18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μια ανακρίβεια για τον Κανακογερώνυμο

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά,

Ο Κανακογερώνυμος ήτανε από τους Μαυροπάτερους του Ασκύφου. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη και εσκοτώθηκε ηρωϊκά όταν οι Σφακιανοί εξολόθρευσαν τον ισχυρό γιανήτσαρο Αληδάκη στον Εμπρόσνερο.

Λανθασμένα ο αείμνηστος Πάρης Κελαϊδής στο πολύτιμο κατά τα άλλα βιβλίο του «Εγκυκλοπαίδεια των Σφακίων» στη σελίδα 67 τον αναφέρει ως μέλος της οικογένειας των Γερωνυμάκηδων του Ασφένδου. Ήτανε γιός του Κανάκη και το βαφτιστικό του όνομα ήταν Κανάκης, και όπως συμβαίνει συχνά στα Σφακιά, κάνανε σύνθετο το όνομά του με πρώτο συνθετικό το βαφτιστικό του πατέρα του. Το ίδιο λάθος γράφει και ο Γ. Χριστάκης στο βιβλίο του «Βασικό Λεξικό Αγωνιστών Κρήτης (330-1898 μ.Χ.».

Με ανησυχεί η σκέψη ότι μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι εγώ έδωσα ψευδώς αυτό το στοχείο. Καμιά σχέση δεν έχει ο πάτερος Κανακογερώνυμος με τους Γερωνυμάκηδες του Ασφένδου.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...