18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ανήλικοι «πέφτουν» σε ναρκωτικά και αλκοόλ – Οι εξαρτήσεις «καταφύγιο» για τους Χανιώτες που χτυπά η κρίση

Ημερομηνία:

Αλκοόλ, τζόγος και ναρκωτικά γίνονται «καταφύγιο» για τους χτυπημένους από την οικονομική κρίση Χανιώτες.

Οι εφιαλτικές διαπιστώσεις της μονάδας τους ΚΕΘΕΑ στα Χανιά αποτυπώνουν με γλαφυρό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος.

Ανήλικοι ακόμα και 13 χρόνων, παιδιά που εύκολα χαρακτηρίζονται ως παιδιά οικογενειών της διπλανής πόρτας αναζητούν διέξοδο στα αδιέξοδα μιας εγκλωβισμένης στην οικονομική κρίση κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο zarpa.gr ο υπεύθυνος της συμβουλευτικής μονάδας του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά κ. Γιώργος Γαβριλάκης.

Ο κ. Γαβριλάκης έκανε λόγο για αύξηση των νόμιμων εξαρτήσεων τα χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση, δηλαδή του αλκοόλ , του τζόγου και του ίντερνετ και στην κοινωνία των Χανίων.

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο αφορά κυρίως ηλικίες 12 , 13 έως 18 χρόνων, η εξάρτηση από το τζόγο αφορά μεγαλύτερα άτομα ενώ η εξάρτηση από το αλκοόλ αφορά άτομα μέχρι και 60 ετών.

Η εξάρτηση όπως λέει ο υπεύθυνος της συμβουλευτικής μονάδας από τζόγο και αλκοόλ, που αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια αφορά ανθρώπους που δεν ξέρουν τι να κάνουν και πνίγουν την απογοήτευση τους στις εξαρτήσεις.

Ο κ. Γαβριλάκης τόνισε πάντως πως αυτή η επιλογή κάποιων ατόμων έχει να κάνει και με την κουλτούρα τους.

Αυτή την στιγμή στο παράρτημα Χανίων του ΚΕΘΕΑ λειτουργεί ομάδα στήριξης ατόμων εξαρτημένων από το αλκοόλ και από το τζόγο και διαπιστώνεται όπως λέει ο προϊστάμενος του παραρτήματος πως «εκεί που είχαμε δύο – τρία άτομα στην μονάδα, το 2013 έχουμε περίπου 25 άτομα, στις ομάδες στήριξης περισσότερα από 12 άτομα σε εβδομαδιαία βάση.»

Μάλιστα το νεώτερο άτομο που υπάρχει αυτή στην ομάδα στήριξης είναι μόλις 13 χρόνων, και αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης από χασίς.

Και δυστυχώς όπως αναφέρει ο κ. Γαβριλάκης δεν είναι ο μοναδικός ανήλικος στα Χανιά που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.

Έξαρση εν τω μεταξύ διαπιστώνεται στη χρήση ψυχοφαρμάκων, κάνναβης και το αλκοόλ, αλλά και σε διάφορες παραβατικές συμπεριφορές.

Αρκετοί τέλος είναι επίσης εκείνοι που για να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που εξαθλιώνει αξιοπρέπειες και ζωές καταφεύγουν σε κλοπές, ληστείες αλλά και απάτες διαφόρων τύπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά, τα φαινόμενα αυτά έχουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια. Στόχος αυτών των συμπεριφορών η εξοικονόμηση χρημάτων για να ζήσουν οι ίδιοι αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και οι οικογένειες τους.

"google ad"

Αν. Γερ. / zarpa.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ