19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ενέργειες με θετικό πρόσημο: «Αλλαγή πολιτικής στο ενεργειακό της Κρήτης»

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανόλης Ντουντουνάκης 

Διαχρονικά οι πλέον φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη χώρα μας ήταν αυτές της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας. Πίστευαν και πιστεύουν στην ανάγκη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και έχουν συνήθως τη πληρέστερη άποψη για τις διαδικασίες και τις μεθόδους που ακολουθούνται εντός της ΕΕ τοσο για τη διεκδίκηση ευκαιριων & πόρων αλλα και για την εξισου σημαντικη υιοθέτηση εθνικων θέσεων ως ευρωπαικων.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παρουσίαζε ως τη μόνη λύση τις θέσεις Μανιάτη για τον ορυκτό πλούτο της χώρας αλλά και για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Στη πραγματικότητα, όμως αποδέχτηκε πλήρως την επιλογή της ΕΕ για την ένταξη της ηλεκτρικής  διασύνδεσης Ελλάδας (μέσω Κρήτης – Κύπρου) – Ισραήλ στα διευρωπαϊκά δίκτυα παρά τις προφανείς συνέπειες στη γεωπολιτική θέση και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας. Η διασύνδεση με το Ισραήλ είχε χαρακτηριστεί – ορθά – ως φαραωνικό μεγαλεπήβολο σχέδιο από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Ειδικότερα,  η πρωην κυβερνηση, προχώρησε, στο έργο της διασύνδεσης της Ηπειρωτικής Ελλάδας – Κρήτης με εθνικούς πόρους που επιβάρυναν τους καταναλωτές της ΔΕΗ και δε πέτυχε σχετική χρηματοδότηση από την ΕΕ, παρά την ένταξη του στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Το έργο συνδέθηκε άμεσα με την υλοποίηση μεγαλεπήβολων έργων ΒΑΠΕ στη Κρήτη που εγκρίθηκαν με διαδικασίες fast track μεγάλων διεθνών ομίλων που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο νησί με συνέπεια τη δημιουργία του Παγκρητίου Κινήματος κατά των ΒΑΠΕ.

Την περασμένη Πέμπτη, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα ενέργειας, κ. Π. Λαφαζανης, έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στη σωστή του βάση ως έξης: “Θεωρούμε για ευνόητους λόγους, απόλυτα αναγκαίο και στρατηγικής σημασίας έργο την ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας, το οποίο πρέπει να ενταχθεί στο σύνολό του στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να τύχει, επίσης στο σύνολό του, γενναίας χρηματοδότησης. Στην ίδια κατεύθυνση θεωρούμε εύλογη και δίκαιη την ευρωπαϊκή στήριξη στην ενεργειακή διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου, με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του αιολικού τους δυναμικού και τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίων.” Δηλαδή διεκδικούμε, πια, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που αφορούν τη χώρα μας, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας και όχι των ιδιωτικών εταιριών ή των «εταιρων» μας, επηρεάζοντας τις θέσεις της ΕΕ, και τη διεκδικηση της υλοποίησης τους με ευρωπαϊκούς πόρους.

Παράλληλα όμως πρέπει να προχωρήσουν, η ακύρωση των έργων πχ  ΒΑΠΕ που εγκρίθηκαν με διαδικασίες fast track, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η πιστή εφαρμογή της.  Αναμενεται ακομα, η χάραξη μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, η χάραξη πολιτικής εξοικονόμησης ενεργείας. η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων έργων μικρής & μεσαίας κλίμακας ΑΠΕ, η θεσμοθέτηση αυστηρών διαδικασιών κοινωνικού έλεγχου σε μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου κλπ. Υπάρχουν ανοικτά  και τεχνικά ζητήματα, όπως η ισχύς του καλωδίου και ο ιδιόκτητης του καλωδίου.

Ως τοπική κοινωνία, στη Κρήτη, με κύριο προϊόν τον τουρισμό, οφείλουμε να δώσουμε τη πρέπουσα προσοχή στο θέμα και να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. κύρια  λόγω του μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος για την «αξιοποίηση», χωρίς όρια, του δυναμικού ΑΠΕ του νησιού μας από πολυεθνικούς ομίλους για δικό τους όφελος.
Πολλοί πιστεύουμε ότι η μακροβιότητα της σημερινής κυβέρνησης θα κριθεί κύρια από τον τροπο διαχείρισης των προβλημάτων εσωτερικού ενδιαφέροντος. Πρέπει, δηλαδή, καθημερινά, να επιβεβαιώνουμε την αριστερή μας ταυττητα στη πραξη με διαφοροποιήσεις από την υφισταμενη εως τωρα tακτικη.  Χρειαζόμαστε λοιπον ενέργειες, κυρια από τη πλευρά της κυβέρνησης, με θετικό προσημο, συγκρινόμενες  με ότι ίσχυε μεχρι σήμερα.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος μας είναι που θα κάνει τη διαφορά και θα ξεσκεπάζει τα πραγματικά συμφέροντα που υπηρετουσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ