13.8 C
Chania
Saturday, January 18, 2025

Χανιά: Φοιτητές καταγγέλουν απαγωγή τους και πρακτικές που παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα

Ημερομηνία:

Σε συλλήψεις μέσα από τα σπίτια τους διχως ένταλμα προχώρησε η ασφάλεια Χανίων σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις φοιτητικές ενώσεις, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η ΕΛΜΕ Χανίων, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς. Σημειώνουμε ότι συνολικά έγιναν 4 προσαγωγές εκ των οποίων η 1 μετατράπηκε σε σύλληψη.

Σήμερα, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, παραχώρησαν δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης παρουσία του δικηγόρου τους Δημήτρη Φουράκη.

Κοινή συνισταμένη όλων των καταγγελιών η πέρα των ορίων του νόμου δράση της αστυνομίας που σύμφωνα με τους φοιτητές “θυμίζουν άλλες εποχές”.

Απαγωγές φοιτητών μέσα από τα σπίτια τους

Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Σκαρλάτος, φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, είπε τα εξής:

«Η Αστυνομία με πολιτικά ρούχα εισέβαλε στο σπίτι μου χωρίς κάποιο ένταλμα, με πρόσχημα κάποια έρευνα – υποτίθεται για κατηγορίες για δημόσια φθορά.

Μου έψαξαν όλο το σπίτι, προφανώς δεν βρήκαν τίποτα, έγινε απαγωγή και μας πήγαν στο τμήμα χωρίς να μας δώσουν κάποιο λόγο. Δεν μας άφηναν να μιλήσουμε καθόλου με δικηγόρο, ούτε με κάποιο δικό μας άνθρωπο. Μας είχαν πολλές ώρες μέσα στο τμήμα.

Εν τέλει, για να κερδίσουν κιόλας χρόνο σχημάτισαν μια δικογραφία για οπλοκατοχή για ένα παλιό φυσίγγι του παππού μου, γιατί το σπίτι που διαμένω είναι το πατρικό της μητέρας μου. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.

Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρη στοχοποίηση φοιτητών, οι οποίοι αγωνίζονται και βγήκαν μπροστά το προηγούμενο διάστημα, με τις πανελλήνιες κινητοποιήσεις των φοιτητών, ενάντια στο νέο νόμο που ψηφίστηκε και φέρνει Αστυνομία στις σχολές μας, διαγραφές φοιτητών και πειθαρχικά. Αυτά μας θυμίζουν άλλες εποχές…».

Ο Γιώργος Ζουμπουρλάς, δευτεροετής φοιτητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, είπε:

«Είχαμε ζητήσει την αστυνομική ταυτότητα των δύο ασφαλιτών που μας έπιασαν καθώς περνάγαμε κοντά από την κατοικία τού συλληφθέντα. Αρνήθηκαν να μας δείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες και στην ουσία μάς απήγαγαν και μας πήγαν στον Αστυνομικό Μέγαρο.

Εκεί πέρα μάς ζήτησαν να κλείσουμε τα κινητά και για πολλές ώρες δεν μας άφηναν να καλέσουμε δικηγόρο. Μετά από ώρες μας άφησαν ελεύθερους.

Δεν υπήρχαν κατηγορίες, έγινε η εξακρίβωση στοιχείων.

Καθώς έβγαινα από το Αστυνομικό Τμήμα με πλησίασαν τρεις ασφαλίτες και μου έκαναν ειρωνικά σχόλια για την εμφάνισή μου και με απειλούσαν ότι θα με ξαναπάνε μέσα, χωρίς λόγο…».

Προσαγωγές επειδή ζήτησαν από τους αστυνομικούς να δείξουν τις ταυτοτητές τους

Και η Μυρτώ Πασχαλίδη, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής και μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Ιδρύματος,  σε παρόμοιο μηκος κύματος τονισε τα εξής:

«Μαζί με τον Γιώργο Ζουμπουρλά περνάγαμε εντελώς τυχαία από το σπίτι του συναδέλφου μας του Γιώργου, όπου συνέβη αυτό το απαράδεκτο περιστατικό.

Εκεί βρήκαμε μία κατάσταση, όπου η Αστυνομία των Χανίων μας ζήτησε τις ταυτότητές μας και ασκήσαμε το νόμιμό μας δικαίωμα να ζητήσουμε τις δικές τους ταυτότητες.

Μας το αρνήθηκαν και επί της ουσίας μάς απήγαγαν, μας έβαλαν σ’ ένα πολιτικό αυτοκίνητο και μας πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Περιμέναμε εκεί για ώρες, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, χωρίς να μας επιτρέπουν να πάρουμε κάποιο δικηγόρο.

Αυτά τα γεγονότα μάς θυμίζουν εντελώς άλλες εποχές…».

Σημειώνουμε ότι και ο Δ.Ρ., φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης έστειλε στα μέσα ενημέρωσης καταγγελία με την οποία σημειώνει τα εξής:

«Δεν είναι κατάσταση αυτή! Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε πλέον.

Πριν δύο μέρες τόσο εγώ όσο και άλλοι συμφοιτητές μου προσαχθήσαν στο αστυνομικό τμήμα των Χανίων. Μάλιστα ένας φοιτητής συνελήφθη αδικώς.

Το δικό μου συμβάν ήταν κάπως διαφορετικό. Αστυνομικοί με πολιτικά με ακολούθησαν από το κέντρο των Χανίων μέχρι σχεδόν στο σπίτι μου. Ένα αμάξι σταμάτησε μπροστά μου και από το πουθενά πέντε αστυνομικοί μου κράτησαν τα χέρια, μου έκλεισαν το τηλέφωνο με τρόπο βίαιο, λες και επρόκειτο για απαγωγή.

Στην αρχή, μέχρι να καταλάβω ότι ήταν αστυνομικοί, τρομοκρατήθηκα…

Μετά μου ζήτησαν ταυτότητα, την οποία, από αμέλειά μου δεν είχα μαζί μου.

Μου είπαν να μπω στο αμάξι, να πάμε μέχρι το σπίτι μου να την πάρω και τελικά κατέληξα στο τμήμα.

Είχαν κάθε δικαίωμα να με πάνε στο τμήμα εφόσον δεν κρατούσα ταυτότητα, δεν είχαν κανένα δικαίωμα να μου πουν ψέματα και να μου φερθούν λες και είχα διαπράξει έγκλημα.

Έπειτα στο τμήμα δέχτηκα από ανούσιες ερωτήσεις, όπως το αν πηγαίνω σε πορείες, μέχρι και ερωτήσεις που αφορούσαν τον συλληφθέντα φοιτητή Γ.Σ.

Θα ήθελα να κατακρίνω τον τρόπο και τη βιαιότητα που εμπεριείχε το γεγονός, καθώς το όλο συμβάν έγινε με έναν τρόπο χουντικό και τουλάχιστον απαράδεκτο.

Είχα κάθε καλή διάθεση να συνεργαστώ, όπως και εκανα. Δεν χρειαζόταν να μου φερθούν με τέτοια βιαιότητα».

Δ. Φουράκης: Μου απαγόρευσαν την επικοινωνία πέραν των όσων ορίζει η ποινική δικονομία

Δηλώσεις έκανε και ο δικηγόρος των φοιτητών κ. Δημήτρης Φουράκης – Μαγονέζος.

Σύμφωνα με τον κ. Φουράκη:

 «Στη νόμιμη απαίτηση των φοιτητών να επιδειχθεί ποιος είναι ο εισαγγελικός λειτουργός και το όνομά του, δεν ανταποκρίθηκαν. Παρόλ’ αυτά, μπήκαν στο σπίτι, έκαναν έρευνα, αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, προκηρύξεις, ρούχα και άλλα πράγματα, πράγμα το οποίο αποτελεί επαχθή ανακριτική πράξη σε βάρος τους.

Ο ένας από τους δύο οδηγήθηκε στο αστυνομικό μέγαρο, στο οποίο μετά από λίγο προσήλθα κι εγώ. Δήλωσα την ιδιότητά μου, δήλωσα το όνομα των κατηγορουμένων, παρόλα αυτά δεν μου επετράπη η είσοδος για πάνω από μιάμιση ώρα, παρόλο που η ποινική δικονομία είναι ξεκάθαρη ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να απαγορεύεται η επικοινωνία του κατηγορούμενου με τον δικηγόρο του.

Στις αιτιάσεις της Αστυνομίας ότι δεν ήταν κατηγορούμενοι, αλλά απλώς προσαχθέντες, η απάντηση είναι ότι εφ’ όσον είχαν υποστεί επαχθείς ανακριτικές πράξεις -και μάλιστα τα συγκεκριμένα αντικείμενα βρίσκονται υπό κατάσχεση ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τότε είχαν δικαίωμα για επικοινωνία με δικηγόρο και παρόλα αυτά τους είχαν αφαιρεθεί τα τηλέφωνα και δεν είχαν τη δυνατότητα για απευθείας επικοινωνία.

Εγώ ειδοποιήθηκα από φίλους τους, οι οποίοι ήταν παρόντες στην έρευνα…».

Υπήρξε και 5η προσαγωγή

Υπενθυμίζουμε ότι όπως καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου, καθώς και ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος, το πρωί της 27 Φεβρουαρίου αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν στο σπίτι δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με πρόσχημα έρευνα για κάποια άγνωστη σε αυτούς δράση με συνθήματα και μπογιές.

Μάλιστα, όπως αναφέρετι, το απόγευμα και αφού οι προσαχθέντες και ο συλληφθείς φοιτητής αφέθηκαν ελεύθεροι, η ασφάλεια Χανίων προσήγαγε και πέμπτο φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλους του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον οποίον παρακολουθούσαν στο δρόμο και τον οποίον ανέκριναν στην ασφάλεια με ερωτήσεις όπως «γιατί κατεβαίνεις σε πορείες;», «τι ξέρεις για το φοιτητή που συνελήφθη;».

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιχείρηση καταδίωξης φοιτητών του φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, που αγωνίζεται όπως και το σύνολο του φοιτητικού και ακαδημαϊκού κόσμου, το τελευταίο διάστημα ενάντια στο νόμο Κεραμέως για την εκπαίδευση.

Οι πρακτικές αυτές της ασφάλειας προκαλούν ανατριχίλα και αντιγράφουν τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που υλοποιούσε το σπουδαστικό της ασφάλειας επί χούντας στήνοντας καρτέρι και απαγάγοντας φοιτητές «για υπόθεσή τους» και ανακρίσεις» επισημαίνει ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζοντας πως «είναι οφθαλμοφανές ότι σε βάρος του φοιτητή Γιώργου Σ. στήθηκε μια αδιανόητη σκευωρία και αποδόθηκε μια εξωφρενική και κατασκευασμένη κατηγορία για να δικαιολογήσει τις απίστευτες αυθαιρεσίες της ασφάλειας».

Δηλώνει ακόμη πως «δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα» απαιτώντας να αποσυρθούν άμεσα οι πλήρως ανυπόστατες κατηγορίες, να αθωωθεί ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ.Σ. και όλοι οι διωκόμενοι φοιτητές, που αδίκως στοχοποιούνται.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Μαζικές απελάσεις ετοιμάζει την επομένη της ορκωμοσίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την...

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε meme κρυπτονόμισμα και έβγαλε 4 δις δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την...

Πόσο ευπρόσδεκτο είναι το Xiaohongshu για τους “πρόσφυγες του TikTok”;

Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε...

Με τον David Lynch περπατούσαμε μαζί στα όνειρά μας

Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις...