17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

“Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανοιχτά για όλους τα δημόσια σχολεία”: Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν υπέρ των προσφύγων στα Χανιά | Φωτός

Ημερομηνία:

Πολλές εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Από εκεί, οι μαθητές προχώρησαν σε πορεία, διέσχισαν όλους τους κεντρικούς δρόμους, έκανε στάσεις στο Δημαρχείο και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων – όπου δόθηκε και το κείμενο των μαθητών – για να καταλήξει ξανά στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το συντονιστικό όργανο των μαθητών το οποίο με ανακοίνωσή του καλούσε όχι μόνο τους μαθητές αλλά και τους πολίτες να συμμετέχουν “για να απαντήσουν με την παρουσία τους στα κρούσματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και σε κάποιες αντιδράσεις που ήδη έχουν υπάρξει και στα Χανιά για την φιλοξενία προσφύγων”.

Η Μάρθα Κωνσταντινίδου από το Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου μας είπε:

“Έγιναν συνελεύσεις και συντονιστικά μαθητών και αποφάσισαν την κινητοποίηση. Ξέρουμε ότι αυτό είναι το κύριο θέμα που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, ξέρουμε ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ κόσμο. Γονείς έκλεισαν σχολεία και εμπόδισαν την είσοδο των παιδιών προσφύγων στο Ωραιόκαστρο αλλά εμείς δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και τους λέμε ότι τους δεχόμαστε σα κοινωνία στα δικά μας σχολεία.”

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν και τα εξής:

– Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανοιχτά για όλους τα δημόσι σχολεία

– Θέλουμε σχολεία δίχως ρατσισμό, θέλουμε έναν κόσμο χωρίς διαχωρισμό

– Το σχολείο δεν κοιτάζει γλώσσα ή φυλή, δώστε την εκπαίδευση σε όποιον τη ζητεί

– Θέλουμε σχολεία δίχως ρατσισμό, θέλουμε έναν κόσμο για όλους προσιτό

– Για όλα τα παιδιά ανοίξτε τα σχολεία, η εκπαίδευση σκοτώνει την τρομοκρατία

– Θέλουμε έναν κόσμο με ανθρωπιά, και όχι μια Μεσόγειο με άψυχα κορμιά

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από τα λύκεια Κουμπέ, Νέας Χώρας, Αμπεριάς, Ελευθερίου Βενιζέλου, Σούδας, το Πολυκλαδικό, τα Λύκεια της Κοραή καθώς και τα γυμνάσια Αμπεριάς, Ελευθερίου Βενιζέλου και Σούδας.

Να αναφέρουμε ότι όπως γονείς σε κάποια σχολεία προχώρησαν σε κατάληψη σε σχολεία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία προσφύγων, εδώ οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τα προσφυγόπουλα.

Αυτή τη στιγμή τα σχολεία των Χανίων που τελούν υπό κατάληψη για θέματα που αφορούν και τη λειτουργία τους, και ενόψει της κινητοποίησης της 7ης Νοεμβρίου είναι πλέον 7 και πιο συγκεκριμένα τα Λύκεια Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Σούδας, 4ο ΓΕΛ, και τα ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου Ακρωτηρίου καθώς και τα Γυμνάσια Σούδας και Ακρωτηρίου.

"google ad"

Τέλος να σημειώσουμε, ότι μέσα στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των μαθητών για το προσφυγικό, το επόμενο διάστημα, μαθητές θα αρχίσουν να συλλέγουν σχολικά είδη, ρούχα και τρόφιμα για τις οικογένειες προσφύγων που πρόκειται να έρθουν στα Χανιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...