18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μπαλίστα: Ο Αλβανός από την Ιταλία, εμπνευστής της ιπτάμενης Μεγάλης Αλβανίας στο Βελιγράδι

Ημερομηνία:

Τον 32χρονο Αλβανό, κάτοικο Ιταλίας, ονόματι Ισμαΐλι Μορινάι, κατονομάζει η σερβική ιστοσελίδα «Kurir» ως τον άνθρωπο που έβαλε… φωτιά στο ματς της 14ης Οκτωβρίου Σερβία – Αλβανία, οδηγώντας με τηλεχειριστήριο το ελικοπτεράκι με την προκλητική σημαία που απεικόνιζε τη «Mεγάλη Αλβανία».

 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα δεν ενεργούσε μόνος του αλλά σε συνεργασία με τον Όλσι Ράμα, τον αδερφό του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, για τον οποίο οι Σέρβοι επιμένουν ότι είχε άμεση σχέση με την προκλητική αυτή ενέργεια που έβαλε… φωτιά στα Βαλκάνια.

[youtube id=”fjTWxdSGURA” width=”620″ height=”360″]

Σύμφωνα πάντα με την «Kurir» ο 32χρονος ορειβάτης και αναρριχητής, ο οποίος έχει γίνει διάσημος για την εθνικιστική του δράση με το παρατσούκλι «Μπαλίστα», πέρασε τα σύνορα της Σερβίας στις 11 Οκτωβρίου χρησιμοποιώντας το ιταλικό του διαβατήριο, όπως και αυτοκίνητο με ιταλικές πινακίδες.

Νοίκιασε δωμάτιο σε ξενώνα ακριβώς απέναντι από το γήπεδο της Παρτιζάν, όπου έγινε ο αγώνας Σερβία – Αλβανία, ενώ την ώρα του ματς πήγε στην εκκλησία που βρίσκεται πλησίον του σταδίου, ανέβηκε στον τρούλο και καθοδήγησε – «σε συνεργασία με τον Όλσι Ράμα» – το ελικόπτερο με τη σημαία.

Την επομένη του αγώνα έφυγε από τη Σερβία και ακολούθως ανέβασε διάφορες φωτογραφίες στο προφίλ του στο facebook. Μεταξύ αυτών μία από τη συνάντησή που είχε με τον Πρίγκιπα της Αλβανίας, Λέκα Ζόγκου, ο οποίος σύμφωνα με την «Kurir» (πηγή της οποίας είναι οι αναφορές του στα social media) χαρακτήρισε τον Μορινάι «εθνικό ήρωα».

ballista2-570

Επίσης ο αποκαλούμενος και «Ballista» στη σελίδα του στο facebook, ανήρτησε προ ημερών φωτογραφία του παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον Ισμαήλ Κεμάλ, ιδρυτή του Αλβανικού κράτους και πρώτου Πρωθυπουργού της Αλβανίας. «Ο Ισμαήλ Κεμάλ σήκωσε τη σημαία στην Αυλώνα (σ.σ. Βλόρε στα αλβανικά) το 1912 και το 2014 ο Ισμαήλ Μορινάι στο Βελιγράδι»!

Απίθανα πράγματα από έναν τυχοδιωκτικό φορέα του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, που με όπλα την έπαρση και την ανοησία φέρεται να είναι αυτός που αποπειράθηκε να αναστατώσει όλα τα Βαλκάνια, περικλείοντας στη δήθεν… αλυτρωτική σημαία εδάφη της Ελλάδας, των Σκοπίων και φυσικά της Σερβίας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά το εθνικιστικό αίσθημα των Αλβανών τελεί υπό… έξαρση και κάπως έτσι φτάσαμε στην απαίτηση συγνώμης των Αλβανών προς τον Κάρολο Παπούλια για την αναφορά περί «Χειμαρα της Βορείου Ηπείρου» κατά την εκδήλωση προς τιμήν της κ. Ερμιόνης Πρίγκου (που στον κήπο του σπιτιού της στην Χειμαρα προστάτευε για περισσότερο από πενήντα χρόνια τους τάφους έξι Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο Αλβανικό Έπος). Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εθνικιστικό… θράσος από μια χώρα που ζητάει και τα ρέστα τη στιγμή που δεν έχει αποδοκιμάσει καν το λάβαρο που περικλείει στην υποτιθέμενη «Μεγάλη Αλβανία» την Ήπειρο μέχρι την Θεσπρωτία, την Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα, αλλά ούτε και τις επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων μειονοτικών στην Δερβιτσάνη.

Για να ξαναγυρίσουμε στον Μορινάι, πέραν των προαναφερόμενων υπάρχουν και άλλα δείγματα των εθνικιστικών του πεποιθήσεων. Πέρυσι στον αγώνα Σλοβενία – Αλβανία είχε ανέβει στα κάγκελα υψώνοντας μια τεράστια σημαία της Αλβανίας, ενώ στο λογαριασμό του στο facebook είχε ανεβάσει και μια φωτογραφία μ’ ένα πανό που έγραφε: «Οι Σέρβοι είναι ο καρκίνος της Ευρώπης»! Ακόμη έχει φωτογραφηθεί μπροστά από τον τάφο του Saban Poluza – Kastrati (1871 – 1945), Αλβανού στρατιωτικού ηγέτη στο Κόσσοβο, όπως και μπροστά από μία φωτογραφία ενός εκ των ιδρυτών του UCK, του Αντέμ Γιασάρι.

 Σε ουδέτερο και τα δύο παιχνίδια

Στο μεταξύ ενθαρρυντικά είναι τα μαντάτα που φτάνουν από Ελβετία μεριά για τις Σερβία και Αλβανία, καθώς απ’ ότι φαίνεται θα πέσουν στα μαλακά. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στον σέρβικο Τύπο για την τύχη του αγώνα που διακόπηκε επιβεβαιώνονται και από επίσημα χείλη. Ο Ρούντολφ Ρέπκα, γενικός γραμματέας της τσέχικης ομοσπονδίας και μέλος της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA τόνισε πως η αναμέτρηση θα επαναληφθεί σε ουδέτερο έδαφος, όπως και η ρεβάνς, ενώ προανήγγειλε πως οι ποινές που θα επιβληθούν στις δύο χώρες δεν θα είναι πολύ αυστηρές, αλλά οι ομοσπονδίες θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποβολής τους από τα προκριματικά, ενώ μοιάζει αρκετά πιθανό να μην τους αφαιρεθούν και βαθμοί. Ο αγώνας δεν θα συνεχιστεί από το λεπτό που διακόπηκε, αλλά θα παιχτεί ξανά από την αρχή.

"google ad"

«Θα πάρουμε απόφαση στα μέσα Νοεμβρίου γιατί είναι πολύπλοκη η υπόθεση. Στις 23 Οκτωβρίου θα ξέρουμε μόνο τι θα γίνει με το διακοπέν ματς. Όμως, για τις τιμωρίες χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Πιστεύω πως ούτε η Σερβία ούτε η Αλβανία θα τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο, αλλά τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα και το παιχνίδι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ξανά, αλλά σε ουδέτερο γήπεδο και χωρίς κόσμο. Και η δεύτερη αναμέτρηση θα διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο και όχι στην Αλβανία», ανέφερε ο Ρέπκα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ