13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ντομπρόβσκις: Εφαρμόστε πιστά το πρόγραμμα – Τσακαλώτος: Ανάγκη για “έντιμο συμβιβασμό” στα «κόκκινα» δάνεια

Ημερομηνία:

Πιστή εφαρμογή του προγράμματος χωρίς χρονοτριβές ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Σταθάκη «εποικοδομητικές», και διαμήνυσε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οαντιπρόεδρος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «φιλόδοξο» και τόνισε πως η υλοποίησή του θα πρέπει να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα με μεγάλη προσπάθεια. «Χρειάζεται να αναλάβουμε δράση αμέσως ώστε επιτέλους να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό κράτος και η οικονομία» υπογράμμισε εξάλλου.

Ανακοίνωσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την τεχνική συνδρομή από την Κομισιόν στις μεταρρυθμίσεις και σε τομείς όπως η φοροδιαφυγή και το επενδυτικό περιβάλλον.

«Είμαι πεπεισμένος πως με πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και χρήση των κονδυλίων από την Κομισιόν η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε ειδική αναφορά τόσο στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όσο και στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Για το πρώτο, παραδέχθηκε μεν πως υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, υπογράμμισε ωστόσο πως υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό. Πάντως, ο κ. Ντομπρόβσκις διευκρίνισε πως η θέση της Κομισιόν είναι πως η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι στοχευμένη για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη.

Για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προτείνει εναλλακτικό σχέδιο, αρκεί να πιάνει τον στόχο για τα έσοδα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, το χαρακτήρισε πολυσύνθετο πρόγραμμα για το οποίο όπως είπε χρειάζεται η συνεργασία των χωρών για την προστασία των συνόρων και τον εντοπισμό των  διακινητών.

Ωστόσο, έσπευσε να αποσυνδέσει το ζήτημα αυτό με την εξέλιξη και την εφαρμογή τουπρογράμματος, λέγοντας πως το προσφυγικό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί ούτως ή άλλως.

Τσακαλώτος: Να βρούμε έντιμο συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί «έντιμος» συμβιβασμός.

Στη συζήτηση με τον αντιπρόεδρο έγινε λόγος τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση, όσο και για το ασφαλιστικό και όπως είπε ο υπουργός η κυβέρνηση ζήτησε τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν. «Η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι όσο περισσότερη βοήθεια έχει τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η διαπραγμάτευση», είπε.

Σταθάκης: Σε εκκρεμότητα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως κατά τη συνάντηση η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κ. Ντομπρόβσκις για τις προσπάθειες που γίνονται για το ΕΣΠΑ. «Πριν από μερικές ημέρες άνοιξε πλήρως το σύστημα του ΕΣΠΑ, γεγονός που σημαίνει πως η ροή χρηματοδότησης έχει αποκατασταθεί πλήρως, όπως ήταν δηλαδή πριν τους έκτακτους περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

"google ad"

Συζήτηση έγινε και για μεγάλα έργα τα οποία έχουν «παγώσει» όπως το μετρό Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Οικονομίας, υποστήριξε πως επί τάπητος έχει τεθεί η υλοποίηση του προγράμματος, και σημείωσε πως παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, και τόνισε πως έγινε αμοιβαία ενημέρωση.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...