτίζοντας  το δημοσιογραφικό πρόγραμμα της πρωινής ζώνης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και δίνοντας ένα βήμα σε όσους και όσες δεν ακούγονται τα πρωινά.

Οι εκπομπές αυτές είναι μια προσφορά της κοινωνίας στην κοινωνία και έτσι αποτελούν ένα έμπρακτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση αφουγκράζεται το σύνολο των ανθρώπων που αντιπροσωπεύει.

Ως παραγωγοί προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο κόβονται αυτές οι εκπομπές. Ποιο είναι το επιχείρημα για μια εκ των άνω τελεσίδικη και εντελώς ουρανοκατέβατη απόφαση για εκπομπές που, ούτως ή άλλως,  λάμβαναν χώρα και νωρίτερα (πριν το μαύρο της ΕΡΤ) υπό το καθεστώς του θεσμού «Κάνε την εκπομπή σου» αλλά και κατά την διάρκεια του μαύρου για να κρατήσουν ανοιχτές τις διόδους πληροφόρησης και ψυχαγωγίας μεταξύ του δημόσιου ραδιοφώνου και της κοινωνίας;

Ποιο είναι το επιχείρημα με το οποίο στους περιφερειακούς σταθμούς κόβονται εκπομπές που πρόσθεταν ζωντάνια με την ποιότητά τους σε μια νεκρή απογευματινή ή Σαββατοκύριακου ζώνη; Οι περιφερειακοί σταθμοί πρέπει να αναμεταδίδουν συνεχώς το Αθηναϊκό πρόγραμμα; Δεν θα πρέπει να έχουν και τη δική τους φωνή, να δίνουν το δικό τους στίγμα;

Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού του χρόνου που έχουμε απλόχερα προσφέρει, θεωρούμε πως μας οφείλεται μια απάντηση από τον νέο διευθυντή της ΕΡΤ Χανίων (που διαδέχτηκε την κ. Σοφία Θεοδωράκη) καθώς και από τον νέο περιφερειάρχη των σταθμών κ. Μιχάλη Μεσσήνη σχετικά με το λόγο διακοπής των εκπομπών αλλά και όσον αφορά την απότομη και άμεσα εφαρμοζόμενη αυτή διακοπή δίχως να υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για οποιονδήποτε αντίλογο.

Η ομόφωνη άποψή μας είναι ότι τέτοιες διαδικασίες δεν συνάδουν με το δημόσιο χαρακτήρα του Ραδιοφώνου και με το ήθος, τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια με τα οποία τόσο καιρό κάναμε και προσφέραμε τις εκπομπές.

Οι παραγωγοί

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης,...

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την...

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική...

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε...