13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Βαγιωνάκη: Νοικοκυρέψαμε την οικονομία, στηρίζουμε τους αδύναμους, ενισχύουμε την ανάπτυξη

Ημερομηνία:

Τον Δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείτε για την επόμενη χρονιά, ύψους 910 εκατ. ευρώ επεσήμανε η Βάλια Βαγιωνάκη, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Βρισκόμαστε πλέον εκτός μνημονίου. Δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό νέα αρνητικά μέτρα, περικοπές ή αύξηση φορολογίας, ούτε τίποτε απ’ αυτά που ζήσαμε στα επώδυνα χρόνια των μνημονίων. Αντίθετα, σήμερα μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε την πολιτική μας, ανακτώντας μέρος της κυριαρχίας μας».

«Ο προϋπολογισμός δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο μέσα στο 2019 ύψους 910 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτόν προνομοθετούμε όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και ήδη πολλά τα έχουμε ψηφίσει: μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων, επιδότηση ενοικίου κα. Είναι παροχολογία αυτά; Όχι, πρώτον, γιατί είναι μόνιμα μέτρα και δεύτερον γιατί καθορίζουμε από ποιο κονδύλι θα προκύψουν. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι από πού θα βρεθούν τα 5 με 6 δις. μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει ακάθεκτος και στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής Χανίων υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση αφαιρεί «ένα προς ένα» τα μνημονιακά «αγκάθια» στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα: «Μας λέτε για την υψηλή φορολογία. Πράγματι, η φορολογία είναι υψηλή, αλλά ήταν υψηλή κι επί των ημερών σας, κυρίως λόγω των ελλειμμάτων που η πολιτική σας δημιούργησε την εποχή της ευμάρειας. Τότε που τα έσοδα του κράτους μονίμως υπολείπονταν των εξόδων και ήταν μονίμως κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αντίθετα, τα έτη 2016 και 2017 καταγράφεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική οικονομική ιστορία δημοσιονομικό πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης».

«Στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας και προσπαθήσαμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Είχαμε τη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, οπού μέχρι το τέλος του προγράμματος είχαν υποβληθεί 507.677 δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης, που αναλογούν σε συνολικό ποσό 10,1 δισεκατομμύρια, από τα οποία καταλογίστηκε κύριος και πρόσθετος φόρος 800 εκατ. ευρώ», συνέχισε η κα Βαγιωνάκη συμπληρώνοντας: «Θεσμοθετήσαμε την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ από το μέτρο αυτό εξοικονομούνται έως και 400 εκατ ευρώ, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Καθιερώσαμε την επισκόπηση των δαπανών των Υπουργείων της Γενικής Κυβέρνησης κ.α».

Παράλληλα, η βουλευτής ισχυρίστηκε πως τα στοιχεία σε όλους τους τομείς διαψεύδουν τη ρητορική της ΝΔ: «Λέτε ότι είμαστε αντιαναπτυξιακοί. Πέρα από τη ξεκάθαρη βελτίωση στον τομέα των επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια επιχειρήσαμε να ξαναστήσουμε στα πόδια της την παραγωγική βάση της χώρας, που εσείς διαλύσατε, ακόμα και πριν από τα μνημόνια. Και είμαστε σε καλή πορεία. Η πορεία του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου που, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από αρνητικό πρόσημο μέχρι το 2015, το 2016 και το 2017 πήγαμε σε αύξηση 1,6% και 9,6% αντιστοίχως. Είναι η αύξηση του όγκου των καθαρών εξαγωγών κατά 1,3% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2018 που προήλθε κατά 2,1 δισ ευρώ από το ισοζύγιο αγαθών και κατά 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το ισοζύγιο υπηρεσιών.

Επίσης, μοχλοί ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% το 2018 σε σχέση με το 2017. Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, για κάθε επιχείρηση που κλείνει, ανοίγουν τρεις νέες».

«Τα παραπάνω αλλάζουν σταδιακά το οικονομικό κλίμα και αποκλιμακώνουν την ανεργία που φτάνει σήμερα στο 18,3%. Και για πρώτη φορά η σταθερή εργασία ξεπερνά τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ένα φρούτο που ήδη, προ των μνημονίων, το είχατε φέρει ως δήθεν προοδευτικό. Την Παρασκευή μάλιστα, με μεγάλη μου χαρά είδα τα ποσοστά ανεργίας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη, να πέφτουν σε μονοψήφιο νούμερο», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στην πορεία του χρέους: «Υπάρχει στον προϋπολογισμό ένα ολόκληρο κεφάλαιο που αφορά τη ρύθμιση του χρέους και την πορεία του. Δεν ακούω να γίνεται καμία συζήτηση επ’ αυτού. Γιατί; Μήπως γιατί τότε θα ανοίξει και η συζήτηση για την πρόβλεψη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που έλεγε και ο κ. Σταϊκούρας; Αυτό έγινε, προκειμένου να φανεί ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, όταν όλος ο κόσμος θεωρούσε ότι δεν ήταν; Μήπως σκοπίμως παραλείπετε να αναφέρετε ότι με βάση την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε η Κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος, ώστε απερίσπαστοι να ασχοληθούμε με τα του οίκου μας;».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...