19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Αποφράδα ημέρα” για την ελληνόγλωση εκπαίδευση: Η Ελλάδα δεν κατάσχει γερμανικά κτίρια για τις αποζημιώσεις αλλά η Γερμανία με ευθύνη και της Ελλάδας κατάσχει ελληνικά σχολεία

Ημερομηνία:

«Αποφράδα ημέρα» για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, χαρακτήρισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης τη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία ο Δήμος Μονάχου αποφάσισε να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει το 2001 έναντι μικρού τιμήματος στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο.

«Η 20ή Ιουλίου είναι θα έλεγα μια αποφράς ημέρα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Δυστυχώς, επί 15 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το οδυνηρό σημείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεγρίνης.

Η ιστορία της ανέγερσης του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2001, όταν αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο ακίνητο έκτασης 15.000 τ.μ., Berg-Am-Laim, έναντι ποσού 2.454.201,04 ευρώ.

Το συμβόλαιο περιλάμβανε πρόβλεψη υποχρέωσης του αγοραστή να οικοδομήσει το κτιριακό σχολικό συγκρότημα εντός τεσσάρων ετών από την έκδοση οικοδομικής άδειας, καθώς και τη δυνατότητα αναστροφής της πώλησης.

Επίσης, η βαυαρική κυβέρνηση, στην οποία και ανήκει το Μόναχο, είχε δεσμευθεί, με επιστολή της, να χρηματοδοτήσει το έργο κατά 70%.

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008 και από τον Νοέμβριο του 2011 είχε ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να αξιώσει ο Δήμος την επιστροφή του οικοπέδου.

Η σχετική αγωγή εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2015, με το δικαστήριο να καλεί σε συνεννόηση τα δυο μέρη για τροποποίηση του συμβολαίου αγοράς, αν και, κατά την κρίση του, το ελληνικό κράτος υπείχε κατ’ αρχήν την υποχρέωση επιστροφής του οικοπέδου.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, υπεγράφη από τις δύο μεριές τροποποιητική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία, θα έπρεπε ως τις 30-12-15 να έχει ολοκληρωθεί ο κλειστός δομικός σκελετός του κτιρίου και στις 30-12-16 να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της κατασκευής.

Δεδομένης της τότε προόδου των εργασιών, ο πληρεξούσιος δικηγόρος αιτήθηκε και πήρε την προβλεπόμενη εξάμηνη παράταση για τις δύο παραπάνω προθεσμίες.

Έτσι, έως τις 30 Ιουνίου του 2016, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο κλειστός δομικός σκελετός του κτιρίου.

Όμως, η σχετική πραγματογνωμοσύνη του Δήμου Μονάχου στις αρχές Ιουλίου διαπίστωσε ότι έχει ολοκληρωθεί κατά 85% ο πρώτος όροφος και κατά συνέπεια, εφ’ όσον δεν είχε ολοκληρωθεί όλος ο σκελετός, η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου επικύρωσε την απόφαση της δημοτικής επιτροπής για επιστροφή και μεταβίβαση της κυριότητας του οικοπέδου (μαζί με το κτίριο) στον Δήμο Μονάχου.

Οι αντιδράσεις στην κοινότητα των Ελλήνων στη Γερμανία είναι ήδη πολύ έντονες ενώ κάποιοι κάνουν παραλληλισμούς με τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν προχώρησαν σε κατασχέσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζί, τη στιγμή που στη Γερμανία οι αρχές του Μονάχου προχωρούν σε κατάσχεση για ένα άρθρο σε μία σύμβαση.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής απόσπασμα από άρθρο του Δημήτριου Κουτσομητόπουλου, μέλος της κοινότητας των Ελλήνων του Μονάχου:

Τόσο η χθεσινή απόφαση και πολύ περισσότερο το σημερινό λουκέτο, είναι η αναμενομένη απάντηση των επικυρίαρχων προς υποτελείς. Η Απάντηση της αλαζονικής εξουσίας προς τους «ανίκανους» ραγιάδες, που σκεπτόμενοι ΔΕΙΛΑ, ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΑ οι «έρμοι» – που λέει και ο λαός μας – αλλά και…. «λομπιστικα» προσέφεραν “γη και ύδωρ”, προσδοκώντας κάλυψη και πιθανότατά και αλισβερίσι.

"google ad"

Αυτή είναι η απάντηση εκείνων που τον πρώτο που δεν εκτιμάνε είναι ο υποταγμένος.

Κι αυτή είναι απάντηση ΑΥΤΩΝ, που Το Ελληνικό Κράτος, υποτακτικό όπως πάντα προσφέροντας «γη και ύδωρ» και θυσιάζοντας – προσβάλοντας – και «μετά θάνατον» (post hum), τα θύματα των γερμανικών θηριωδιών, δεν επέτρεψε να εκτελεσθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για κατάσχεση Γερμανικών περιουσιών στην Ελλάδα υπέρ των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων κατά την διάρκεια της βάρβαρης Γερμανικής Κατοχής.

Κι έτσι ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ από διεθνή δικαστήρια και συνθήκες, αλαζόνες και επιλήσμονες όπως πάντα, κατάσχουν και σχολεία και πνευματικά ιδρύματα όπου κι αν τα βρουν, φτάνει να το αναφέρει μια κατ’ αλλά νεκρή παράγραφος και με την γνωστή γερμανική τιμωρητική εφαρμογή νόμων, διατάξεων και «συμφωνιών», που μάλιστα, χωρίς να πασχίσουν να βρουν το ποιος είναι ο υπεύθυνος προχωρούν σε κίνηση καθαρά τιμωρητική.

Σημειώνεται ότι το θέμα πήρε δημοσιότητα στην Ελλάδα από το enikos.gr με αφορμή άρθρο του πρώην προέδρου της βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, στο οποίο υπογράμμιζε τον κίνδυνο να μην υλοποιηθεί η ανέγερση ελληνικού σχολικού συγκροτήματος στο Μόναχο που θα στεγάσει 1.000 μαθητές.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του κ. Πετσάλνικου:

Θα «χαρίσει» η Ελλάδα το ελληνικό σχολικό συγκρότημα του Μονάχου στη Γερμανία;

Τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου, κρίνεται η τύχη του υπό ανέγερση μεγάλου ελληνικού σχολείου στο Μόναχο της Γερμανίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Μονάχου θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα κάνει «έξωση» την Ελλάδα από το σχολικό συγκρότημα που κατασκευάζεται από τη χώρα μας στο Μόναχο.

Η ιστορία της ανέγερσης και λειτουργίας στο Μόναχο ενός μεγάλου ελληνικού εκπαιδευτικού συγκροτήματος ξεκινά το 2001, όταν ως μέλος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας συζήτησα και συμφωνήσαμε με τον τότε Δήμαρχο του Μονάχου κ. Christian Ude, καλό φίλο της Ελλάδας, την παραχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος, από τον δήμο στην κτηματική Εταιρία του Δημοσίου για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας ενός οικοπέδου 15.000 τ.μ. στο Μόναχο για την ανέγερση ελληνικού σχολικού συγκροτήματος.

Επιπλέον συμφωνήσαμε με την Περιφέρεια της Άνω Βαυαρίας την χρηματοδότηση από την γερμανική πλευρά κατά 80% της ανέγερσης του μεγάλου αυτού συγκροτήματος που θα στεγάσει 1.000 μαθητές.

Επιδίωξη μας ήταν αυτή η συνεργασία να εξασφαλίσει με πολύ μικρό κόστος για την Ελλάδα την δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συγκροτήματος που θα στέγαζε τις δραστηριότητες της ελληνικής παιδείας στο Μόναχο και ταυτόχρονα  θα αποτελούσε και μια υψηλού επιπέδου υποδομή για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, άρα και προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Έτσι θα επιτυγχάναμε ως Ελλάδα τη δημιουργία ενός εκπαιδευτηρίου υψηλών προδιαγραφών και την λειτουργία του με ποιοτικά στάνταρς και απαιτήσεις, όπως πχ λειτουργούν τα γερμανικά σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Επιδίωξη μας ήταν επίσης να αποτελέσει ένα πρότυπο πρόγραμμα, ώστε να αναγερθούν μετά με κάλυψη μεγάλου μέρους των δαπανών από τη γερμανική πλευρά παρόμοια ελληνικά συγκροτήματα και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Γερμανίας όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Στις 4 Απριλίου του 2001 υπογράφτηκε πανηγυρικά η σχετική συμφωνία στο δημαρχείο του Μητροπολιτικού Δήμου του Μονάχου. Η συμφωνία προέβλεπε την ολοκλήρωση της ανέγερσης του συγκροτήματος εντός 4 ετών από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών, με ευθύνη και των αρμοδίων υπηρεσιών της Γερμανίας τον Αύγουστο του 2008.

Οι εργασίες για την ανέγερση του όμως άρχισαν από ελληνικής πλευράς μόλις το 2014 και καρκινοβατούν μέχρι τώρα, παρότι έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας το 2001.

Το κτήριο μέχρι αυτή τη στιγμή, μετά τις εκτεταμένες εργασίες θεμελίωσης του, βρίσκεται στην κατασκευή του σκελετού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι εργασίες είχαν διακοπεί τον Ιούνιο του 2015 ξανάρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο ξαναδιακόπηκαν στα τέλη Απριλίου για να ξαναρχίσουν στις αρχές Ιουνίου από την ελληνική κατασκευαστική Εταιρία που είναι ανάδοχος του έργου.

Τον Αύγουστο του 2015 υπογράφτηκε τροποποιητική σύμβαση μεταξύ εκπροσώπων του δήμου Μονάχου και του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία έπρεπε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2015 να έχει ολοκληρωθεί ο δομικός σκελετός του κτηρίου και στις 30 Δεκεμβρίου του 2016 το σύνολο της κατασκευής, με δυνατότητα παράτασης των 2 αυτών προθεσμιών κατά 1 εξάμηνο.

Λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος η γερμανική πλευρά ζητά τώρα την επιστροφή του οικοπέδου μαζί με τις μέχρι τώρα γενόμενες κατασκευές!!

Τυχόν απώλεια του ακινήτου :

  • Θα προκαλέσει ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων € για την χώρα μας, καθώς και η αξία του έχει πολλαπλασιαστεί διότι η περιοχή έχει αναβαθμιστεί σημαντικά μετά και την απομάκρυνση του παλιού αεροδρομίου του Μονάχου. Άλλωστε η τοποθεσία του ακινήτου είναι εξαιρετική, καθώς συνορεύει με γερμανικά σχολικά συγκροτήματα και βρίσκεται σε περιοχή όπου κατοικούν πολλοί ομογενείς.
  • Η χώρα μας θα απολέσει σε περίπτωση ναυαγίου κάθε ίχνος αξιοπιστίας έναντι των Βαυαρικών αρχών.
  • Η ελληνική παιδεία στη Βαυαρία, και όχι μόνο, θα δεχτεί καίριο πλήγμα.
  • Η απογοήτευση των ομογενών Ελλήνων θα είναι μεγάλη, γιατί από την αρχή θεωρούσαν και αυτοί ότι το εγχείρημα θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού για την οποία αγωνίζονται οι Έλληνες της Διασποράς.

Ως προς το οικονομικό μέρος της ανέγερσης του συγκροτήματος, επί του συνόλου των 26.000.000 € το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με 8.000.000 € μόνο, ποσό το οποίο θα αποσβεστεί σε 6 χρόνια από την εξοικονόμηση δαπανών για ενοίκια, που καταβάλλονται για ελληνικά σχολεία τώρα. Τα υπόλοιπα 18.000.000 € θα βαρύνουν όπως προαναφέρθηκε την γερμανική πλευρά για την αποπεράτωση του σχολείου.

Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση, δηλαδή οι διάφοροι συναρμόδιοι Υπουργοί τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν εάν ματαιωθεί η ανέγερση και «χαριστεί» το συγκρότημα στους Γερμανούς;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί και εμένα προσωπικά ήδη από τις 21 Ιουνίου, όταν πληροφορήθηκα από δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung τις κινήσεις που κάνουν οι διάφορες δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο του Μονάχου για να πάρουν το συγκρότημα και έκτοτε επικοινωνώ συνεχώς με τους συναρμόδιους Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και με πολιτικούς στη Γερμανία.

Οι συναρμόδιοι από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης (Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ακόμη και Εξωτερικών)  πρέπει να κάνουν ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η «ελληνική τραγωδία» στο Μόναχο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...