13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ερώτηση Βάλιας Βαγιωνάκη και άλλων βουλευτών για τις συνθήκες εργασίας και την προστασία των delivery

Ημερομηνία:

Ερώτηση σχετική με τις συνθήκες εργασίας και προστασίας εργαζόμενων σε delivery κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών.

Αφορμή για την συγκεκριμένη ερώτηση στάθηκαν τα τροχαία που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα, ενώ οι βουλευτές τονίζουν ότι σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων «στις διανομές που έπεσαν θύματα τροχαίων ατυχημάτων, εκτός των άλλων συνεπειών, παραμένουν χωρίς εισόδημα για το διάστημα που απαιτείται για την αποθεραπεία τους, συχνά χάνουν τη θέση τους λόγω της αδυναμίας τους να εργαστούν, χωρίς να μπορούν να δικαιωθούν αφού είχαν αποδεχτεί να εργαστούν ανασφάλιστοι λόγω ανάγκης».

Παράλληλα, προσθέτουν ότι «συχνές είναι οι προφορικές κυρίως και όχι επώνυμες καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία εργαζόμενων οδηγών δικύκλων και διανομέων, για μη τυπική συντήρηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνται, για ποικίλες αυθαιρεσίες των εργοδοτών αλλά και για χρήση ιδιωτικών μέσων των υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η απαίτηση για χρήση και συντήρηση των ιδιωτικών δικύκλων εκ μέρους των εργαζόμενων «συχνά προκύπτει αυθαιρέτως εκ μέρους των εργοδοτών, ενώ παράλληλα οι εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές στο συγκεκριμένο κλάδο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος για την αναγκαία συντήρησή τους, το οποίο μάλιστα επιβαρύνει αποκλειστικά τους εργαζόμενους και ιδιοκτήτες των δικύκλων»

«Τόσο στις περιπτώσεις χρήσης δικύκλου που παρέχεται από τις επιχειρήσεις, όσο και στις περιπτώσεις χρήσης ιδιόκτητου δικύκλου εκ μέρους των εργαζόμενων οδηγών, το ερώτημα που προκύπτει είναι αφενός κατά πόσον τα δίκυκλα είναι ασφαλισμένα και σε καλή κατάσταση και αφετέρου κατά πόσον παρέχεται στους εργαζόμενους κατάλληλο κράνος και κάθε είδους αναγκαίος για την ασφάλειά τους εξοπλισμός» σημειώνουν οι βουλευτές.

Τέλος, στα ερωτήματά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν «Πώς διαπιστώνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας, πώς ελέγχεται η τυπική συντήρηση των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι delibery, καθώς κι εάν υπάρχει κάποια επίπτωση στον εργοδότη εάν διαπιστωθούν τέτοιου τύπου παραβάσεις;»

Επίσης, ρωτούν αν στις περιπτώσεις ατυχημάτων στο δελτίο συμβάντος «καταγράφεται εάν ο εμπλεκόμενος ήταν σε ώρα εργασίας, εάν υπάρχουν στοιχεία ασφαλισμένων που αιτήθηκαν αποζημίωση από τα ασφαλιστικά τους ταμεία λόγω εργατικού ατυχήματος για τέτοιου τύπου εργασία και πώς αξιολογείται στατιστικά σε σχέση με τις καταγραφές της τροχαίας;» καθώς και εάν προβλέπονται πρωτοβουλίες που «θα υποχρεώσουν τους εργοδότες να λαμβάνουν μεγαλύτερη μέριμνα και να φροντίζουν ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα τουλάχιστον τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας μεταξύ των οποίων και η τυπική συντήρηση των οχημάτων;»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...