14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ιερουσαλήμ: Ισραηλινός έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε Παλαιστίνιους | Βίντεο

Ημερομηνία:

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν την Δευτέρα στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με Iσραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη, σύμφωνα με παλαιστινιακές οργανώσεις πρώτων βοηθειών, λόγω της προγραμματισμένης εκδίωξης Παλαιστινίων από τα σπίτια τους που βρίσκονται σε μία εμβληματική γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μάλιστα σε βίντεο, αποτυπώνεται η στιγμή που ισραηλινός οδηγός πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους την ώρα των επεισοδίων.

Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος.

Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους εβραίους Όρος του Ναού.

Μπροστά σ’ αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα του «θα εξακολουθήσει να εγγυάται την ανεξιθρησκεία, αλλά δεν θα επιτρέψει τις βίαιες συγκρούσεις».

«Θα επιβάλλουμε τον νόμο και την τάξη με σθεναρότητα και αποφασιστικότητα», τόνισε ο Νετανιάχου, υπερασπιζόμενος παράλληλα την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

Έκκληση Γκουτέρες προς Ισραήλ για «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί ότι το Ισραήλ «πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, καθώς η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα, έναν από τους ιερότερους τόπους του ισλάμ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» καθώς και «για τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους», σημείωσε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Προτρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις», πρόσθεσε.

"google ad"

Ο Α. Γκουτέρες παροτρύνει ακόμη τις αρχές του Ισραήλ να τηρήσουν και να σεβαστούν το status quo στους ιερούς τόπους, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν –τέσσερις αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες– εξέφρασαν τη “βαθιά τους ανησυχία” και καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ) του ζήτησε να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

Τέλος, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν εξέφρασε «τις σοβαρές του ανησυχίες» για την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένων των πιθανών εξώσεων Παλαιστινίων, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...