13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Αδελφοποίηση … όλων για τον Ελ Γκρέκο

Ημερομηνία:

Πρόταση από τον πρώην δήμαρχο Γαζίου Γιώργο Μαρκογιαννάκη
Πρόταση για την αδελφοποίηση των τεσσάρων πόλεων που έζησε και μεγαλούργησε ο κορυφαίος Κρητικός καλλιτέχνης Δομίνικος Θεοτοκόπουλος διατυπώνει σε ανακοίνωση του ο πρώην δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης που κάνει λόγο για μικροτοπικιστικές σκοπιμότητες που εκθέτουν τον τόπο σε διεθνές επίπεδο.
Ο ίδιος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Με τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου τέκνου της Κρήτης, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου – Ελ Γκρέκο, αντί να γιορτάζουμε όλοι μαζί αδελφωμένοι ως θα άρμοζε στον άνδρα και στις παρακαταθήκες του, παρακολουθούμε αμήχανοι τις μικροτοπικιστικές σκοπιμότητες σε όλο τους το αρνητικό μεγαλείο.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης και το έργο του, ξεπέρασαν τα τοπικά στενά όρια της «γειτονιάς ή του χωριού που τον γέννησε» και έχουν λάβει Πανανθρώπινη – Οικουμενική διάσταση.
Αντί λοιπόν να ερίζουμε και να γινόμαστε περίγελος σε διεθνές επίπεδο και να αμαυρώνουμε τη μνήμη – εμείς οι μικροί, του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που εξάλλου δήλωνε υπογράφοντας στα έργα του τον τόπο καταγωγής του,
Π ρ ο τ ε ί ν ο υ μ ε
την αδελφοποίηση των τεσσάρων [4] Πόλεων – Δήμων, όπου άφησε το «χνάρι» του ο Μεγάλος Ζωγράφος. Δηλαδή:
1. Του Δήμου Μαλεβιζίου [Φόδελε], όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε.
2. Του Δήμου Ηρακλείου, όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
3. Της Φλωρεντίας, όπου ανδρώθηκε σαν καλλιτέχνης, και
4. Του Τολέδο, όπου μεγαλούργησε και έμεινε στην ιστορία.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...