Το πιο εντυπωσιακό δάσος σε ολόκληρη τη Δυτική Κρήτη βρίσκεται στη Ζούρβα Χανίων και λέγεται “Παράδεισος” | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης

Στο χωριό Ζούρβα της επαρχίας Κυδωνίας Χανίων βρίσκεται το πιο εντυπωσιακό δάσος σε ολόκληρη τη Δυτική Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο Χριστόφορος Χειλαδάκης στο cretanbeaches.com το όνομά που έχει δοθεί στην περιοχή που καλύπτει το φυσικού κάλλους τοπίο που περιλαμβάνει το δάσος είναι Παράδεισος.

"Sponsored links"

Ο Παράδεισος Ζούρβας ξεκινά από το χωριό μέσα, ακριβώς μετά τα σπίτια και στα δυτικά απλώνεται μέχρι το Φαράγγι του Πισσέ, ενώ ανατολικά μέχρι τους Αλιάκες στο Θέρισσο.

Το δέντρο που κυριαρχεί στον Παράδεισο είναι το οριζοντόκλαρο κυπαρίσσι που είναι το πλέον τυπικό δέντρο στα δάση που καλύπτουν τα Λευκά Όρη.

Μέσα από το Δάσος του Παραδείσου περνάει το παλιό μονοπάτι που ανηφορίζει απότομα από τη Ζούρβα προς τις πηγές της Τρομάρισσας και συνεχίζει ψηλά προς τις κορφές της Μαδάρας. Όλη η πορεία του μονοπατιού είναι στη σκιά που δημιουργούν τα αιωνόβια κυπαρίσσια.

"Sponsored links"

Η διαδρομή αυτή έχει ενταχθεί μέσα στις 10 πράσινες τουριστικές διαδρομές του νομού Χανίων από το δασαρχείο.

Κι όμως αυτό το τόσο πολύτιμο κομμάτι γης και αυτός ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου που έχει φτάσει στις μέρες μας ανέπαφος και θα έπρεπε η πολιτεία να φυλά σαν κόρη οφθαλμού, απειλείται από την καταστροφή του φλοιού των κυπαρισσιών από τα κατσίκια της περιοχής.

Να σημειώσουμε ότι παλιότερα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κατοίκους για την αποψίλωση του δάσους από κτηνοτρόφους ενώ ακόμη και σήμερα, όπως είναι εμφανές σε κάποιες από τις φωτογραφίες, φλοιοί των δέντρων είναι ξεφλουδισμένοι, πιθανότατα από ζώα, ενώ αλλού υπάρχουν δέντρα τα οποία έχουν σπάσει ή έχουν ξεραθεί.

Όμως, η ομορφιά της διαδρομής παραμένει μοναδική. Μια ομορφιά που τονίζει την ανάγκη προστασίας της από λογής λογής καταπατητές.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις