19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μεγάλο το πρόβλημα στην Κρήτη από τη διάβρωση ακτών – Η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο έκταση ίση με την Πάτμο

Ημερομηνία:

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που ευθύνεται για τις καταστροφικές έως και φονικές πλημμύρες που πλήττουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα όπως εκείνη της Μάνδρας.

Με μια φωνή οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε ημερίδα για τον πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη εξηγούν πως η κλιματική αλλαγή δεν έχει επηρεάσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τα καιρικά φαινόμενα ώστε αυτά να ευθύνονται για τις καταστροφές.

Ηχηρή είναι προειδοποίηση  και από τα χείλη τη Μανόλη Γλέζου ο οποίος ως επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας έκρουσε καμπανάκι κινδύνου επισημαίνοντας η Ελλάδα πως εξαιτίας των πλημμυρών και της διάβρωσης από ανθρωπογενή χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμη έκταση ίση με το νησί της Πάτμου.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα στην Κρήτη είναι η περιοχή του Δήμου Χερσονήσου. Με 58 χιλιόμετρα ακτογραμμή ο δήμος  πασχίζει για την ανάσχεση της διάβρωσης των ακτών που είναι εμφανής σε όλο το παραλιακό μέτωπο στις Γούρνες, τη Χερσόνησο αλλά και τα Μάλια.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όμως οι πρώτες μελέτες που έχουν ξεκινήσει θα χρειαστούν δυο έως τρία χρόνια ακόμη για να εγκριθούν από 9 συναρμόδιους φορείς όπως εξηγεί ο κ. Μαστοράκης.

Ενδεικτικό για το σύνθετο χαρακτήρα του προβλήματος είναι και το κόστος ανάλογων παρεμβάσεων καθώς σε μία και μόνο παραλία στην περιοχή της Χερσονήσου, για τα έργα προστασίας που σχεδιάζονται πρέπει να βρεθούν και να δαπανηθούν σχεδόν δυο εκατομμύρια ευρώ.

neakriti.gr

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ