19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κίνητρα για το ψάρεμα του λαγοκέφαλου ζητούν οι ψαράδες της Κρήτης – «Αν δεν παρθούν μέτρα, σε 2 χρόνια δεν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο σε παραλίες»

Ημερομηνία:

Δεν έχει προηγούμενο η ψαριά ενός επαγγελματία αλιέα του νομού Ηρακλείου!

Μια μεγάλη ψαριά από λαγοκέφαλους -άνω των 58 κιλών – έβγαλε από την περιοχή του Αρίνα και των Γουβών, ο ψαράς Μανόλης Μαντζαράκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος των Επαγγελματιών αλιέων του νομού Ηρακλείου.

Το θέαμα που αντίκρισε τραβώντας τα δίχτυα του ήταν… τρομακτικό. Τα τοξικά αυτά ψάρια με τα κοφτερά δόντια, είχαν φάει όχι μόνο τα σαλάχια που βρίσκονταν μέσα στα δίχτυα αλλά και τα αλιευτικά εργαλεία!Μιλώντας στο neakriti.gr, ο κ. Μαντζαράκης εξαπέλυσε βολές κατά των αρμοδίων, ζητώντας να δραστηριοποιηθούν και να δώσουν οικονομικά κίνητρα ώστε να ψαρεύονται οι λαγοκέφαλοι, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Κύπρο όπου ο λαγοκέφαλος έχει «επικηρυχθεί» με 2 ευρώ ανά κεφάλι.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου για τη μείωση του πληθυσμού του», δήλωσε αγανακτισμένος ο κ. Μαντζαράκης.

«Αν δεν παρθούν μέτρα, σε 2 χρόνια δεν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο σε παραλίες» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αρκετοί ψαράδες πάνε για ψάρεμα τις βραδιές που δεν έχει φεγγάρι, διότι όπως μας εξήγησαν όταν έχει φεγγάρι ….δραστηριοποιούνται και οι λαγοκέφαλοι!

Aπό τα πιο τοξικά ζώα στον κόσμο

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=eMyeYMMboSg”]

Η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός.

Ο Λαγοκέφαλος όπως και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας Tetraodontidae, περιέχει τεροδοτοξίνη που μπορεί να είναι πηγή τροφικής δηλητηρίασης με ψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Η τετροδοτοξίνη (TTX) είναι μια ισχυρή παραλυτική νευροτοξίνη που φράζει το δυναμικό δράσης στα νεύρα. Για να κατανοήσουμε πόσο τοξική είναι, είναι 1.200 φορές πιο θανατηφόρα από το κυανίδιο. Η ΤΤΧ μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυϊκή παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος.

Η κατανάλωση περίπου 25 mg TTX μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών.

Ο Λαγοκέφαλος δε φαίνεται να έχει θηρευτές στη Μεσόγειο, παρόλο που σε άλλες περιοχές μερικά μεγαλύτερα ψάρια τρέφονται μ’ αυτόν, προφανώς χωρίς παρενέργειες από την τοξίνη.

Το δηλητήριο τετροδοτοξίνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα νεκρώνοντάς το. Αυτό, μπορεί να ακούγεται σα ένας ανώδυνος θάνατος, όπως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η τοξίνη ξεκινά από έξω, αρχικά επηρεάζοντας χείλη και μετά τα δάκτυλα δημιουργώντας μούδιασμα. Μετά οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από το δηλητήριο χάνουν τον έλεγχο των κινήσεών τους. Τότε, πρέπει να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.

"google ad"

Αν αργήσουν η τοξίνη προχωρά προσβάλλοντας τους μύες του σώματος, ενώ ακολούθως προκαλεί εμετό και διάρροια. Μετά, η τεροδοτοξίνη κτυπά το διάφραγμα και τους πνεύμονες. Σταματάς να αναπνέεις και όλα αυτά ενώ έχεις απόλυτη συνείδηση του τι σου συμβαίνει. Στο τελικό στάδιο η τοξίνη κτυπάει τον εγκέφαλο, αλλά μονάχα όταν ο άνθρωπος που έχει προσβληθεί από το δηλητήριο έχει φθάσει σε μία κατάσταση απόλυτης παράλυσης και αδυναμίας να κάνει το οτιδήποτε. Και όλα αυτά με απόλυτη συνείδηση αυτού που του συμβαίνει. Αισθάνεται κάθε στάδιο της δηλητηρίασης έως το τέλος. Είναι ένας βασανιστικός θάνατος.

neakriti.gr, με στοιχεία από agonaskritis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...