19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Με αγωνιστικότητα αλλά και μειωμένη συμμετοχή τα απεργιακά συλλαλητήρια στα Χανιά | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Λιγότεροι πολίτες σε σχέση με την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν στις δύο σημερινές κινητοποιήσεις στα Χανιά. Πάντως, η διάθεση ήταν αγωνιστική. Στις 10 το πρωί ξεκίνησε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με μειωμένη συμμετοχή, αλλά με έντονο το στοιχείο της νεολαίας και των αγροτών. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε και αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι αφού πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στον Κόμβο Μουρνιών κατέβηκαν με τα αγροτικά τους στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων. DSCF4998 Σε μια σειρά ομιλίες τονίστηκε ότι με τα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα διαλύσει ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης αφού θα κυριαρχήσει το δόγμα «όσα πληρώσεις τόσα θα πάρεις» που ισχύει και στις ιδιωτικές εταιρείες. DSCF5042 Δηλώσεις στην εφημερίδα μας έκανε ο Σήφης Αποστολάκης, μέλος του Σωματείου Επισιτισμού και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Χανίων: «Η σημερινή κινητοποιηση έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς άλλων κινητοποιήσεων που έχουμε λάβει μέρος. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια, πρέπει οι αγώνες να είναι συνεχεις. Ο κόσμος χρειάζεται το παράδειγμά μας προς την αγωνιστικότητα που απαιτούν οι καιροί.

DSCF5015
Σήφης Αποστολάκης, μέλος του Σωματείου Επισιτισμού

Βλέπω ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα αλλά και αυτά που έρχονται ο κόσμος έχει μια εντύπωση ότι δεν τον αγγίζουν. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα αγωνιστικότητας». Τον ρωτήσαμε σχετικά με τη μειωμένη προσέλευση του κόσμου: DSCF5018 «Αναγνωρίζουμε ως ΠΑΜΕ ότι θα πρέπει να έρθει περισσότερος κόσμος κοντά μας. Αλλά υπάρχει φόβος, δημιουργούνται διλήμματα και οι εργαζόμενοι απειλούνται στις μέρες μας. Είναι δύσκολο όλα αυτά να αντιμετωπιστούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Εμείς προσπαθούμε, ξέρουμε ότι δεν αλλάζει εύκολα ο κόσμος, αλλά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». DSCF5028 Όσον αφορά τον Τομέα του Επισιτισμού ο κ. Αποστολάκης είπε ότι υπάρχουν προβλήματα για τους εργαζόμενους, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τους εργοδότες μας αφού «την περίοδο της κρίσης ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία». DSCF5061 Και διευκρίνησε: «Όμως αυτό δε μεταφράζεται στις δικές μας αποδοχές. Λαμβάνουν τα δώρα των κυβερνήσεων, ψαλιδίζουν τους μισθούς μας, και εμείς πρέπει να νοιώθουμε υπόχρεοι που δουλεύουμε. Είναι αδικαιολόγητο αυτό που συμβαίνει, είναι αδικαιολόγητη η απαξίωση. DSCF5063 Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τον σύλλογο εστιάτορων στα Χανιά για να τεθεί ξανά σε εφαρμογή μία τοπική συλλογική σύμβασης εργασίας, αλλά αυτοί αδιαφορούν με υποκρισία. Χρειάζεται παραπάνω αγωνιστικότητα και όχι σώνει και καλά με το γράμμα του νόμου. Οι νόμοι δεν έχουν φτιαχθεί για εμάς τους εργάτες». DSCF5069 Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 11 η ώρα και ακολούθησε την καθιερωμένη διαδρομή.

Η συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Στις 11 ξεκίνησε η συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, σωματείων και φορέων στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Και εδώ η συμμετοχή ήταν μειωμένη, όμως ξεχώρισε η παρουσία και νέων σωματείων, όπως η νεοσυσταθείσα «Πρωτοβουλία Ενάντια στους Πλειστηριασμούς» αλλά και οι «5μηνοι εργαζόμενοι Δήμου Χανίων».

DSCF5108
Σε κιόσκι της Πλατείας Αγοράς, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, μοιραζόταν κείμενο της ΕΣΑΜΕΑ για την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Συντομες ομιλίες απηύθυναν εκπρόσωποι συλλόγων συνταξιούχων, ο Ανδρέας Λιοδάκης, εκ μέρους της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων μίλησε για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο νοσοκομείο και πώς σχετίζονται με τις μνημονιακές πολιτικές που στερούν το δικαίωμα στους πολίτες για αξιοπρεπή περίθαλψη, άλλοι εστίασαν στις αλλαγές που φέρνει το νέο συνταξιοδοτικό και την κοινωνική καταστροφή που προκαλούν τα νέα μέτρα λιτότητας.

Όπως ανακοινώθηκε δια μικροφώνου από εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα θα υπάρξει και νέα κινητοποίηση αυτή τη φορά ενάντια στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα στις 4 Δεκεμβρίου. DSCF5163 Οι ομιλητές σημείωσαν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να συμμετάσχουν οι πολίτες και να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους αφού ειδικώς εδώ στα Χανιά η Βάση της Σούδας θα κληθεί για άλλη μία φορά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολεμική σύγκρουση της Συρίας. DSCF5192 Να σημειώσουμε ότι η Πρωτοβουλία Ενάντια στους Πλειστηριασμούς απηύθυνε κάλεσμα προς τους συγκεντρωμένους πολίτες για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση αύριο στις 9 το πρωί στο Ειρηνοδικείο Χανίων για πλειστηριασμό συμπολίτη. DSCF5227 Στα αξιοσημείωτα της συγκέντρωσης της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς η παρουσία άστεγων οι οποίοι συνυπήρχαν με τους διαδηλωτές. Αρκετοί δεν έμειναν αμέτοχοι, έδειξαν ενδιαφέρον και προσέφεραν τρόφιμα, τσιγάρα.

Η Πλατεία Δημοτικής Αγοράς αποτελεί πλέον σημείο συγκέντρωσης πολλών άστεγων οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, κατά τις συγκεντρώσεις πολιτών φεύγουν από το σημείο. DSCF5249 Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι, ακολούθησε το καθιερωμένο δρομολόγιο για να καταλήξει ξανά στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Δείτε επιπλέον φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...