22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Μας χτυπούσαν με ρόπαλα, έσβησαν τσιγάρο πάνω μου»: Φρικιαστική καταγγελία για βία στρατιωτικών κατά μεταναστών στη Θράκη

Ημερομηνία:

Νέα καταγγελία για βία κατά μεταναστών, από στρατιωτικούς αυτή τη φορά, στην περιοχή της Θράκης έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Η Βρετανική METRO δημοσιεύει καταγγελία προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι αναφέρουν ότι υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό και βασανιστήρια από στρατιωτικούς ενώ στη συνέχεια απελάθηκαν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας πρόσφυγας κατήγγειλε ότι οι στρατιωτικοί του έδεσαν τα μάτια και τον έκαψαν με τσιγάρο, ενώ άλλος ανέφερε ότι δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα στο πόδι. Ένας τρίτος μετανάστης υποστηρίζει ότι οι αρχές κατέσχεσαν τα χρήματα και τα ρούχα του ενώ άλλοι καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν ξυλοδαρμό με ρόπαλα. Η Βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι «οι ισχυρισμοί (των προσφύγων) έρχονται να προστεθούν σε ένα διογκούμενο αριθμό καταγγελιών για τη δράση Ελλήνων στρατιωτικών στα σύνορα με την Τουρκία. Πέρσι, εκατοντάδες άνθρωποι δήλωσαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια πριν απελαθούν βιαίως στην Τουρκία».

Ο Musaddiq Javed από το Πακιστάν περιγράφει στην METRO όσα έλαβαν χώρα στην περιοχή της Θράκης. Λέει ότι εισήλθε μαζί με άλλους 30 άνδρες στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και συνελήφθη κοντά στην Θράκη. Η αστυνομία -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μετανάστη- τους παρέδωσε σε στρατιωτικούς οι οποίοι κατέσχεσαν τις τούρκικες λίρες που βρήκαν πάνω του. «Οι στρατιωτικοί με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο και μου έδεσαν τα μάτια. Τότε μου έκαψαν το χέρι με ένα τσιγάρο και κλώτσησαν το πόδι μου», λέει.

Ο Muhammad Nainiya, μετανάστης από το Μαρόκο, διηγείται: «Μας οδήγησαν κοντά σε ένα ποτάμι, μας έβαλαν σε μια βάρκα και μας χτύπησαν στο κεφάλι με ρόπαλα». Όταν έφτασαν στην Τουρκία περπάτησαν μέχρι το πλησιέστερο χωριό, όπου οι ντόπιοι τους έδωσαν ρούχα. «Ο γιατρός μου είτε ότι είχα υποστεί πολλαπλά κατάγματα στο πόδι και θα χρειαστώ χειρουργείο. Χειρουργήθηκα και νοσηλεύτηκα για μία εβδομάδα», λέει. Το βρετανικό έντυπο αναφέρει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες πλέον διαμένουν σε κέντρο φιλοξενίας στην Τουρκία, ενώ από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση για τις καταγγελίες.

Κατά τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιευτεί δεκάδες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου. Οι καταγγέλλοντες περιγράφουν συνήθως τη δράση μιας ομάδας μαυροφορεμένων ανδρών, χωρίς διακριτικά. Πρόκειται για μια από τις λίγες καταγγελίες που κάνουν ευθέως λόγο για συμμετοχή στρατιωτικών στις εν λόγω επιχειρήσεις.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...