Το 2017 συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και το υπουργείο Πολιτισιμού κήρυξε και επίσημα τη χρονιά ως  «Έτος Νίκου Καζαντζάκη»!

Η υπουργική απόφαση έρχεται ως συνέχεια του αιτήματος που είχαν υποβάλει από τις αρχές του έτους οι φορείς που έχουν σχέση με τον μεγάλη κρητικό διανοητή. Ο κ.Μπαλτάς ικανοποίησε το αίτημα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και των Εκδόσεων Καζαντζάκη και πλέον το έτος 2017 αποκτά με τον πιο επίσημο τρόπο μια…καζαντζακική χροιά!

“Κηρύσσουμε το 2017 ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» και θέτουμε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερωματικού αυτού έτους” αναφέρει στην απόφασή του ο υπουργός κ.Μπαλτάς.

Και είναι μια σημαντική προωτοβουλία αφού μόνο από την εταιρεία φίλων Ν.Καζαντζάκη είναι προγραμματισμένες στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο για το 2017 21 συνέδρια και ημερίδες, που πραγματοποιούνται στις πέντε ηπείρους με ποικίλη θεματολογία για το έργο του.

Από την Κρήτη και το Ηράκλειο, από Πεκίνο και την Απω Ανατολή (Ο Καζαντζάκης, ύστερα από εξήντα χρόνια), το Τόκιο και την Ιαπωνία (Ο Καζαντζάκης και η Ιαπωνία), μέχρι τη Νότια Κορέα (Γύρω από την «Αναφορά στον Γκρέκο»), την Μπουργκίνα Φάσο (Νίκος Καζαντζάκης: η ζωή, το έργο, η σκέψη του και η έλξη του για την Αφρική) έως τις Βρυξέλες (Ο Καζαντζάκης και η ευρωπαϊκή σκέψη) και το Σεράγεβο (Η επικαιρότητα του Καζαντζάκη).

Τα 7.000 μέλη της Εταιρείας σε 126 χώρες του ετοιμάζουν τη μέγιστη τιμή. Την ίδια εποχή κατά την οποία, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, δρ Νίκος Μαθιουδάκης, ετοιμάζονται δυο συνέδρια σε Αθήνα και Ηράκλειο καθώς και 23 ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Εκτός από τα συνέδρια και τις ημερίδες, οι εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη θα περιλαμβάνουν επίσης ομιλίες σε σχολεία, εκθέσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, στην ίδια πόλη ή και σε άλλες πόλεις. Επισκέψεις στους τόπους όπου έζησε ή από όπου πέρασε ο Νίκος Καζαντζάκης. Διεθνές Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2017, με απονομή των βραβείων στους βραβευθέντες του δεύτερου μέρους του διαγωνισμού με θέμα τις «Καλλιτεχνικές δημιουργίες».

cretalive.gr