15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ψήφισμα ενάντια στην Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις: «Φέρνει τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα Χανιά στο στόχαστρο»

Ημερομηνία:

Μετά από πρωτοβουλία της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, με μεγάλη πλειοψηφία αλλά και ηχηρές απουσίες υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ψήφισμα καταδίκης της Ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για τις Βάσεις.

Αφού προηγήθηκε μικρή συζήτηση και δεν υπήρξαν αντιρρήσεις το δημοτικό συμβούλιο μειοψηφούντων των κ.κ. Δημοτικών Συμβούλων Αλόγλου Αναστάσιου, Γιακουμογιαννάκη Μύρων, Γιαννακάκη Ιωάννη και απεχόντων από τη ψηφοφορία των κ.κ. Αγγελάκη Ναυσικάς, Βάμβουκα Αναστάσιου, Βαρδάκη Αντώνιου-Ιωάννη, Κοκοτσάκη Πέτρου, Νικηφοράκη Ιωάννη προχώρησε στην έκδοση του ψηφίσματος.

Να σημειώσουμε ότι την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για το ψήφισμα είχαν ήδη αποχωρήσει οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του Άρη Παπαδογιάννη και του Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Έτσι, από τους 15 συμβούλους, οι 6 ψήφισαν υπέρ, οι 3 κατά και οι υπόλοιποι παρών.

Στο κείμενο του ψηφίσματος γίνεται αναφορά στις ενέργειες των κυβερνήσεων που βάζουν στο στόχαστρο άμεσης επέμβασης της περιοχής μας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή πιθανότητα που υπάρχει πλέον εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη Βάση της Σούδας αλλά και τις απειλές της Τεχεράνης για επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται:

“Υπάρχει συσσωρευμένη τραγική πείρα από τους σχεδιασμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) και των δρόμων μεταφοράς τους και τα παιγνίδια σε βάρος των λαών, όπως έδειξαν τα τελευταία χρόνια οι πόλεμοί στη Συρία, στη Λιβύη, ο διαμελισμός της Ουκρανίας”.

Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής:

Παραμονή Χριστουγέννων η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για επικύρωση τη συμφωνία που υπέγραψε στις 5/10/19 με τις ΗΠΑ για την επέκταση των αμερικάνικων βάσεων. Στις 2 Γενάρη υπογράφτηκε στην Αθήνα η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, που έχει ήδη ψηφιστεί ως νόμος στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή τα σύνορα των ΑΟΖ κάθε χώρας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου αμφισβητούνται από τη «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, προηγούμενη και σημερινή, προωθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα του μεριδίου στη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου μαζί με τους μεγάλους διεθνείς «παίκτες».

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ στην μέση ανατολή, φέρνουν ιδιαίτερα τον τόπο μας και το λαό της περιοχή μας μπροστά σε σοβαρούς κινδύνους. Βάζει στο στόχαστρο άμεσης επέμβασης την περιοχή μας και τον λαό της, για ξένα συμφέροντα από αυτόν.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται μέχρι και η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων και πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στην περιοχή μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου Χανίων. Ήδη η Τεχεράνη απειλεί με πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων «εντός της ακτίνας δράσης της».

Υπάρχει συσσωρευμένη τραγική πείρα από τους σχεδιασμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) και των δρόμων μεταφοράς τους και τα παιγνίδια σε βάρος των λαών, όπως έδειξαν τα τελευταία χρόνια οι πόλεμοί στη Συρία, στη Λιβύη, ο διαμελισμός της Ουκρανίας. Συνέπεια τους οι στρατιές των προσφύγων και μεταναστών, που θαλασσοπνίγονται στο αιγαίο και αλλού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδοκιμάζει:

"google ad"

– Τη νέα συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, που εκτός των άλλων φέρνει τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα Χανιά στο στόχαστρο, σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή.

– Την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας με την μεταφορά πυρηνικών και απαιτεί την απομάκρυνση της Βάσης από τη περιοχή μας.

Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ