22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Και τώρα, τι; Λοκντάουν 1 μήνα με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας;

Ημερομηνία:

Με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ουσιαστικά ανακοινώθηκε ότι στις επόμενες ημέρες περνάμε σε δεύτερο λοκντάουν για 30 ολόκληρες ημέρες.

Οι πολίτες αυτής της χώρας βίωσαν ήδη ένα λοκντάουν το οποίο σεβάστηκαν κι υπό τον φόβο μίας άγνωστης αρρώστιας. Τα κρουσματα τότε ήταν πολύ λιγότερα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και ο αριθμός των πολιτών που δυσπιστεί πλέον για τα μέτρα, ακόμα και για το αν ο κορωνοϊός είναι αυτό που είναι, έχει μεγαλώσει πολύ όσο έχουν στενέψει αντιστοίχως οι οικονομικές αντοχές. Πλέον, οι πολίτες δε θα περιμένουν πώς και πώς ν’ ακούσουν τον Τσιόδρα στις τηλεοράσεις τους.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και εκατομμύρια συμπολίτες μας εφόσον εφαρμοστεί νέο λοκντάουν θα αντιμετωπίσει άμεσα πρόβλημα επιβίωσης τη στιγμή όπου η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει σχέδιο.

Τι άλλο να πούμε όταν μόλις πριν 1 μήνα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεσμοθέτησε με τυμπανοκρουσίες μάλιστα τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και με δηλώσεις του έλεγε ότι η κατάσχεση των σπιτιών των πολιτών από τις χαϊδεμένες και διαχρονικά ευνοημένες τράπεζες θα είναι εις όφελος των μελλοντικών γενιών που δε θα κληρονομήσουν… τα χρέη των γονιών τους;

Τι άλλο να πούμε όταν δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν για να θωρακιστεί το σύστημα υγείας; Τα είχαμε ξαναπεί:

Η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας κάνει πιο κοστοβόρα την ισοπέδωση της επιδημικής καμπύλης

Σημειώναμε σε άρθρο μας από τον Απρίλη και το πρώτο λοκντάουν:

Η επιδημία δε μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο δίχως τη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων. Όμως η ένταση και η διάρκεια που λαμβάνονται τα μέτρα σχετίζονται άμεσα με το επίπεδο του συστήματος υγείας.

Και ως εκ τούτου, το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας εξαρτώνται και από το πόσο καλό και λειτουργικό είναι το σύστημα υγείας.

Αν φανέρωσαν κάτι οι συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης (ή η απουσία κινήσεων, όσον αφορά το σύστημα υγείας) είναι ότι ήταν παντελώς απροετοίμαστη και δεν περίμενε αυτό που συμβαίνει τώρα. Γιατί οτιδήποτε άλλο -αν δηλαδή εν γνώση αυτού που θα ακολουθούσε έλαβε αυτές τις αποφάσεις – είναι εγκληματικό.

Τώρα λοιπόν, τι θα γίνει; Οι πολίτες πώς θα καλύψουν τις ανάγκες τους; Πώς θα καλυφθούν οι λογαριασμοί, οι δόσεις, τα χρέη που συσσωρεύονται;

Θα παγώσουν πάλι τα δάνεια και τις δόσεις ενώ τα χρέη θα συνεχίσουν να αυξάνονται; Θα πετάξουν τους πολίτες στο δρόμο εν μέσω της καταστροφής που εχει προκαλέσει η πανδημία για να σώσουν τις πολλαπλώς χρεωκοπημένες και χρηματοδοτημένες από τα λεφτά των ελλήνων πολιτών τράπεζες;

"google ad"

Τα ζητήματα είναι πολλά και καίρια και δεν ξέρουμε αν υπάρχει το μέγεθος των πολιτικών για τις ριζικές αποφάσεις που είναι αναγκαίες για να μη δούμε τραγικές καταστάσεις να εξελίσσονται στη χώρα μας.

Μην έχετε αμφιβολία, αυτό το λοκντάουν θα είναι διαφορετικό. Θα είναι πιο δύσκολο, πιο δύσκολα διαχειρίσιμο, πιο απρόβλεπτο γιατί οι αντιδράσεις των πολιτών θα είναι πιο απρόβλεπτες.

Και η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολλά λάθη και πλέον έχει φθαρεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ