Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται πως εξασφαλίζεται η απαιτούμενη βάση των 200 ψήφων για τη δημιουργία του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου. Παράλληλα κάλεσε όλες τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τις αλλαγές ώστε το σχετικό νομοθέτημα να περάσει, αν είναι δυνατό, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Το πλαίσιο της συμφωνίας βασίζεται:

  1. Στην ισοτιμία της ψήφου
  2. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος της προτίμησής τους. Συμφωνία υπάρχει στην αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15.
  3. Η ψηφοφορία θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα σημεία που θα οριστούν (πρεσβείες, προξενεία κ.ά.)
  4. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και έχουν κατά τα τελευταία 35 έτη τουλάχιστον διετή παρουσία στην Ελλάδα (για εργασία, σπουδές, στρατιωτική θητεία κ.λπ) και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται προκειμένου να οριστικοποιήσει τη στάση του, αναμένοντας τη συζήτηση στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς και το σχετικό νομοσχέδιο. Ανάλογη στάση αναμονής τηρεί και το ΚΚΕ. Διαφωνία εκφράστηκε ουσιαστικά μόνο από το ΜέΡΑ25.

«Προσήλθαμε στην διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.
  • Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Υπήρξε συμφωνία επι της πρότασης μας ως προς την ανάγκη πρόβλεψης των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.