18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Για 3.000 ψήφους δεν εξέλεξε η Αυστρία τον πρώτο ακροδεξιό Πρόεδρο της ΕΕ. Βαθύς διχασμός στη χώρα

Ημερομηνία:

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με την υποστήριξη των Πρασίνων εκλέγεται τελικά Πρόεδρος της Αυστρίας καταφέρνοντας να κερδίσει οριακά τον Νόμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων ο οποίος μόλις για λίγες ψήφους θα γινόταν ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης χώρας της ΕΕ.

Το τέλος στο εκλογικό θρίλερ ήρθε με την καταμέτρηση 750.000 επιστολικών ψήφων που αντιστοιχούν και στο 12% των 6,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας. Ο νέος πρόεδρος εξελέγη με 50,2% έναντι 49,8% και με διαφορά περίπου 3.000 ψήφων.

Το ακριβές ποσοστό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά οι πληροφορίες που μεταδίδει το BBC κάνουν λόγο- ως ήταν αναμενόμενο- για μια μικρή διαφορά που σίγουρα που κατά πολλούς θα διχάσει σοβαρά τη χώρα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Βαν ντερ Μπέλεν κατάφερε να κερδίσει τα αστικά κέντρα και ο Χόφερ την επαρχία.

Ο ρόλος τους Προέδρου βέβαια στην Αυστρία είναι περισσότερος εθιμοτυπικός παρά ουσιαστικός. Ο Πρόεδρος όμως έχει την εξουσία να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκαλέσει εθνικές εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος είναι 72 ετών, καθηγητής οικονομικών και πρώην πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και μια από τις σταθερές αναφορές του κατά την προεκλογική καμπάνια ήταν: «Έζησα την Αυστρία να προσπαθεί να αναδυθεί από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε η μισαλλοδοξία του εθνικισμού».

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ