13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων μαζί με τους πολίτες που ζητούν ανοιχτά πεζοδρόμια για τη Νέα Χώρα

Ημερομηνία:

Mε ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων “συμπαρατάσσεται με τους ευαίσθητους πολίτες, την Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση και τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέας Χώρας αλλά και με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων” τασσόμενη υπέρ της εξασφάλισης της ύπαρξης κανόνων για την παραλία της Νέας Χώρας, ανοιχτό πεζοδρόμιο για τους πεζούς κι επαρκή ελεύθερο χώρο για όσους δεν έχουν να πληρώνουν ομπρέλες ή ξαπλώστρες στην ακτή.

Γράφει αναλυτικά:

Eρωτηματικά προκαλεί η απουσία ή η αποχή από την ψηφοφορία για το θέμα δημοτικών συμβούλων, κάτι που δεν επέτρεψε να έχει εφαρμογή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ανταποκριθούν στην τιμή που τους έκαναν οι πολίτες των Χανίων εκλέγοντάς τους στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκπροσωπούν και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών κι όχι μονάχα αυτά ειδικών συμφερόντων.

Η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές προστατεύεται από Σύνταγμα κι είναι κάτι που θα πρέπει να διασφαλίζουν οι δημοτικές αρχές κι η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό πρέπει να φροντίζουν Δήμοι και κυβέρνηση να παραμένει ελεύθερη από ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα τουλάχιστον η μισή παραλία. Μόνο έτσι θα διασφαλίζουν το δικαίωμα στην ακτή, στη θάλασσα και στο κολύμπι και των πλέον αδύναμων πολιτών, αυτών που δεν έχουν να πληρώνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Κανείς δε λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες στις ακτές και στους ελεύθερους χώρους, οι δραστηριότητες αυτές όμως θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες, να μη στρέφονται ενάντια στους πιο φτωχούς και στους πιο αδύναμους οικονομικά, διώχνοντάς τους από τις ακτές και τις πλατείες.

Είναι πλέον καιρός και η κυβέρνηση να επανεξετάσει το διαβόητο ζήτημα της «ομορίας» που οδηγεί, ειδικά σε παραλίες μέσα σε κατοικημένες περιοχές όπως στη Νέα Χώρα, στην πλήρη κατάληψη της ακτής από τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και ξαπλώστρες παρακείμενων επιχειρήσεων ή ιδιοκτητών. Πάνω από όλα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τουλάχιστον η μισή ακτή θα παραμένει ελεύθερη για όλους χωρίς χρεώσεις.

Τέλος, ο Δήμος Χανίων αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίζουν για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των ακτών από τον Ιανουάριο ή το αργότερο το Φεβρουάριο κι όχι να το αφήνουν να σέρνεται μέχρι τη μέση ή το τέλος του καλοκαιριού, επιτρέποντας έτσι να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα και αυθαιρεσίες. Λαμβάνοντας απόφαση για τη διαχείριση των ακτών στην αρχή της χρονιάς θα δώσουν όλο τον απαιτούμενο χρόνο και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ακτές να προσαρμοστούν στους κανόνες και να λειτουργήσουν με βάση αυτούς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...