19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Η κοινωνία θα υποφέρει πολύ

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Η κοινωνία θα υποφέρει πολύ γράφει ο καλός δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης στην  «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

«Είναι βαριά και παρακινδυνευμένη αυτή η υποθήκη. Διότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η κοινωνία κατά το οψέποτε πέρας του Μεσοπρόθεσμου – αν δεν έχει επιβληθεί εν τω μεταξύ Μνημόνιο ΙΙΙ. Εικάζουμε βάσιμα εντούτοις ότι η κοινωνία θα υποφέρει πολύ, όχι διότι δεν επιθυμεί να αλλάξει και να χάσει τη βολή της, αλλά διότι η ύφεση και η ανεργία δεν θα σταματήσουν να σαρώνουν νοικοκυραίους και νοικοκυριά. Ουδείς τολμά να προβλέψει έναν εύλογο χρόνο επιστροφής των ανέργων στην εργασία, ούτε πότε θα ανασχεθεί η ύφεση. Και είναι βέβαιο ότι το δεύτερο δάνειο, όταν και αν δοθεί, θα συνοδεύεται από τρίτο κύμα λιτότητας.
Κι άλλες υποθήκες: η παρατεταμένη ύφεση και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δοκιμάζουν τις αντοχές της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας. Χθες, ο Γερμανός αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, Michael Martens, περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα ως «περιορισμένη-συρρικνωμένη δημοκρατία». Προχθές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μέσα στη Βουλή, επεσήμανε ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «απολύτως προτεκτοράτο». Ισως οι απειλές κατά της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας να ακούγονται αφηρημένες προς το παρόν στα αυτιά του οικονομικά πληττόμενου, αλλά δεν παύουν να υφίστανται, με απροσμέτρητο ιστορικό κόστος.
Μόνη ελπίδα εφεξής: οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν εντέλει τι είδους Ευρώπη επιθυμούν, και να λάβουν μέτρα ριζικής θεραπείας της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η έκδοση ευρωομολόγου μπορεί να ανακουφίσει από τα χρέη τις δοκιμαζόμενες χώρες, και την Ελλάδα, και να ανοίξει οδό σωτηρίας για τους λαούς».

Η κοινωνία θα υποφέρει πολύ αλλ` όχι ισομερώς.  Θα υποφέρουν κυρίως οι νέοι που παρόλα τα προσόντα τους, είναι άνεργοι, και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό. Θα την πληρώσουν, γενικότερα τα πιο αδύναμα στρώματα του Ελληνικού λαού. Κι αυτό γιατί η πολιτική της Ε.Ε είναι, από ιδρύσεως της ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη και ευνοούνται οι τράπεζες, και  οι άρχουσες οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Άρα χρειάζονται οι λαοί περισσότερη κοινωνική Ευρώπη. Περισσότερη πολιτική και οικονομική ένωση ,στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας όπου θα υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών, και δεν θα υπερισχύει το εθνικό συμφέρον όπως συμβαίνει σήμερα. Αν κάποτε γίνει έτσι, μπορεί να διαμορφωθεί μια  δικαιότερη, και μακροπρόθεσμη λύση των χρεών των κρατών της Ευρώπης, για να μη λυντσαριστούν οι λαοί από το τραπεζικό σύστημα. Ως τότε αγώνες στο πεζοδρόμιο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να αλλάξουν τα πράγματα.Γιατί με τους αγώνες  τους οι λαοί θα φωνάξουν,¨ “πως έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δεν θα πάνε”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...