13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Από τις 19 Απριλίου οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson – Ποιοι παίρνουν σειρά για εμβόλιο

Ημερομηνία:

Οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca απασχόλησε και σήμερα την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19. Από την Τετάρτη θα παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πρόκειται για σπάνια περιστατικά και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000. Τόνισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό. Όπως είπε, λόγω των παρενεργειών από το εμβόλιο, οι πιθανότητες είναι δύο στο ένα εκατομμύριο θάνατοι. Από τη νόσο Covid, στη χώρα μας η συχνότητα θιανάτου είναι 23-35 ανά εκατομμύριο σε μικρότερες ηλικίες και 40-49 σε μεγαλύτερες ηλικίες και αυξάνει όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα απασχολήσει στο μέλλον.

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση είπε ότι από 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια. Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.

Ειδικότερα, όπως είπε:

  • 16 Απριλίου-19 Απριλίου: ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών
  • 21 Απριλίου: Εκπαιδευτικοί + ηλικιακή ομάδα 55-59
  • 24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50-54

Από την Τετάρτη 14/4 θα παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί με αυτό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...