22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ηράκλειο: Πολίτες πήγαιναν τρόφιμα σε άρρωστο με κορωνοϊό και κατέληξαν με πρόστιμο από την αστυνομία επειδή αντέδρασαν σε έλεγχο που γινόταν σε μετανάστες

Ημερομηνία:

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν και στην εφημερίδα μας αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό συνέβη στο Ηράκλειο και αφορά πολίτες που κυκλοφορούσαν νόμιμα με σκοπό να αφήσουν τρόφιμα έξω από σπίτι ανθρώπου που είναι άρρωστος με κορωνοϊό. Όταν έφτασαν στο σπίτι διαπίστωσαν ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν ακινητοποιήσει δύο μετανάστες και τους έγραφαν πρόστιμα.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την καταγγελία, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που έδειξαν για να τηρηθούν τα νόμιμα με τους μετανάστες τους στοχοποίησαν. Ζήτησαν αρχικά τα έγγραφα και όταν είδαν ότι στο ένα είχε λάθος και αντί για 7/4/2020 έγραφε 4/7/2020 επέβαλλαν πρόστιμα 150 ευρώ.

Όμως δεν έμειναν εκεί… Σύμφωνα με όσα καταγγέλονται έγραψαν πρόστιμο και στον συγκάτοικο του άρρωστου που εν τω μεταξύ βγήκε στο κατώφλι του σπιτιού ενώ αστυνομικός προχώρησε και σε σωματικό έλεγχο σε άλλο άτομο δίχως να φορά γάντια ούτε μάσκες, δηλαδή, δίχως να τηρούν τα μέτρα προστασίας που οι πολίτες καλούνται να εφαρμόζουν.

Στο σημείο έφτασαν και άλλα περιπολικά με αποτέλεσμα στο τέλος να βρίσκονται 12 αστυνομικοί, όλοι χωρίς γάντια και μάσκες!

Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία η οποία συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό:

Χθες 7 Απριλίου του 2020 και ώρα 5:20 το απόγευμα, δύο άτομα ξεκινήσαμε από διαφορετικές αφετηρίες, για να παρέχουμε βότανα, φάρμακα και τρόφιμα σε σπίτι πίσω από τη Χανιόπορτα, όπου ο ένας από τους δύο κατοίκους εμφάνισε πρόσφατα τα συμπτώματα του ιού. Ο Α. πολύ γρήγορα έφτασε στον προορισμό, ταυτόχρονα με ένα αμάξι της αστυνομίας που ακινητοποίησε ακριβώς έξω από το σπίτι δύο μετανάστες. Αφού ανταλλάξαμε τα απαραίτητα, κάτσαμε να παρακολουθήσουμε από το κατώφλι του σπιτιού τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν ακινητοποιήσει τους δύο μετανάστες, τους έγραφαν πρόστιμα, τους ζητούσαν άδειες παραμονής και όλα αυτά χωρίς να τηρούνται αποστάσεις και προληπτικά μέτρα (γάντια, μάσκες, κτλπ).

Εμείς χωρίς να δημιουργήσουμε ένταση ζητήσαμε από τους αστυνομικούς να τηρήσουν τα προφανή και τους παρακολουθούσαμε όσο μας αγνοούσαν από μια απόσταση 5 μέτρων. Οι  3 αστυνομικοί συνέχιζαν την δουλειά τους και μας ρωτούσαν χαρακτηριστικά: ”εσεις τώρα είστε τίποτα αλληλέγγυοι;” και μας έλεγαν να πάρουμε τους μετανάστες σπίτια μας αν τους θέλουμε τόσο πολύ. Εν τω μεταξύ έφτασε και ο Δ. για να φέρει τρόφιμα στο σπίτι.

Όταν ο αστυνομικός ζήτησε από τον Α. την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης επειδή αρχίσαμε να τραβάμε ντοκουμέντα, έκρινε πως  η ημερομηνία μετακίνησης έχει γραφτεί ανάποδα (αντί για 7/4/2020 ήταν 4/7/2020), άρα το έγγραφο δεν ήταν σε ισχύ, οπότε και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ. Στη συνέχεια διέταξαν τον Α. να πάει να κάτσει δίπλα στους 2 μετανάστες που είχαν σταματήσει. Οι 2 κάτοικοι του σπιτιού και ο Δ. άρχισαν να ζητούν εξηγήσεις για το πρόστιμο και επέμεναν για τη διαγραφή του. Ακολούθησαν έλεγχοι πρώτα στον Δ. που του επέστρεψαν τα σχετικά έγγραφα (χωρίς γάντια) αφού ζήτησε πρώτα να τα απολυμάνουν, και μετά στον Μ. (συγκάτοικος του αρρώστου) όπου κατέγραφε το επίμαχο υλικό, που συνοδεύεται μαζί με αυτό το κείμενο, με αποτέλεσμα να γραφτεί και σε αυτόν πρόστιμο την ώρα που βρισκόταν στο κατώφλι του σπιτιού του κι ενώ είχε στείλει το μήνυμα στο 13033. Σε κανένα από τα δύο πρόστιμα δεν αναγράφεται πάνω η αιτιολογία.

Εν τω μεταξύ, ο αστυνομικός αποφασίζει να ακινητοποιήσει τον διαμαρτυρόμενο Α. πάνω στο περιπολικο και ξεκινάει σωματικό έλεγχο για ακόμα μία φορά χωρίς καμία προστασία (γάντια, μάσκες κτλπ). Ταυτόχρονα ζητούσαμε τον αριθμό σήματος και τα στοιχεία του αστυνομικού, που μας επανέλαβε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να μας τα δείξει. Πράγμα που επιβεβαίωσαν και ακόμα 2 περιπολικά, με 3-4 αστυνομικούς το καθένα που έφτασαν ευθύς αμέσως στην σκηνή. Με τις ενισχύσεις πλέον μετρούσαμε 13-12 άτομα συνολικά στο χώρο χωρίς μάσκες, γάντια, αλλά με αρκετά όπλα, πράγμα που φρόντιζαν να μας υπενθυμίζουν οι αστυνομικοί. Μέσα σε αυτούς και ο ασθενής που στεκόταν εξαγριωμένος στην πόρτα του σπιτιού χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα. Αφού πέρασε κάποια ώρα να μας κάνουν κήρυγμα και να ψάχνουν σε νομικά ντοσιέ πώς μπορούν να ρίξουν περαιτέρω πρόστιμα για τους σκύλους (ρωτούσαν αν έχουν τσιπάκι, βιβλιάριο και τέτοια) οι αστυνομικοί αποχώρησαν. Οι δύο μετανάστες που είχαν αρχικά σταματήσει, αφέθηκαν ελεύθεροι με ένα πρόστιμο των 150 και με ένα χαμόγελο μας πρότειναν να μας κεράσουν καφέ και μπύρες.

Οι αστυνομικοί ξέρουν ότι ζούμε σε ένα σύστημα που δεν θα τους τιμωρήσει, γι αυτό και μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα και να ρίχνουν πρόστιμα, ενώ αυτοί δεν τηρούν καν τις οδηγίες που επιβάλλουν. Ξέρουν ότι θα κάνουμε ενστάσεις (μας το πρότειναν κιόλας), ξέρουν ότι θα δημοσιοποιήσουμε αυτό το κείμενο. Εμείς το γράψαμε για να υπενθυμίσουμε ότι αυτή δεν είναι μία ιστορία που θα πρέπει να μας κάνει να φοβόμαστε, αλλά να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και να προστατεύουμε όσους/ες γίνονται θύματα της κρατικής βίας σε αυτή τη νέα συνθήκη.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Να μη συνηθίσουμε το φόβο.

"google ad"

Υ.Γ. Διαβάζουμε και ακούμε διάφορα για το πως να κάνουμε την ένσταση. Οι αστυνομικοί μας λένε να πάμε στο Μέγαρο, κάποιοι δικαστές και δικηγόροι μας λένε ότι οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ενώπιον του Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου και όλα αυτά ενώ ο ένας είναι συγκάτοικος πιθανού κρούσματος και δεν μπορεί να μετακινηθεί. Αυτό που καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο, ούτε μάλλον ξεκάθαρη οδηγία για το πώς διεκπεραιώνονται οι ενστάσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράσεις από το Μουσικό Σχολείο Χανίων

Μια σειρά από μουσικές δράσεις διοργανώνει τις επόμενες ημέρες...

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για την Υγεία στο Λασίθι

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά φορείς και...

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...