18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Γιορτή ενότητας η επανέναρξη των μαθημάτων Αλβανικών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου | Φωτός

Ημερομηνία:

Εκατοντάδες απλοί πολίτες αλλά και μέλη συνδικάτων συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου στην γιορτή υποδοχής των μαθητών αλβανικής καταγωγής στην επανέναρξη των μαθημάτων για τη μητρική τους γλώσσα.

Το μάθημα ξεκίνησε με δεκάδες μαθητές να γεμίζουν την αίθουσα παρά την οργανωμένη προσπάθεια αποτροπής αυτής της εξέλιξης από άγνωστους οι οποίοι προχώρησαν σε βανδαλισμούς, έβαλαν λουκέτα και αλυσίδες στις εισόδους του κτιρίου και προκάλεσαν ζημιές ώστε να επιβάλλουν τη μειοψηφίκη τους βούληση ενάντια στη δημοκρατικά και με μεγάλη πλειοψηφία εκφρασμένη βούληση, μαθητών, καθηγητών και ομόφωνα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων.

Να σημειώσουμε ότι το παρόν στη γιορτή υποδοχής έδωσε τόσο η βουλευτίνα Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βάλια Βαγιωνάκη όσο και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας καθώς και εκπρόσωποι πλήθος συνδικαλιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Η Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ ν. Χανίων δήλωσε σχετικά με την γιορτή υποδοχής των μαθητών:

DSCF8819
Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ ν. Χανίων

“Είναι ευχάριστο ότι ξεκινάνε τα μαθήματα των Αλβανικών. Νομίζω ότι είναι ένα δικαίωμα δημοκρατικό που έχει κατακτηθεί σε όλες τις χώρες. Κι εμείς οι Έλληνες το διεκδικουμε σε άλλες χώρες που είμαστε μετανάστες άρα είμαστε υποχρεωμένοι αυτό που ζητάμε για εμάς να το προσφέρουμε, υπερασπίζοντας έτσι και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Εξάλλου πρόκειται για παιδιά μικρά.

Είναι παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχουν τύχει της ελληνικής παιδείας, επομένως είναι λογικό να ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται και δε γίνεται μόνο για τα παιδιά που έχουν ρίζες αλβανικές.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ζει για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και πρέπει να ανταποκριθούμε στα αιτήματα που βάζουν, όπως και στα αιτήματα της αλβανικής κοινότητας.”

Ο Φώτης Μπιχάκης, Γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων είπε:

DSCF8818
Φώτης Μπιχάκης, Γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων

“Νομίζω ότι σήμερα δόθηκε μία ηχηρή απάντηση όχι μόνο από την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Δασκάλων που διοργανώσαμε αυτό το άνοιγμα, και βεβαίως και από τον Σύλλογο Καθηγητών του σχολείου αλλά από όλη τη χανιώτικη κοινωνία που μαζικά στηρίζει το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα. Απομονώνει τους ελάχιστους φασίστες που προσπάθησαν να δημιουργήσουν ζήτημα πριν από τρεις βδομάδες ακριβώς.

Και δίνει μία απάντηση ότι ούτε στη Χρυσοπηγή, ούτε στην Παλιόχωρα, ούτε πουθενά δε θα επιτρέψουμε θύλακες ναζιστών να δημιουργούν ζητήματα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, και να σπέρνουν το δηλητήριο του μίσους στις παιδικές ψυχές.

DSCF8811

Τα παιδιά μας, τα παιδιά ανεξάρτητα από εθνότητα, χρώμα, και θρήσκευμα, θα τα διδάξουμε και θα τα γαλουχήσουμε με τις ανθρωπιστικές ιδέες, με τις ιδέες της αλληλεγγύης, της φιλίας, της συναδέλφωσης, γιατί σε τελικά ανάλυση, τα παιδιά ότι χρώμα και αν είναι έχουν τα ίδια όνειρα, τις ίδιες αγωνίες, κάθονται στα ίδια θρανία, παίζουνε μαζί, και όσο και αν προσπαθούν δε μπορούν να τα διαιρέσουν.”

Ο Σεραφείμ Ρίζος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Χανίων είπε:

DSCF8817
Σεραφείμ Ρίζος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ν. Χανίων

“Σήμερα έχουμε μία γιορτή ενότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία της Χανιώτικης κοινωνίας εξασφαλίζει με μπροστάρη τα συνδικάτα και τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, ότι θα επαναληφθούν τα μαθήματα μητρικής γλώσσας για τους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

"google ad"

Δίνουμε ένα ηχηρό χαστούκι στο ρατσισμό και το φασισμό και σε όσους θέλουν να φτιάξουν ένα σχολείο αποκλεισμών, ένα σχολείο απαρτχάιντ.

Δίνουμε απάντηση σε όσους κρύβονται πίσω από εθνικιστικά αθώα επιχειρήματα και ερωτήματα ζητώντας να γυρίσουμε σε ένα καθεστώς πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.

 

Καταγγέλλουμε τις καταστροφές που έγιναν σήμερα το πρωί στο σχολείο από μία μικρή φασιστική μειοψηφία η οποία προσπάθησε να εμποδίσει τα μαθήματα καταστρέφοντας το ίδιο το σχολείο, αφού έχασε τις προηγούμενες μάχες.

Είναι μία νίκη η σημερινή γιορτή απέναντι στο φασισμό και τον ρατσισμό αλλά ο αγώνας ενάντιά τους συνεχίζεται.

DSCF8820

Το ίδιο δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά στο σχολείο, ανεξάρτητα από την ταξική τους καταγωγή, από το φύλλο, από τη φυλή, από τις πνευματικές και σωματικές του ικανότητες.

Ο αγώνας για ένα σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών συνεχίζεται. Η μάχη η σημερινή είναι κομμάτι της μάχης για ένα σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά.”

Ο Φώτης Ριγανάκος, πρόεδρος του Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων είπε:

DSCF8815
Φώτης Ριγανάκος, πρόεδρος του Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων

“Η σημερινή παρουσία των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θέλει να εκφράσει τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη απέναντι στους γονείς και στα παιδιά των συναδέλφων της Αλβανικής κοινότητας, πρώτα και κύρια. Το δικαίωμα στη μόρφωση και της μητρικής γλώσσας είναι δικαίωμα όλων των λαών όπου γης.

DSCF8823

Άλλωστε, ίσα – ίσα, σε μία περίοδο όπου βρωμάει και μπαρούτι και η περιοχή μας αλλά και συνολικότερα από τις διενέξεις των επιχειρηματικών ομίλων που εκφράζονται με πολέμους και βομβαρδισμούς, η εργατική τάξη όλου του κόσμου αλλά και της χώρας μας πρεπει να δείξει το διεθνιστικό της καθήκον και τη διεθνιστική της αλληλεγγύη.”

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας δήλωσε:

DSCF8812
Τάσος Βάμβουκας, Δήμαρχος Χανιων

“Στηρίζουμε την ομοφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου να γίνονται τα μαθήματα στην αλβανική γλώσσα εδώ στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου. Κάποιοι συμπολίτες μας αντιδρούν σε αυτό με έναν τρόπο ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο, παράνομο αλλά και παράλογο θα έλεγα διότι, τα ελληνόπουλα οπουδήποτε βρίσκονται στον κόσμο, φυσικά και έχουμε την απαίτηση να διδάσκονται τη γλώσσα τους.

DSCF8814

Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, και πρέπει να το έχουν όσα παιδιά το θελήσουν και στο δικό μας τόπο, τα οποία προέρχονται από άλλες χώρες. Έτσι λοιπόν σα κοινωνια είναι το ελάχιστο δικαίωμα που πρέπει να εξασφαλίσουμε σε όσους ανθρώπους κατοικούς στον τόπο μας και μάλιστα πολλοί από αυτούς πολλά χρόνια.

Και φυσικά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε αυτό το δικαίωμα των ανθρώπων.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ