15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ιράν προς Ελλάδα: Η διάθεση βάσεων στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει

Ημερομηνία:

«Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει. Τον ξέρω τον κ. Ζαρίφ, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN (εδώ μετά το 7ο λεπτο), επιβεβαιώνοντας ότι το Ιράν έκανε διάβημα διαμαρτυρίας για δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου δολοφονία Σουλεϊμάνι από τις ΗΠΑ. Το θέμα είχε αποκαλύψει ο σταθμός σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρήστου Τσιγουρή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον είχε υποστηρίξει:

«Πρώτον, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της δολοφονίας Σουλεϊμανί ενώ ανοικτά προσέφερε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις της.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε στα «γράμματα αναγνωστών» (!) κείμενο του Τμήματος Τύπου της πρεσβείας του Ιράν (εδώ):

Το κείμενο έχει ως εξής:

Σενάρια πολέμου και φιλικές σχέσεις

Κύριε διευθυντά, αναφορικά με το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου στο φύλλο της Κυριακής (5/1/2020), με τίτλο «Ανησυχία στην Αθήνα για την κλιμάκωση ΗΠΑ – Ιράν» και συγκεκριμένα τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια συμμετοχή σε ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση κατά του Ιράν, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα παρακάτω:

Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών Ιράν και Ελλάδος και την απουσία οποιασδήποτε διαφοράς και έντασης μεταξύ τους στους τελευταίους αιώνες, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης της Ελλάδος και οι φιλικές και ιστορικές μας σχέσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Η Ισλαμική Δημοκρατία  του Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι προφανές ότι η Τεχεράνη θα σταθεί ηρωικά απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση και προσπάθεια επιβολής πολέμου και θα δώσει αποφασιστική απάντηση στους εισβολείς.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο.

Τμήμα Τύπου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Το «θάψιμο» του θέματος και από την κυβέρνηση αλλά και από την «Καθημερινή» αν δείχνει κάτι, μεταξύ πολλών άλλων, είναι έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι αδιανόητο στο πλαίσιο του αμερικανοραγιαδισμού και των διαπιστευτηρίων στις ΗΠΑ να υποβαθμίζονται τέτοιου είδους διπλωματικές κινήσεις και επαφές που αφορούν τη χώρα. 

"google ad"

imerodromos.gr

Σημείωση Α.τ.Κ.: Οι εξελίξεις αφορούν άμεσα εμάς εδώ στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά και δε γίνεται όταν συμβαίνουν όλα αυτά οι τοπικές αρχές να παραμένουν άφωνες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ